Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer savjetnik
  • 16.03.2015. 18:15

Žitarice - predviđanja za fungicidnu sezonu

Ove godine budite spremni za najteže uvjete. Osigurajte si najbolji alat za zaštitu od bolesti.

  • 777
  • 41
  • 0

Možemo li već sada sa sigurnošću reći kako će ovo biti vrlo zahtjevna godina za proizvođače žitarica? Možemo li već sada predvidjeti hoće li biti bolesti na pšenici, kada ju tretirati i s čime? Sve je izvjesnije da više pitanje nije hoće li biti bolesti, nego kada će se one javiti te koje bolesti možemo sa sigurnošću već sada očekivati u usjevima pšenice i ječma. Analizirajući prošle i sadašnje stanje zasigurno možemo predvidjeti što je najizglednije u budućnosti.

Što možemo reći o 2014?

Bilježimo izrazito rani i veliki napad lisnih bolesti, osobito žute hrđe na pšenici, kao i smeđe pjegavosti. Izrazito kišni i prohladni uvjeti pogodovali su razvoju i širenju bolesti na žitaricama. Uobičajena praksa primjene fungicida u dva roka pokazala se nedovoljna. Prosječni prinosi žitarica bili su loši i/ili ispod očekivanja.

Pod sumnjom na visoki potencijal za infekciju i razvoje hrđe i smeđe pjegavosti, Bayerovi stručnjaci obišli su 12 parcela pšenice širom Hrvatske.

Ljeto prate natprosječno velike količine oborina uz osjetno niže temperature. Jesenska sjetva pšenice je razvučena zbog oborina i nemogućnosti skidanja kukuruza na vrijeme. U pojedinim područjima to je razlog zbog kojeg jesenska sjetva izostaje. Zimu prate velike količine oborina uz iznimno blage, čak visoke temperature. To je bio razlog zbog kojeg već u prosincu 2014. godine počinjemo obilaziti usjeve pšenice i pregledavati na prisustvo bolesti.

Oborine su konstantno prisutne, trend relativno visokih temperatura se nastavlja. Sve to daje nam zaključiti da možemo očekivati veliku borbu s lisnim bolestima i ove godine. Od presudnog značaja biti će odraditi prvo prskanje na vrijeme, niti prekasno niti prerano. Također biti će važno pratiti daljnji tijek i razvoj vremenskih uvijeta te po potrebi odraditi i dva lisna tretmana.

Osim lisnih bolesti, za očekivati je da bi ove godine mogli imati i značajnijih problema s fuzarijskom paleži klasa. Ljeto 2014. prate uvjeti idealni za infekciju kukuruza s gljivicama Fusarium graminearum i F. culmorum. Uništavanje i zaoravanje žetvenih ostataka, kukuruzovine uglavnom nije napravljeno. Dio kukuruza se još i sada nalazi na njivama. Kako isti patogeni napadaju i kukuruz i žitarice, možemo zaključiti da je infektivni potencijal za ovu bolest velik i da će biti potrebna ozbiljna zaštita i protiv ove bolesti.

Iz Bayera preporučuju nabavku Sphere, Falcon i Prosaro fungicide na vrijeme. Sphere i Prosaro su proizvodi Bayer Premium programa na koje pri kupnji ostvarujete uštedu, uz predočenje kupona kod Bayer Premium partnera.

Vaš kupon potražite kod Bayerovih terenskih agronoma ili popunite Bayer On-line OBRAZAC.

U prilogu ispod teksta pogledajte fotografije napada bolesti i na vrijeme prepoznajte iste!


Fotoprilog


Tagovi

Bayer Bayer savjetnik Fungicidna sezona Fusarium Infekcija Velike oborine Jesenska sjetva Proljetna sjetva Žuta hrđa Smeđa pjegavost Fuzarijska palež klasa Žetveni sotaci Sphere Falcon Prosaro


Partner