Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva kod Pavlaka
  • 11.07.2014. 14:20

Žetva pšenice u Hrastovcu uvijek je uspješna

Žetva kod obitelji Pavlak je uvijek dobra. Vrhunsko znanje, suvremena tehnologija i najmodernija mehanizacija, te stalni rad, recept su uspjeha.

  • 3.912
  • 444
  • 0

Nema tu posebne tajne, jedini recept je raditi od jutra do sutra i neprestano ulagati u nove strojeve i tehnologiju, jednom je rekao Stjepan Pavlak iz Garešnice. Mi ga dobro poznajemo i tvrdimo da radi i više od toga i da je cijeli u poljoprivredi, traktorima, kombajnima i jednostavno uvijek na njivi. Ne bi on i njegov sin Dalibor morali stalno visiti na polju.

Žetva kod Stjepana Pavlaka

Ali osim što bez rada nema uspjeha, oni bez svojih strojeva i njiva ne mogu. Kada ga god nazovemo, Pavlaka nikada ne dobijemo u kući. Uvijek je negdje na imanju. Tako i ovoga puta.

Najsvetije je vrijeme žetve

Zovemo ga jednom, a on na kombajnu. Pa nakon par sati, on još na kombajnu. U međuvremenu smo stigli do Hrastovca, zadnjeg sela u Slavoniji kada idete prema zapadu. Ili prvog sela u Slavoniji kada krenete sa zapada.

I zateknemo ga na kombajnu marke Claas Lexion 770. I upravo smo to htjeli. Dalibor je sa Fendtom iz serije 700 i prikolicom Tehnostroj pšenicu vozio u silos. Sjeli smo s njim u Lexion i skidali ljetinu. Ovoga puta je to bila pšenica Agrigeneticsa.

Žetva pšenice u Hrastovcu

Hrastovac je inače u sastavu Garešnice i kako je do drugog svjetskog rata bio naseljen većinom Njemcima, jedno vrijeme zvalo se i Eichendorf.

Inače, ime je dobio po hrastovim šumama koje su nekoć rasle na današnjem području sela. No, danas u tom selu živi svega 600 ljudi i većinom su poljoprivrednici. Žanjemo i gledamo. Jasno je da je Claas Lexion na vrhuncu zadatka.

Kaže Pavlak da nema boljega. To čudo tehnologije teško 26 tona i vrijedno gotovo pet milijuna kuna, za osam sati rada može požnjeti i do sto hektara pšenice.

Zajedno s kooperantima obrađuje 4.000 hektara

Žetva je i ove godine prošla uspješno

Osim ratarske proizvodnje, na njegovih više od 500 hektara, tu je i moderna sušara i silosi. No, oko Pavlakovih i njihove tvrtke Plodovi zemlje vrti se mnogo proizvodnje hrane. Ima više od 150 kooperanata. I zna govoriti da zajedno obrađuju oko 4.000 hektara. Ovoga puta je pšenica. Bili smo kod njega i kada je skidao kukuruz, i kada je orao, i tanjurao, i prskao. U svemu tome su oba Pavlaka majstori.On jednostavno radi. Obrađuje oko tisuću hektara, što njegovih, što članova njegove obitelji. Onima koji ga znaju jasno je da kada nešto uzme u ruke, tu je uspjeh. A i kada je tog Lexiona uzeo, znali smo da s njim može do najboljih rezultata.

CLAAS Lexion 770 svjetski rekorder u kombajniranju!

Lexioni 760, 770 i 780 su kombajni s hibridnim sustavom, imaju vršalice širine 1,70 m i dva aksijalna rotora. To su najmoćniji kombajni, koji rade sa otkosnim uređajima radnog zahvata 9,00, 10,50 i 12,00 m. Novi štedljivi motori s više rezerve snage, koji zadovoljavaju novu Tier 4i normu ispušnih plinova.

Claasov učinak je nenadmašan!

Učinak CLAAS Lexiona je izuzetno visok, što je dokazano 02.09.2011. kada je u okolici engleskog mjesta Lincolnshire u pšenici kod prinosa 10,8 t/ha postavljen novi svjetski rekord u kombajniranju pšenice, što su zabilježili i u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Tada je CLAAS Lexion 770 sa otkosnim uređajem širine 12 m za 8 sati postigao učinak od nevjerojatnih 675,84 t pšenice što je u prosjeku učinak od 84,48 t/h. U hrvatskim uvjetima prinosa od oko 7 t/ha to bi značilo da Lexion 770 ima učinak oko 12 ha/h. Još je vrlo zanimljiv i podatak, da je potrošnja goriva Lexiona 770 kod tog učinka sa uključenom sječkom bila svega 1,15 l/t. Sve to, vjerujte, Pavlakovi ostvare.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Claas Pavlak Hrastovac Fendt Stjepan Dalibor Bede Agrigenetics Pšenica Žetva Sveto vrijeme Tehnostroj Hrastove šume Sušara Silosi Kukuruz Kombajn Lincolnshire Guinness Svjetski rekord Eichendorf


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]