Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja pšenice RWA
  • 03.06.2019. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Banova Jaruga

Žetva pšenice će kasniti, ali prinosi će se kretati i do osam tona po hektaru

Na pokusnim parcelama pšenice tvrtke RWA Hrvatska d.o.o. predstavljeno je devet sorata uz već dobro poznatu i najprodavaniju sortu Sofru. Ratarima su predstavljeni i novi hibridi uljane repice. Koje sorte pšenice, koji hibridi i kakvih osobina? Provjerite!

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 8.556
  • 336
  • 0

"Pšenice fantastično izgledaju, do sada ništa nije poleglo, odličan sklop biljaka po jedinici površine, većina sorata obećava vrhunske prinose…“ Bili su to samo neki od komentara devedesetak poljoprivrednika, većih proizvođača ratarskih kultura s područja Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko- moslavačke županije dok su obilazili pokusne parcele pšenice tvrtke RWA Hrvatska d.o.o. na kojima je predstavljeno devet sorata uz već dobro poznatu sortu Sofru.

Vlasnik tih površina Zlatko Jugović, nositelj istoimenog obiteljskog gospodarstva iz Janja Lipe i odličan ratar, dokazao je na ovim pokusnim površinama da se uz vrhunsku tehnologiju i s vrhunskim sortama moraju ostvariti i vrhunski rezultati.

"Još je rano govoriti o prinosima, ali na našim proizvodnim površinama gdje smo posijali RWA sorte Sofru, Athlon i Izalco SC mogli bi se kretati i do osam tona po hektaru. Ako u međuvremenu, do početka žetve koja će kasniti, ne bude nekih većih problema“, kaže Zlatko Jugović koji nekoliko posljednjih godina intenzivnije surađuje s tvrtkom RWA.

Devet novih sorti pšenice 

Zlatkov OPG obrađuje 150 hektara, sije četiri ratarske kulture u plodoredu: pšenica, kukuruz, soja i uljana repica, a na pokusnim površinama pretkultura je bila soja. Površina se nalazi na nižem terenu, zemljište je vlažnije, pa se jesenska suša nije puno odrazila na sjetvu, nicanje i razvoj usjeva, Naravno, uz dobru pripremu zemljišta, gnojidbu kompleksnim i dušičnim gnojivima, sjetvu u optimalnim agrotehničkim rokovima i pravodobnu primjenu ostalih mjera njege usjeva.

Pšenica na pokusnim poljima tvrtke RWA izgleda odlično 

Poljoprivrednike je kroz pokuse provela Marija Potak, predstavnica RWA za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a više o sortama doznali smo od Gorana Tonkovića, voditelja marketinga RWA Hrvatska d.o.o.

"U ovom pšeničnom pokusu imamo 9 sorti pšenica s tim da je na uvratini posijana i sorta Sofru koja nije u samom pokusu, ali se može usporediti s drugim sortama. Sofru je brkulja, niža je rastom, naša je najprodovanija sorta i jedna od najprodovanijih sorti u Hrvatskoj. Riječ je o visokoprinosnoj krušnoj pšenici koja uz dobru agrotehniku može dati i solidnu kvalitetu. Tako su, primjerice, lani na parcelama Vupika d.d. imali pod njom zasijanu površinu od oko 500 hektara zasijanu i skoro sva količina poženjevene pšenice, oko 96%, ušla je u prvu klasu.

Tenor je nova srednje rana sorta golica koja će u budućnosti zamijeniti Graindor, njihovu drugu najprodavaniju sortu. U službenim pokusima dala je 11.110 kg zrna po hektaru.

Tako da uz jaku dobru agrotehniku može dati i solidnu kvalitetu, a što se tiče prinosa, apsolutno je vrhunska sorta i to je sigurno jedan od razloga zašto je naša najprodovanija sorta koju namjeravamo i dalje prodavati u godinama koje dolaze. Ona daje izvanredne prinose i preko 10 tona, a jedne godine u Belju je ostvaren prinos od 11 tona po hektaru. Apsolutno je vrhunska sorta i to je sigurno jedan od razloga zašto je najprodovaniji.

Sorta Viriato naša je nova izuzetno visokoprinosna krušna sorta pšenica brkulja od koje dosta očekujemo narednih godina. Prošle godine prodali smo manje količine sjemena, a s većom prodajom počinjemo ove godine. Sorta koja jako obećava, nešto je višeg rasta od sorte Sofru s kojom se može mjeriti po prinosima s tim da je Viriato nešto otpornija sorta na bolesti od sorte Sofru od koje dozrijeva 3-4 dana kasnije", rekao je Goran Tonković.

Tenor je, pak, nova srednje rana sorta golica koja će, kaže, u budućnosti zamijeniti Graindor, njihovu drugu najprodavaniju sortu, jer ima veći prinos od nje. U službenim pokusima dala je 11.110 kg zrna po hektaru. Biljka je oko 10 cm niža od Graindora i otpornija je na fusarium (palež klasa pšenice).  

"Macaron je potpuno nova srednjerana visokoprinosna sorta krušne pšenice. Pogodna je za suha i vruća područja uzgoja. Ove godine počinjemo probnu prodaju te sorte. Riječ je o pšenici brkulji, dužina vegetacije je kao kod sorte Graindor. Sorta Lennox je fakultativna, odnosno ozimo- jara pšenica koja se može sijati i u jesen i u proljeće, dakle od optimalnih jesenskih rokova sjetve sve do sve do kraja ožujka. Lennox je poboljšivač, daje odličnu kvalitetu brašna. Malo je višeg rasta, ali je dobro otporan na polijeganje.  

Klima je nova i najranija sorta pšenice iznimno visokog prinosa na lokacijama koje traže ranu sortu zbog visokih temperatura u vrijeme nalijevanja zrna. Zbog rane vegetacije pogodna je i za granična, brdsko planinska područja za uzgoj pšenice. Rastom je najniža pšenica. Mi puno očekujemo od ove visokoprinosne krušne pšenice", opisao je sorte. 

Kingston  je, dodao je, eksperimentalna sorta brkulja koje neće imati u prodaji dok je Izalco SC poboljšivač, najkvalitetnija sorta brkulja tvtrke RWA. "Izalco je vrlo uspješno zamijenio našu sortu Renan koja također bila poboljšivač. Izalco SC ima viši prinos od Renana i nešto bolju kvalitetu i puno je ranija sorta, jedna od najranijih. Sorta Athlon je nova golice poboljšivač brašna. Pored toga što daje odličnu kvalitetu brašna ima jako visok prinos. Naša druga najkvalitetnija sorta.

Dan polja pšenice RWA održan je na parcelama Zlatka Jugovića 

Sofolk SC je visokoprinosna krušna pšenica brkulja koja u pokusima, ali i u proizvodnji daje čak veći prinos od sorte Sofru. Vrlo su slične s tim da je Sofolk SC nešto viša pšenica, prosječna visina biljke je oko 10 cm viša od sorte Sofru. Ima dobru otpornost na polijeganje“, prokomentirao je Goran Tonković sorte pšenica u pokusima na OPGu Zlatka Jugovića.

Predstavljeni i hibridi uljane repice tvrtke RWA

Marija Potak, predstavnica tvrtke RWA predstavila je najnovije hibride uljane repice te tvrtke. Posebno se ističe hibrid Anniston koji ima izniman potencijal prinosa i odlična agronomska svojstva. Taj hibrid otporan na TuYV (turnip yellow virus), otporan na pucanje mahuna i na Phomu (Rlm7), a iznimno otporan na polijeganje i zimu. Istaknula je da hibrid Aniston u Hrvatskoj prodaje jedino tvrtka RWA.

Spomenula je i ostale hibride uljane repice: Kwark, Es momento, Phoeniks CL, Edimax CL i sortu uljane repice Marcelo koje se također odlikuju visokim prinosima i drugim kvalitetama.


Fotoprilog


Tagovi

RWA Pokusno polje Sorte pšenice Hibridi uljane repice Zlatko Jugović GoranTonković Marija Potak


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.