Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba duhana
  • 14.07.2015. 13:15

Zaustavljen trend pada površina pod duhanom

Ove sezone posađeno je 3.417 hektara duhana tipa virginija i 327 hektara burleya.

  • 245
  • 31
  • 0

Na poljima Podravine i Slavonije proteklog je tjedna počela berba duhana. Ove sezone posađeno je 3.417 hektara duhana tipa virginija i 327 hektara burleya. Sadnja je zbog obilnih količina oborina (u svibnju je palo u 215 litara kiše po četvornom metru pa su brojna duhanska polja bila potopljena) trajala nešto duže, ali to, prema riječima agronoma virovitičkih Hrvatskih duhana, unatoč razjednačenosti u razvoju, ne bi trebalo utjecati na kvalitetu duhanskog lista jer se intenzivna berba očekuje polovinom srpnja.

Počela intenzivna berba

Ove godine zaustavljen je negativni trend smanjenja površina pod duhanom. U proteklih pet godina interes za tom kulturom među poljoprivrednicima padao je zbog nove agrarne politike Europske unije i straha od smanjenja ili gubitka poticaja, ali i zbog nelikvidnosti i općenitih poteškoća u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kako bi vratili interes i povećali profitabilnost proizvođača, Hrvatski duhani su u okviru poticajnih mjera podigli naknadu za prosječno pola kune na osnovnu cijenu, a po prvi puta u ugovore je ugrađena i otkupna cijena po klasama. Osim toga, odlučili su pomoći u financiranju tekuće proizvodnje jer su se proizvođači žalili da nemaju novca za isplatu nadnica radnoj snazi. Kooperantima su na kraju ponuđeni i višegodišnji ugovori o proizvodnji koja im četiri godine jamči dugoročno planiranje i sigurnost. "Zbog svega toga očekujemo 8.600 tona duhana, odnosno 1,4 milijun tona više nego prošle godine", kaže glavni tehnolog u Hrvatskim duhanima Josip Zdjeličan.

Sušenje duhana biomasom i plinom

Ove godine nastavljena su i dva projekta optimalizacije proizvodnje. Akcijom navodnjavanja površina pod duhanom, s ciljem povećanja prinosa i nisu posve zadovoljni, iako se navodnjava 400 hektara ili gotovo 11%. Akcija sušenja duhana biomasom čime se znatno smanjuju energetski troškovi obuhvaćeno je 26% sušara - 205 proizvođača s plina je već prešlo na kruta goriva, a ove godine instalirat će se 75 novih termogena. Međutim, pojavio se i novi distributer plina (RWE), koji daje, do sada, najpovoljnije uvjete snabdijevanja plinom pa je velik broj proizvođača duhana - kooperanata prihvatio te uvjete i našao ekonomsku računicu sušenja duhana plinom.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Duhan Hrvatski duhani Virginija Burley Otkupna cijena Josip Zdjeličan Navodnjavanje RWE Sušenje duhana Termogen Višegodišnji ugovor Poticajne mjere Profitabilnost


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kabina više liči na Boing ili AirBus nego traktor