Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 30.04.2015. 10:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Zaštitite usjeve soje od korova!

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 75
  • 3
  • 0

Poljoprivredni proizvođači koji primjenjuju herbicide u soji, iste mogu primjeniti i nakon sjetve, prije nicanja te nakon nicanja soje i korova.

U razdoblju nakon sjetve, a prije nicanja, primjenjuju se zemljišni herbicidi koji za aktivaciju trebaju oborine. Za suzbijanje jednogodišnjih, širokolisnih korova primjenjuju se: AFALON DISPERZIJA, SENCOR WG 70, METRIPHAR, SENAT WG, METRO, MISTRAL 70 WG i CLON 480 EC.

Jednogodišnje travne korove kao što su koštan, svračice i muharike te djelomično neke širokolisne poput obične konice, kamilice, mrtve koprive i štira suzbijaju sljedeći herbicidi: DUAL GOLD 960 EC, FRONTIER X2, STOMP 330 EC, PENDIGAN 330 EC i KOBAN 600.

Navedena sredstva djeluju samo na jednu skupinu korova, stoga ih je potrebno kombinirati da bi se postigao potpuni učinak. Gotova kombinacija koja suzbija jednogodišnje širokolisne i travne korove je PLATEEN WG 41,5.

Provedena tretiranja upišite u evidenciju u skladu sa Zakonom o održivoj uporabi pesticida i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida.

Vesna Bradić, dipl.inž.
vesna.bradic@savjetodavna.hr


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kamilica

Kamilica

Sinonim: titrica, kamomila, zdraviš, bijeli margić | Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Soja Zemljišni herbicidi Afalon Disperzija Metro Koštan Svračice Muharike Konica Kamilica Mrtve koprive Štir Dual Gold 960 EC Plateen WG 41 Vesna Bradić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer