Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 15.05.2015. 18:00
  • Karlovačka

Zaštita žitarica na ekološki prihvatljiviji način

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 173
  • 6
  • 0

Pregledom usjeva žitarica utvrđena je pojava ličinki leme ili žitnoga balca (Oulema melanopus, O.lichenis). Štete koje ličinke naprave, vidljive su na listovima u obliku uskih bijelih pruga. Gdje god je moguće, treba ih suzbiti samo u žarištima. Takav način primjene insekticida je ekološki prihvatljiviji, jer se poštede korisni insekti poput stjenica i bubamara.

Od insekticida, a za suzbijanje leme možete koristiti *Rely 40 (klorpirifos-metil; u pšenici; 1,25-1,75 l/ha), Fastac10 SC (alfa-cipermetrin, u pšenici i ječmu; 0,12 l/ha), Decis 2,5 EC (deltametrin, u strnim žitaricama; 0,2-0,3 l/ha), Decide i Poleci (deltametrin, u pšenici, 0,2-0,3l/ha), Karate Zeon (lambda-cihalotrin, u strnim žitaricama; 0,15l/ha), Karis, Lambda 5 EC, Lambdex 5 EC (lambda-cihalotrin; u pšenici i ječmu; 0,1-0,15 l/ha), Kaiso (lambda-cihalotrin; u strnim žitaricama; 0,1-0,15 kg/ha) ili Vantex (gama-cihalotrin; u strnim žitaricama; 0,04-0,05 l/ha).

Navedeni insekticidi imaju dobro djelovanje i na žitne stjenice i lisne uši žitarica. Sredstva koristite prema preporukama proizvođača.

Pripravku Rely 40 dopuštena je primjena i prodaja zaliha samo do 01. srpnja 2015.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik proizvođača za integriranu proizvodnju, moraju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju ratarskih kultura. Primijenjujte sredstva za zaštitu žitarica od leme, koja su dozvoljena za upotrebu u integriranoj proizvodnji, a na temelju podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS-a) kojega možete pronaći na web adresi.

Vodite evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

Praznu ambalažu čuvajte do organiziranoga odvoza putem akcije Prateći list ili dostavite u tvrtku C.I.A.K., Andrije Hebranga 5, Vojnić.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: mirna.ceranic@savjetodavna.hr


Tagovi

Žitarice Lisne uši Prateći list Žitne stjenice Savjeti Žitni balac Bubamara Kaiso Savjetodavna služba C.I.A.K. Preporuke Rely 40 Vantex Vojnić Mirna Ceranić Bijele pruge Ličinke leme Korisni insekti Stjenica


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P