Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 28.04.2015. 15:00
  • Međimurska

Zaštita uljne tikve nakon nicanja

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 3.967
  • 47
  • 0

Tijekom ovoga travnja je umjesto prosječno očekivanih 53,5 mm kiše, do današnjeg jutra na mjernim lokalitetima u Međimurju zabilježeno tek od 10,8 mm u Trnovčaku do 18,0 mm padalina u Belici. Dnevne temperature zraka su posljednjih osam dana u rasponu od +18,8°C do +24,1°C, a prema iskustvima iz ranijih sezona, tijekom posljednjeg tjedna mjeseca travnja, većina tržnih proizvođača sije uljne tikve. Najvažniji štetni organizmi koji ograničavaju uspješan uzgoj uljne tikve su neželjene biljke ili korovi, a kao i u svim ostalim okopavinama najčešće se javljaju sjemenski korovi limundžik ili ambrozija (Ambrosia), loboda (Chenopodium) i kostrva (Echinochloa).

ovog tjedna očekujemo oko 25 mm kiše, pa nakon sjetve, a prije nicanja, proizvođači uljne tikve mogu planirati osnovno suzbijanje korova primjenom zemljišnih (rezidualnih) herbicida (vidi Tablicu 1 s priloženim ograničenjima). Prema iskustvima iz ranijih sezona, takav je pristup u uvjetima vrlo čestih i obilnih oborina rizičan, zbog moguće fitotoksičnosti, naročito na laganijim tlima sa manjim sadržajem humusa.

Zbog navedenih razloga i ograničenja u usjevima uljne tikve preporučujemo mehaničko suzbijanje korova kultivacijom i okopavanjem.

Tablica 1. Kemijska sredstva za zaštitu uljnih tikvi od štetnih korova (dopuštenja dobivena većinom temeljem "Naputka za podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole pri proširenju primjene sredstva za zaštitu bilja na male kulture i/ili male namjene"):

Pripravak

Štetni organizam

Primjena

Karenca

Herbicidi

Dual Gold 960 EC

uskolisni korovi

1,25 lit./ha

K = OVP

*Koban 600

uskolisni korovi

2,0 lit./ha

K= OVP

*Stomp Aqua

uskolisni korovi

2,5-3,0 lit./ha

K = OVP

Centium CS

širokolisni korovi

0,15-0,25 lit./ha

K = OVP

Leopard 5 EC

uskolisni korovi

1-1,25 lit./ha

K = 21 dan

Focus ultra EC

uskolisni korovi

1,5 lit./ha

K= 28 dana

*pripravci na osnovi pendimetalina (Stomp) smiju se primjenjivati samo međuredno uz pomoć štitnika, što ukazuje na veliku mogućnost fitotoksičnosti ovih herbicida na uljnu tikvu, a prema iskustvima iz Međimurja isto vrijedi za petoksamid (Koban 600)!

Pripravak Stomp Aqua CS se koristi nakon sjetve, a prije nicanja kulture u količini 3,5 litara po hektru, protiv jednogodišnjih uskolisnih i nekih jednogodišnjih širokolisnih korova, ali smo primijenjen sa štitnicima između redova uljne tikve. Umjesto njega mogu se koristiti selektivniji herbicidi kao što su Dual Gold 960 EC u količini 1-1,25 lit./ha ili Koban 600 EC u količini 2,0 lit./ha. Pripravak Centium CS koristi se nakon sjetve, a prije nicanja kulture u količini 0,25 lit./ha protiv jednogodišnjih širokolisnih i nekih uskolisnih korova. Nakon nicanja uljnih tikvi, mogu se protiv travnih korova (npr. protiv kostrve - Echinochloa crus galli) koristiti još i pripravci Leopard 5 EC u količini 1-1,25 lit./ha ili Focus Ultra EC u količini 1,5 lit./ha.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Loboda

Loboda

Sinonim: jestiva loboda, planinski špinat, francuski špinat | Engleski naziv: Sorrel | Latinski naziv: Atriplex hortensis L. convar. hortensis

Loboda je jednogodišnja zeljasa biljka od koje se za konzumaciju koristi lišće i mladi postrani izboji. Uzgaja se u obiteljskim vrtovima, a u manjoj mjeri prodaje se na lokalnim... Više [+]

Tagovi

Humus Međimurje Loboda Savjeti Milorad Šubić Okopavanje Savjetodavna služba Preporuke Kostrva Kultivacija Pendimetalin Limundžik Trnovčak Belica Ambrosia Chenopodium Echinochloa Koban 600 Uljne tikve Focus ultra EC Stomp Aqua Centrium


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]