Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici
  • 26.09.2015. 11:20

Zaštita mlade uljane repice

Budući da se sjeme uljane repice ne smije tretirati i na tek niknutim biljkama mogu se uočiti razni štetnici. Da bi se izbjegle veće štete, treba ih što prije početi suzbijati.

  • 464
  • 34
  • 0

Posijana uljana repica nalazi se u različitim fazama razvoja ovisno o vremenu sjetve. Pregledom polja uočena je pojava buhača i to repičinog crvenoglavog (Psylliodes chrysocephala) i kupusnog (Phylotreta sp.) te repičine ose listarice (Athalia colibri). Budući da sjeme nije tretirano, ovi štetnici mogu u ranoj fazi uzrokovati poprilične štete.

Netretirano repičino sjeme rezultira raznim štetnicima

"Kritičnim brojem se smatra 0,5 buhača u redu ili 2 buhača na metru kvadratnom. Repičin crvenoglavi buhač je kukac crnoplave boje metalnog sjaja, duljine 3 do 4 mm. Odrasli izgrizaju lišće, a ličinke se ubušuju u peteljke i stabljiku, praveći tako hodnike. Vrlo važan štetnik je i repičina osa listarica koja može izazvati i totalnu štetu na usjevu. Žuto-narančaste je boje, leti tromo iznad usjeva i na lišću odlaže jaja. Ličinke ili pagusjenice su crnosive boje, hrane se lišćem i vrlo su proždrljive. Kritičnim brojem se smatra 0,5 pagusjenica po biljci ili 50 po metru kvadratnom", kaže agronomkinja Mara Maglić.

Za suzbijanje buhača mogu se koristiti insekticidi Sumialfa 5Fl, Karate Zeon, Cythrin Max ili Decis 2,5 EC, a protiv pagusjenica ose listarice Decis 2,5 EC, Direkt ili Sumialfa 5 FL. Usjeve uljane repice treba redovito pregledavati kako bi se spomenuti štetnici mogli na vrijeme početi suzbijati.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Crvenoglavi repičin buhač Kupusni buhač Repičine ose listarice Tretirano sjeme Ubušivanje Mara Maglić Suzbijanje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]