Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozimi usjevi
  • 07.01.2016. 07:15

Za mlade usjeve najgora je golomrazica

Lešić upozorava kako su za iznikle kulture najgore oscilacije u temperaturi te kako ne bi bilo dobro kada bi došlo do naglih i čestih izmjena hladnog i toplog vremena.

Foto: Living Countryside
  • 372
  • 29
  • 0

Snijeg koji je prvih dana nove 2016. godine zabijelio slavonska polja, dobro je došao ratarima koji su na svojim poljima zasadili jesenske kulture pa tako i Marku Kobašiću iz Retkovaca koji je na njivi nedaleko samoga sela zasijao pet jutara pšenice koja je, kako kaže, lijepo ponikla, i prvi joj je ovogodišnji snijeg dobro došao, iako ga nema previše.

Svjestan kako snijeg predstavlja iznimno vrijedan zaštitni pokrivač koji biljke štiti od izmrzavanja pri niskim temperaturama, Kobašić napominje kako bi bilo dobro kada bi snijega palo barem desetak centimetara ne bi li u potpunosti prekrio iznikle usjeve.

I manja količina snijega dostatna za zaštitu

Taj ratar kaže kako je pšenicu posijao jesenas dosta kasno pa nije još iznikla puno u visinu i dostatna joj je za zaštitu i manja količina snijega. Međutim, onima koji su sjetvu imali ranije i biljke su izrasle visoke, ovo relativno malo snijega što je palo ne pomaže puno, tvrdi Kobašić.

Poljoprivredni stručnjak Luka Lešić kaže kako bi snijeg, ukoliko bi još padao, u svakom slučaju pomogao jesenskim kuturama u daljnjem razvoju. Prema njegovim riječima, najgore bi bilo da snijega ne bude, a dođu iznimno niske temperature.

Neke sorte neće preživjeti zimu

"Što se tiče genetike, imamo sorte pšenice koje stradavaju na -15 stupnjeva, ali imamo i one koje su otporne i na -30 stupnjeva Celzijevih. Ukoliko ne bi bilo snijega i bila golomrazica, dolazi do stradavanja vrhova i rubova listova pšenice", kaže dodajući kako prava zima ustvari tek počinje i da bi snijega u svakom slučaju još trebalo biti.

Lešić upozorava kako su za iznikle kulture najgore oscilacije u temperaturi te kako ne bi bilo dobro kada bi došlo do naglih i čestih izmjena hladnog i toplog vremena. Pšenica se sada nalazi u jednoj vrsti uspavanosti i najbolje bi bilo kada bi se zadržalo skroz hladno vrijeme s relativno niskim temperaturama jer svakim zatopljenjem dolazimo u opasnost da se usjevi probude iz zimskog sna i započnu s rastom, što u ovo doba godine ne bi bilo dobro, upozorava taj stručnjak.

Foto: Living Countryside


Tagovi

Snijeg Padaline Pokrivač Jesenske kulture Zaštita Stručnjak Luka Lešić Sjetva Oscilacije


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]