Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Axereal
  • 15.03.2021. 14:00
  • Virovitičko-podravska, Čađavica

Vrhunski dorađeno sjeme soje urodit će kvalitetnijim nicanjem i većim prinosima

Soja je izvrsna pretkultura pivarskom ječmu te sve interesantnija i u postrnoj sjetvi, kažu iz Axereala, a potvrđuju i kooperanti.

Foto: Axereal
  • 978
  • 148
  • 0

"Radio sam soju i kukuruz, to su mi glavne kulture, a onda su mi lani ponudili pivarski ječam i nakon te prve sezone mogu kazati samo jedno – fantazija“, priča nam o svojim iskustvima Vlado Rastija iz Sopja, kooperant tvrtke Axereal Croatia s kojom je počeo surađivati još 2015. kada su otvorili svoje otkupno mjesto u Čađavici.

Njihovi su mu stručnjaci preporučili soju kao pretkulturu pivarskom ječmu što je rezultiralo odličnim prinosom. "Uz to, i manja su ulaganja na proljeće: osnovna gnojidba, nešto malo KAN-a i to je to", kaže Rastija.

Dobri prinosi i na slabijoj zemlji

Među prvim je kooperantima Axereala na ovom području i Branko Karamarković iz Čađavice koji sa sinom obrađuje oko 300 hektara. Jedan je od prvih koji je ušao u pivarski ječam za što ima i certifikat za održivu proizvodnju ječma. "To je nešto novo, a od svih kultura koje se ovdje rade, on je najisplativiji", kaže i pojašnjava kako je tlo izuzetno pogodno za ovu kulturu, a većina zemlje je u velikim tablama. Pretkultura mu je bila soja, koja se pokazala izuzetno dobrom, jer u tlu ostavlja dosta dušika.

"Prošla godina je bila s jako malo oborina, što nam je donijelo plus kod pivarskog ječma, a minus kod soje. ES Pallador sorta je obećavajuća jer je dala realan prinos za godinu kakva je bila", ocjenjuje Karamarković.

Zadovoljni kooperanti iz Čađavice (Foto: Goran Gazdek)

Njegov sin Mladen dodaje kako je ES Pallador dosta zahvalan za kombajnere. "Prve mahune su jako visoke, a pošto su mehanizacija i hederi na njemu sve veći, lako ju je kombajnirati. Prepoznatljiv je po osobini da ima kopljast list, a važan je što čuva vlagu. Ne treba baš čekati da sve bude žuto", tvrdi Karamarković mlađi. 

I Goran Ileš iz Podravske Moslavine je jedan od prvih kooperanata. Tri godine proizvodi pivarski ječam i zadovoljan je cijenom i kvalitetom. Zemlja je, kaže, slabija, ali prinos od sedam tona je odličan s obzirom na visoke temperature.

"Ovisimo o nebu, ali se držimo sortimenta, radimo kako najbolje znamo i nekakav uspjeh sigurno bude. Godina ne može biti loša baš za sve", komentira.

Sve veći zahtjevi tržišta

Pozicija Axerealovog otkupnog mjesta u Čađavici prihvatljiva je za kooperante od Virovitice, Gradine i Suhopolja do Našica, Đurđenovca i Donjeg Miholjca, no to nije jedini razlog zašto se poljoprivrednici ovog kraja odlučuju na kooperaciju s ovom tvrtkom. 

"Ono što nas čini posebnima u ovom svijetu punim izazova, usvajanja novih tehnologija i intenzivne proizvodnje je da na vrijeme možemo ponuditi naše inpute, visoko kvalitetno sjeme, zaštitu i sve ostalo. Isplata za predanu robu je dan za danom. Nitko još nije imao nikakvu pritužbu, otkupne cijene su prihvatljive i tržišno konkurente", kaže nam tehnološko-komercijalni savjetnik Igor Češek i dodaje kako je tržište u zadnje vrijeme postalo zahtjevno.

Zadovoljstvo je, kaže, da svakog kooperanta mogu pogledati u oči i biti zadovoljni s ugovorima i proizvodnjom. "Cilj je da na vrijeme pružimo svakom proizvođaču ono što on zahtjeva, kvalitetno i po pristupačnim cijenama", zaključuje savjetnik. 

Stoga ne čudi što je u skoro 20 godina ulaganja u razvoj proizvodnje tvrtka postigla zavidnu razinu kvalitete proizvoda i povjerenja među kooperantima. Ova francuska zadruga, koja okuplja 13.000 poljoprivrednika, u Hrvatskoj organizira proizvodnju pivarskog ječma, pšenice, kukuruza, uljane repice, suncokreta i soje od kojih dio prerađuje preko svojih industrijskih postrojenja u brašno, slad i stočnu hranu. Sada se žele profilirati u lidera proizvodnje sjemena soje. 

Nova ulaganja u proizvodnju sjemena soje

Axerealovi stručnjaci su pokusno istražili može li se nakon pivarskog ječma postrno sijati kultura koja će donijeti dodatni prihod i došli do zaključka da bi to mogla biti soja. 

"Kada znate da je pivarski ječam bolje plaćen od merkantilnog i pšenice te da nakon ječma imate još jednu kulturu, onda je računica jasna. To su dvije žetve godišnje", ističe Ivan Pozder iz Axereala i dodaje: "Nakon uspješne organizacije proizvodnje pivarskog ječma gdje smo dostigli maksimum, na redu su pokusi u nadogradnji proizvodnje sjemena soje." Navodi kako sjemensku robu, ječam, pšenicu i soju, dorađuju u Novoj Gradišci. 

ES Tribor u fokusu sortimenta novije generacije (Foto: Axereal)

"Nije to od danas, počeli smo prije dvije-tri godine kad su kupljeni prvi novi kombajni s aksijalnim bubnjem", kaže, jer se takvim strojem u žetvi manje lomi zrno. Nakon toga sjeme ide u skladišta gdje se pročišćava i priprema za doradu, i dalje pazeći da se što manje oštećuje. Prošle godine kupljen je optički pročistač kojim se soja dodatno čisti. 

"Njime možemo maknuti zelene ili smeđe neklijave sjemenke. Nekada se znalo dogoditi da ostanu komadići kamenja i grudice zemlje što se mehaničkim putem nije moglo izbaciti van. Od ove godine ćemo, sasvim sigurno, imati najbolju doradu soje u Hrvatskoj", kaže Pozder. 

Proširenje sortimenta 

Posebna pažnja posvećuje se sortimentu pa se unazad tri godine na hrvatska polja uvodi onaj koji provjereno daje najbolje rezultate, ima budućnost i potencijal prinosa. 

Za ovu sezonu izdvajaju rane sorte ES Mentor, ES AdvisorES Tribor, Avril te ES Pallador koja je već rasprostranjena na svim terenima, ali fokus je stavljen na ES Tribor jer je stabilna sorta, pogodna za sjetvu u svim agroklimatskim uvjetima – od sjeverozapada u Međimurja pa sve do istoka. 

Široka je paleta proizvoda, od najranijih do kasnih pa se svatko može prilagoditi uvjetima proizvodnje. Sve sorte će biti tretirane bakterijama za inokulaciju

"Stalno želimo ići naprijed, u neke nove priče koje će olakšati i racionalizirati proizvodnju, pa soju pakiramo u vreće po broju zrna, a ne po kilaži. Prvo ispitamo i izračunamo klijavost jer ona varira iz godine u godinu. Tako znamo koliko je sjemenki u vreći i prema tome damo preporuku za sjetvu", objašnjava Pozder.

Dodajmo još na kraju kako Axereal širi mrežu otkupnih mjesta kako bi osigurali učinkovitost i preciznu raspodjelu u proizvodnim područjima, te bili što dostupniji poljoprivrednicima kooperantima, pa se ona danas nalaze u Novoj Gradišci, Vrbju, Okučanima, Čađavici i Nuštru. 


Fotoprilog


Tagovi

Axereal Uzgoj soje Proizvodnja pivarskog ječma Dorada sjemena Inokulacija sjemena


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024