Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Dražen Horvat
  • 28.09.2017. 07:30

Više od 30 godina ulaganja u poljoprivredu - OPG Dražen Horvat

U više od 30 godina bavljenja poljoprivredom prošao je put od 10 jutara do 165 hektara, koliko danas obrađuje. Kontinuirano ulaže u nove strojeve, a dokumentaciju vodi putem interneta

  • 6.660
  • 499
  • 0

Kaže za sebe da je u poljoprivredi oduvijek. Odmah nakon srednje škole krenuo je s 10 jutara zemlje koju su u obitelj donijeli majka, baka i otac. Roditelji su nekada radili u Njemačkoj, brat je i danas gore, ali on je odabrao poljoprivredu i ostao vjeran svom Đelekovcu.

Dražen Horvat danas obrađuje 165 hektara zemlje u Koprivničko-križevačkoj županiji i jedan je od većih ratara s ovog područja. "Proizvodimo kukuruz, pšenicu, ječam, tritikale i uljanu repicu. Imamo 80 hektara vlastite zemlje, oko 18 hektara državne u zakupu, a ostalo je privatna zemlja u zakupu od drugih obitelji. Najveći kupac nam je RWA", govori nam dok obilazimo imanje.

"Sve se mijenja na selu, ima nas danas 10-ak većih poljoprivrednika. Na mom gospodarstvu radimo i ulažemo puno, a imamo i jednog zaposlenog. I otac mi je kod kuće pa pomaže oko održavanja strojeva.

Osim naše proizvodnje radimo i usluge. Kombajniramo, baliramo i drugo što treba za različite firme i obitelji, što nam pomaže da lakše otplatimo strojeve. Imamo Deutz-Fahr kombajn, 4 traktora, od čega 3 Dajca i jedan stari Zetor te različite potrebne priključke", dodaje.

Nismo ni malo zaštićeni

Ne krije razočaranje politikama i sustavom potpora. "Mi poljoprivrednici nismo ni malo zaštićeni. Prošle godine jedva sam naplatio 2.000 bala slame koju sam isporučio jednoj velikoj firmi. Zakačio nas je i problem financiranja u švicarskim francima prilikom leasinga kombajna. I kasnije nas je regulativa zaobišla, jer leasing nije dio zakona o kreditima u CHF koji štiti potrošača.

Nepravda je i činjenica da mnogi uzimaju poticaje, a daju zemlju drugima da rade. Oko zemlje ima različitih nelogičnosti. Daje se prednost stočarima kod zakupa državnog zemljišta, a neki od njih kasnije siju repicu ili kamilicu.

EU financiranje i Mjera 4 mi je posebna tema. Potrošio sam 30 tisuća kuna da bi bio 800 na listi. Sada sam ponovno potrošio 9 tisuća da probam na drugom natječaju. Jednostavno previše loših okolnosti u par godina", otkriva.

Ulaže u vlastitu sušaru

Bez obzira na poteškoće otkriva kako ima puno planova.

"Uplatili smo sušaru koju ćemo napraviti u dvorištu. Imamo u planu napraviti i kolnu vagu i podno skladište. Nadam se da ćemo barem dio toga uspjeti sufinancirati kroz mjere ruralnog razvoja jer želimo optimizirati poslovanje. Puno je papirologije, ali moramo ići naprijed", kaže.

Evidencije vodi preko interneta

Da je Dražen u svakom smislu napredan farmer, govori i činjenica da već 4 godine vodi podatke o svom poslovanju putem interneta.

"Mislim da sam među prvim korisnicima eGAP aplikacije za dokumentiranje poljoprivredne proizvodnje. Vjerujem da nitko ne voli papire, pa ni ja. Nekada sam imao rokovnik u koji sam pisao što i kada radim, ali sada već četiri godine sve vodim preko interneta. Najviše mi pomaže kod zaštite jer je jednostavno i brzo. Nisam baš najažurniji, ali vodim računa da imam sve kada mi dođe inspekcija. Obično odvojim malo vremena kada je kišni dan, pa u miru unesem što sam radio u prethodnom periodu. Imam čak 226 Arkod čestica, pa me program stvarno štedi muka s papirima", zaključuje Dražen.

Što sve proizvodi i nudi pogledajte na web stranici ovog vrijednog gospodarstva www.horvat-opg.hr

eGAP koristi četiri godine jer mu je jednostavan i brz za korištenje

Fotoprilog


Tagovi

Dražen Horvat Đelekovac Deutz-Fahr Ratar EGAP


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

eGAP

Kestenova 54, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: 031 280 611, e-mail: info@egap.hr web: https://www.egap.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije