AgroKlub.com

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ratarstvo » Virovitičko-podravska županija lider u navodnjavanju?

Virovitičko-podravska županija lider u navodnjavanju?

Navodnjavanje

Virovitičko-podravska županija lider u navodnjavanju?

Datum: 15.07.2017. 16:30

Kategorija:

Ratarstvo

Na upotrebu je predan Sustav navodnjavanja Kapinci - Vaška, vrijedan 81,4 milijuna kuna. Jednim od najznačajnijih poljoprivrednih projekata u Virovitičko-podravskoj županiji i najvećeg pilot projekta za sustav navodnjavanja u Hrvatskoj bit će moguće, vodom iz Drave, natapati 1.260 hektara obradivog zemljišta.

Simboličnom predajom ključeva zamjeniku virovitičko-podravskog župana Mariju Klementu, u četvrtak je službeno predan na upotrebu Sustav navodnjavanja Kapinci - Vaška, vrijedan 81,4 milijuna kuna. Jednim od najznačajnijih poljoprivrednih projekata u Virovitičko-podravskoj županiji i najvećeg pilot projekta za sustav navodnjavanja u Hrvatskoj bit će moguće, vodom iz Drave, natapati 1.260 hektara obradivog zemljišta.

Stotinjak poljoprivrednika s područja općine Sopje sada će imati priliku proizvodnju hranu visokorentabilnih kultura.

"Ovo je značajan doprinos Virovitičko-podravske županije za slavonskog poljoprivrednika i razvoj ove nama iznimno važne gospodarske grane kao i ruralnih dijelova županije", rekao je župan Igor Andrović.

Projekt je pokrenut još 2005. godine, radovi na izgradnji započeli su u lipnju 2011. godine, ali su 2015. prekinuti jer u državnom proračuni te godine za gradnju sustava navodnjavanja Kapinca - Vaška nije osiguran novac. Tijekom gradnje raskinut je i ugovor s izvođačem radova Alpine Bau zbog neispunjenih obveza.

Virovitičko-podravska županija je u svibnju ove godine potpisala dva nova ugovora za izgradnju sustava navodnjavanja Novi Gradac - Detkovac i Đolta, ukupne vrijednosti 55 milijuna kuna. Osim toga, radi se na Sustavu navodnjavanja Lukač, kao i na drugoj fazi sustava navodnjavanja Kapinci Vaška za dodatnih 700 hektara.

"Kad se sve to završi, Virovitičko-podravska županija će biti hrvatski lider u navodnjavanju s više od 5.000 natapanih hektara", rekao je župan Andrović.

Foto: Goran Gazdek

Broj pregleda članka: 1969; Uspješnost članka: 128.45

Tagovi: Navodnjavanje, Igor Andrović, Kapinci-Vaška, virovitičko-podarvska županija

Ključne riječi članka: viroviticko, podravska, zupanija, lider, u, navodnjavanju, virovitičko, navodnjavanja, godine, sustava, hektara, podravska, županija, sustava navodnjavanja, podravska županija, virovitičko podravska, virovitičko podravska županija


Goran Gazdek

Svi tekstovi autora

Autor Goran Gazdek

Novinar sa stažem dugim četvrt stoljeća. Profesionalno radio na Radio Daruvaru i Glasu Slavonije. Neko vrijeme bio glavni urednik Bjelovarskog lista. Danas je slobodnjak, piše za Privredni vjesnik, Novosti, Agroglas i Hinu. Urednik je na portalima Sajmovi.eu i Pivnica.net. Dopredsjednik je ogranka HND-a Virovitičko-podravske županije čiji je član od 1992. godine.


Pioneer