Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SIP Strojna industrija
  • 19.12.2018. 10:30

Velike kosilice s gnječilicama, rotorski okretači i sakupljači trave kod pionira u proizvodnji agro peleta!

U ekološkom uzgoju lucerne na 300 hektara koju prodaje u balama i prerađuje u pelete za ishranu stoke, tvrtka EURO-TIM koristi velike i učinkovite strojeve renomirane slovenske tvrtke SIP Šempeter. To joj omogućuje košnju, sušenje i spremanje vrlo kvalitetne hrane u optimalnim rokovima.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 860
  • 92
  • 0

Tvrtka EURO-TIM d.o.o. je obiteljsko poduzeće, vlasništvo Danijele i Darka Grivičića sa sjedištem u malom slavonskom selu Kujniku u općini Oriovac na području Brodsko-posavske županije. Od 2005. godine, od kada su se prvi puta pojavili kao poduzeće, bave se poljoprivrednom proizvodnjom ratarskih kultura na pedeset hektara vlastite zemlje i na oko 800 hektara državne zemlje u dugogodišnjoj koncesiji koja se prostire na područjima općina Sibinj i Brodski Stupnik.

Ova tvrtka zapošljava desetak radnika, uglavnom mlađih, sposobnih i vrijednih ljudi koji, kako kaže Grivičić, za hrvatske prilike imaju solidne plaće u visini oko tisuću eura i koji su se svojim zalaganjem i ponašanjem odlično uklopili u rad obiteljske tvrtke. Što je najbitnije, ostali su u Slavoniji, stvaraju obitelji i žive na svojoj rodnoj grudi.

Pioniri u proizvodnji agro peleta u Hrvatskoj

U proljeće 2018. godine EURO-TIM je u Slobodnici kod Slavonskog Broda otvorilo postrojenje za proizvodnju peleta vrijedno tri milijuna kuna. U njemu prerađuju dio lucerne koju siju i biljne ostatke s njiva i prodaju kao gotove proizvode. Ističu da se danas predstavljaju kao pioniri u proizvodnji agro peleta u Hrvatskoj za što koriste velike količine biomase djeteline i biljne ostatke sa svojih polja na kojima prevladava ekološka proizvodnja - na oko 600 hektara.

cd
EURO-TIM prerađuje dio lucerne koju siju i biljne ostatke s njiva u gotov proizvod

"Agro pelet je višenamjenski proizvod od slame soje, slame uljane repice, slame pšenice i lucerne. Koristi se kao u potpunosti prirodno i čisto, CO2 neutralno gorivo, kao stelja za životinje te peletirana lucerna kao hrana za iste. Upravo zbog toga proizvodnju smo proširili u tom smjeru. Slavonija je već godinama u nezavidnoj poziciji, a mi imamo ideju, želju i dajemo sve od sebe kako bi to promijenili. Naš cilj je stvoriti neovisnost, osigurati kvalitetu te omogućiti drugima isto. Vjerujemo u potencijal naše zemlje, iskustvo, konstantan rad, ideje i rast kvalitete naših proizvoda", kaže Darko Grivičić.

Tvrtku EURO-TIM posjetili smo sa Željkom Šoštarićem, voditeljem prodaje poduzeća SIP Šempeter iz Slovenije za područje Republike Hrvatske i to ne bez razloga.

Dugogodišnja i kvalitetna suradnja sa SIP-om

"EURO-TIM je jedan od većih kupaca koji ima paletu naših proizvoda i koji najavljuje daljnju suradnju s nama. Mi smo ovoj renomiranoj tvrtki prodali od kosilica i rotorskih okretača do sakupljača trave s čime su, kažu, zadovoljni i zato nastavljamo uspješnu suradnju na obostrano zadovoljstvo. Poznato je da se SIP opredijelio isključivo za proizvodnju profesionalnih strojeva. U svom proizvodnom programu imamo kosilice širine zahvata od 2,20 metra pa do trenutačno najveće kosilice na svijetu, to je 15-metarska vučena kosilica. Isto tako što se tiče rotorskih okretače imamo ih od manjih zahvata, primjerice, 3,50 metra, pa do profesionalnih robusnih strojeva zahvata 15 metara. I rotorskih sakupljača imamo od amaterskih, zahvata od 3,50 metra, do velikih strojeva zahvata 12 metara", kaže Željko Šoštarić.

Dok obilazimo postrojenje za proizvodnju peleta koje ovih dana radi punom parom, hangare s baliranom lucernom, skladište gotovih proizvoda i strojeve koji se nalaze u okruženju poljoprivrednih površina u Slobodnici, domaćin Grivičić kaže da pod ekološkom lucernom imaju oko 300 hektara. Ove je godine vrlo zadovoljan prinosima i kvalitetom jer su imali četiri, a na nekim površinama i pet košnji ove godine. Taj važan posao obavili su na vrijeme i kvalitetno upravo zahvaljujući robusnim strojevima slovenske tvrtke SIP Šempeter koji imaju velike dnevne učinke.

Bitno je imati velike strojeve da se posao napravi na vrijeme

"Budući da imamo dosta lucerne koju prodajemo u balama i prerađenu u pelete, jako je bitno na posao s njom obavimo na vrijeme u optimalnim rokovima. Kosa s gnječilicom koje ste vidjeli velikog je zahvata i veoma je važna za dobivanje kvalitetne sjenaže. Nije svejedno prodavati lucernu sa 17 i 18 posto proteina ili s 12 i 13 posto. Isto tako, ako ju dobro pokosite, bitno je i da ju zgnječite, da bi se za dva dana dobro prosušila, jer što dulje stoji na njivi, udio proteina strašno pada. Također, bitno je sakupiti lucernu dok se nije skroz osušila da joj ne otresete lišće, jer ako otresete list s lucerne, nemate ništa osim stabljika koje su izuzetne loše hranidbene vrijednosti i daju loš pelet. Dakle, nama je jako bitno imati velike strojeve, bitno je poslove od košnje, do baliranja s vlagom između 12 i 18 posto obavi na vrijeme. Kod nas u pravilu taj posao ne traje više od tri dana", ističe Grivičić važnost dobrih i sigurnih strojeva u sezoni košenja i spremanja lucerne.

cd
EURO-TIM se danas predstavlja kao pionir u proizvodnji agro peleta u Hrvatskoj

Posebno je naglasio kombinaciju prednje kose i zadnje kose zahvata osam metara sa gnječilicama koju bez problema nosi traktor od 130 do 150 konjskih snaga. S tom kosilicom bez problema dnevno pokose 40 do 50 hektara. Mogli bi, kaže, i više, ali s povećanjem brzine manji je učinak gumenih valjaka koji drobe djetelinu.

"Ova kosilica, rotorski okretač i dva rotorska sakupljača uvelike su nam olakšali proizvodnju i spremanje sjenaže. Sada planiramo kupiti još veliki rotorski okretač, pa smo upravo u pregovorima s gospodinom Šoštarićem da kupimo i taj stroj, što bi nam omogućilo još kvalitetnije sakupljanje lucerne. Mislim da bi to dodatno podiglo kvalitetu tog našeg krmiva, da bismo za jedan do dva posto mogli povećati udio proteina. To nam je jako bitno budući da najveći dio svoje robe prodajemo na europskom tržištu gdje se kvaliteta izuzetno nadzire i cijeni. Primjerice, imamo ugovor s njemačkom tvrtkom za prodaju tisuću tona ekološki peletirane lucerne. U Bosnu izvozimo dobar dio peleta za loženje, nešto stelje, proizvodimo i stelju od pšenične slame, stelju za piliće, konje", kaže Grivičić. Dodaje da je iznimno zadovoljan i kvalitetom strojeva i tehničkom potporom koju mu pružaju stručnjaci SIP-a, velika je pogodnost što u sezoni rada s njihovim strojevima vrlo brzo dolazi do rezervnih dijelova i otklanjanja kvarova.

Specijalizirali se za profesionalne strojeve

"Strojevi koje smo obišli u jako su dobrom stanju, vidi se da u EURO-TIM-u brinu o njihovu održavanju. Iako kose veće površine pod lucernom, nije bilo većih kvarova koji bi zaustavili proizvodnju, a ako zaista zatreba neki rezervni dio, nastojimo to što hitnije riješiti. Tržište je prepoznalo kvalitetu naših strojeva, prodaja nam iz godine u godinu raste, jer smo se maksimalno posvetili proizvodnji ovakvih profesionalnih strojeva.

cd

O kvaliteti dovoljno govori podatak da SIP trenutačno prodaje u šezdesetak zemalja svijeta. Praktično smo pokrili cijeli svijet - od daleke Australije, Novog Zelanda i Kanade do europskih država. Sljedeće godine SIP obilježava 65. godina postojanja i uspješnog poslovanja tvrtke što također govori o svojevrsnoj dugoj tradiciji", rekao nam je na kraju razgovora Željko Šoštarić, voditelj prodaje poduzeća SIP Šempeter iz Slovenije za područje Republike Hrvatske.

Više fotografija pogledajte u galeriji ispod teksta, a za sva dodatna pitanja u vezi strojeva, obratite se tvrtki SIP na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Agro pelet EURO-TIM Proizvodnja peleta Ekološka proizvodnja Biljni ostaci SIP Košnja trave


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

SIP Strojna industrija d.d.

Juhartova ulica 2, 3311 Šempeter v Savinjski dolini, Slovenija
tel: +386 (0) 3 703 85 00, e-mail: zeljko.sostaric@sip.si web: https://www.sip.si/