Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoopskrba Međunarodna Trgovina
  • 02.07.2017. 10:30

Valtra - četvrta generacija finske inteligencije

To je kao da upravljate s dječjom igračkom. Imam osjećaj da zadanim operacijama traktor sam bira i radi najbolje što može.

  • 2.600
  • 147
  • 0

U Bologni, u danskom Herningu, u Hannoveru. Na kojem god sajmu poljoprivredne mehanizacije bili, taj vanjski izgled finske Valtre, vuče vas unutra. U kabinu.

Kabina kao da je iz svemira. Sjednete u tu udobnu, prostranu kabinu i ne vjerujete da ste u traktoru, više u nekom upravljačkom centru svemirskog broda. Sve je nekako kao u fimovima. Jednostavno ne idete van. Unutra vam je lijepo i razmišljate.

Nekada smo to zvali Valtrinom a la carte uslugom. Puno, jako puno različitih opcija. Idete od jedne do druge i sami birate opcije koje želite na traktoru i tako vam ga u finskoj tvornici u malom selu Soulahtiju i sastave. E sada nije više samo a la carte. Sada govorimo o traktoru tzv. unlimited. On ima sve, on radi sve. U šumarstvu možda nije najbolji, ali rijetko nailazimo na bolje. On je i komunalni traktor.

Kako sam doživio rad u kabini novih Valtra traktora

Kao i kod šumarskog, tu su posebne dodatne opcije i mogućnosti. Tamo za rad u uvjetima šume, a ovdje za rad na cesti, gradilištu. Čisti snijeg, probija puteve. A stočarstvo je druga priča. Radi u štali, izvan štale, na njivi, sije, prska, a i ore i obrađuje zemlju. Jedni su nazvali Valtru - 1001 pričom iz zemlje tisuću jezera. I što je vrlo važno, to je serijski traktor. I sve to vidite oko sebe u kabini. Na desnoj ruci konzole. Naslon za ruku koji je tako podešen da vam jednostavno stoji kao saliven.

I teško je sada i nabrojati što sve ide u taj stroj. Ide jednostavno sve najmodernije i ono što je zadnji krik tehnike. Ako pitate je li to sve moguće i jesmo li se u to uvjerili, reći ćemo da smo to sve vidjeli na prezentaciji na njivama kod nizozemskog grada Apeldorn.

Vuče vas unutra, ne ide vam se van, a radite kao da se igrate

Predstavljena je četvrta generacija tih traktora koji neumoljivo skupljaju nagrade na svjetskim sajmovima. Vrlo je važno i da je Valtra naslonjena na svoju tvornicu motora, Sisu diesel, koji su ugrađeni u sve traktore ove tvornice. Ta tvornica danas proizvodi i generatore za struju i unutar brodske motore. I dok namjestite klimatizaciju, pa glazbu gledate u svu dugmad i ono što upravlja motorom, uhvatite se u situaciji da se igrate.

Valtra

I tako to isto radite dok vozite i radite u toj kabini. Sve je kao neka igra. Valtrini prezentatori u Nizozemskoj ističu kako je sve tako jednostavno da svatko može za pola sata naučiti rukovati i komunalnim, i ratarskim, kao i onim stočarskim i voćarskim traktorom. Iz te prostrane kabine koja jednostavno nema mrtvih kutova gledanja, upravljate moćnim Sisu diesel motorima. Trocilindričnim i četverocilindričnim.

Sa svime se upravlja konzolama i računalom

Gledate na ekranu kako se ulje pumpa. Pumpe razvijaju pritisak veći od 2000 bara kako bi se maksimalno smanjila potrošnja goriva. A i tom potrošnjom upravljate programom na računalu na tom novom devet-inčnom ekranu, na Joysticku. U biti radite, odnosno zavaljeni u fantastičnu fotelju, traktorsko sjedalo, a taj traktor sam bira brzinu i način rada da što manje goriva trošite. I pogledate kada je vrijeme za servis.

Unutrašnjost kao u svemirskom brodu

Kod Valtre je interval zamjene ulja 600 radnih sati. I sa svime time se upravlja konzolama i računalom. I tako je u svim traktorima. U serijama A, N, T, i S. A najmanji po konjskim snagama su traktori u A seriji do najvećeg u S seriji, a to je 405 KS. Svi motori imaju što se tiče ekologije sve po propisima i po Tier 4 normi. Neki modeli imaj EGR, a neki ESCR tehnologije obrade ispušnih plinova - što isto sami birate.

Sve je pod rukom i okom traktorista

Vozili smo na poljima u Nizozemskoj traktore s prednjim utovarivačem. Na konzoli upravljate hidraulikom. Gore, dolje, pa se okrećete, otvarate priključke na hidraulici. Hvatate bale kao rukama i dižete ih taman toliko da odlično vidite iz kabine i na cestu i okolicu, a oko vam je i na bali. Odlična vidljivost je i kada hidraulika spuštena, odnosno teret koji ima. Nema mrtvih kuteva gledanja i sve vidite, a da se ni ne naginjete, a ni ne podižete sa sjedala.

Protok hidraulike od 65 do 200 litara je doista moćan i upravo vam i treba takva snaga za rad na svakoj farmi. Jednostavno sve je pod rukom traktorista.

Jedna konzola služi da bi se mijenjale brzine i memorirane operacije, a druga je za hidrauliku. Za dizanje, podizanje, skupljanje i odvajanje vila, i sve što ide uz ove operacije.

I još luksuza

Na Touch screenu se sve kontrolira pa i količina ulja koja se ubrizgava i u koji hidraulični izvod se pumpa. Tako jednostavno diranjem ekrana dođete i do funkcije da pratite i kako radi kardan, promjena brzine, poluge, svi parametri motora, ili CVT transmisije. Uvjeti za rad su odlični. Ne ide mi se van. Kao što je cijeli traktor bez i jednog grubog ruba, kao da je sve zaobljeno, tako ni u kabini nema ni jedan oštar kut. I šasija na koju se kači prednji i zadnji most izlivena je iz jednog komada i sva nekako zaobljena. Možete birati i još luksuza. Kožna sjedala, kseno svjetla, vrstu radio aparata. Sigurno ste se nekada uhvatili u situaciji da se igrate novim mobitelom. Tako sam se i ja uhvatio u tome da se igram u kabini.

Red Dot 2017 Design Award

Nekako na tom malom ekranu, ili tabletu kako bih ga ja nazvao, sav je menu složen u dva nivoa i brzo prelazite s opcije na opciju a da se ne pogubite i jasno vam onda bude zašto su i dobili specijalnu nagradu Red Dot 2017 Design Award. Ovaj naslon za ruke kojim upravljate je multifunkcionalan i sve možete podesiti u skladu s vašim željama. Dakle sve u potpunosti prilagođavate vašim potrebama. Dok vozim, imam osjećaj da traktor sam bira opcije i rad koji mu je najlakši.

Valtra tehnologija

Prijenos snage posebna je priča i postoji opcija s CVT transmisijom i opcija s običnim mjenjačem. No ako želite, možete kupiti traktor s mehaničkim mjenjačem, ali i power shift mjenjačem. Elektronika mijenja brzine za nas. A ako hoćete imate mehanički sinkroni mjenjač, ali najbolji je ipak CVT koji radi sve preko josticka. A kvačilo se koristi pri kretanju i zaustavljanju. U A seriji, u manjim modelima najčešće i je ugrađen mehanički, sinkroni, a i on se mijenja bez kvačila. Ima na mjenjaču jedno dugme i ono služi kao kvačilo. Kvačilo kod tih traktora i slući samo kad se kreće i zaustavlja.

Kod N i T serije imamo dvije transmisije. Jedna je Power shift, uznapredovani koji se koristi kao i bezstupnjevani. Skoro kao i CVT transmisija. Taj power shift mjenjač je mehanički ali je promjena rangova robotizirana, kako ističu Valtri. Tako da kompjutor sam određuje rang kretanja. Kada računalo procijeni opterećenje i potrebu, samo odredi stupanj prijenosa. I ovom najnovijom serijom i Valtra smart terminalom moguće je i Power shift voziti samo s Jostickom. To je bilo moguće samo kod CVT i Vario mjenjača koji inače nalazimo kod Fendt traktora, a koji su kao i Valtra dio te moćne AGCO korporacije u kojoj su još Massey Ferguson i Challenger.


Tagovi

Valtra Auto-Guide Smart touch Nizozemska Soulahti Finska Amsterdam Iso bus Konjske snage AGCO


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]