Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Väderstad
  • 08.11.2014. 13:30

Väderstad predstavio nove kultivatore!

Nedavni posjet Väderstad tvornici u Njemačkoj odveo nas je u povijest ove tvrtke, ali i u modernu budućnost, kakvu oni već odavno kroje!

  • 629
  • 77
  • 0

1. i 2. listopada 2014. posjetili smo tvrtku Väderstad u Švedskoj. Cilj posjeta bila je prezentacija novih strojeva, koji će tek početkom iduće godine premijerno biti prikazani na svjetskom sajmu poljoprivredne mehanizacije ''SIMA'' u Parizu.

Počeci početaka

Priča o firmi 'Väderstad' započinje 1962. godine na farmi u Herrgården-u, u neposrednoj blizini istoimenog gradića. Na obiteljskoj farmi veličine 30 hektara, Rune Stark dizajnirao je i izradio prvu drljaču za vlastite potrebe, koristeći iskustva dugogodišnjeg rada na farmi. Upotrijebiti čelik umjesto drveta bio je fantastičan napredak ka modernoj poljoprivredi. Rune Stark volio je stvari 'koje traju', što je i danas moto tvrtke. Vidjevši novi dizajn i kako novi stroj radi, počele su pristizati narudžbe, prvo susjeda, a zatim i farmera iz okolice te se postavio i kamen temeljac za novu tvornicu: ''Väderstad-Verken AB''. Daljnji razvoj i upotreba hidraulike donosi nove zahtjeve i tako je izrađena i drljača sa sklopivim okvirom, čime je riješen problem transporta. Prototip je izrađen te je dan susjedu koji je bio poznat po 'teškoj ruci' sa strojevima, na testiranje, što je impresioniralo farmere u okolini.

1966. godine svi djelatnici tvrtke okupljeni oko kultivatora radnog zahvata 4,2 m sa 39 radnih tijela. Na isporuku se čekalo šest mjeseci. (Slijeva stoje: Rune Stark, Sigurd Karlsson, Roger Karlssonand i Hans Rosander).

Danas jedni od tržišnih lidera!

S novim tržištima i proizvodima, prihod kompanije u 2013. godini iznosio je 268 milijuna eura. Pet najvećih tržišta nalaze se u Velikoj Britaniji, Rusiji, Švedskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Broj zaposlenika u kompaniji: 1000. Preuzimanjem kanadske tvrtke 'SeedHawk', Väderstad grupa je narasla na 11 subjekata s godišnjim prometom od 318 milijuna eura i 1250 zaposlenih.

Lakši rad i bolji rezultati

'Naša motivacija oduvijek je bila da razvijemo strojeve koje rad čine lakšim i daju bolje rezultate za farmere i proizvodnju usjeva. Zbog toga Väderstad strojevi integriraju nekoliko operacija u jednom prohodu i sa visokim radnim učinkom, što ima očite prednosti: tlo je spremno za sjetvu u optimalno vrijeme i u optimalnim uvjetima za maksimalan prinos. Također štedi vrijeme, energiju i novac' izjavio je Crister Stark.

Na prezentaciji u Vadsteni, uoči 'SIME', Väderstad je predstavio slijedeće strojeve: 'Carrier L' i 'Carrier XL'.

Carrier L sa diskovima promjera 51 cm i Carrier XL sa diskovima promjera 61 cm. Strojevi su dostupni s radnim zahvatima od 425 do 825 cm i dizajnirani su da mogu obraditi velike količine žetvenih ostataka. Podesivi radni kut diskova (Multiset) omogućuje stroju da reže cijeli profil neovisno o radnoj dubini, a široki spektar valjaka koji su dostupni omogućuju dobar kontakt s tlom i brzu razgradnju biljnih ostataka.

Carrier L može postati Carrier XL i obrnuto, što znači da farmer može sam zamijeniti diskove. Transportna širina od 3 m i transportna visina od 4 m su jedinstvene kod takvih strojeva radnog zahvata većeg od 8 m. Transportni kotači se mogu spustiti tijekom rada, što stroj čini lako upravljivim. Kotači se mogu spustiti i u vlažnim područjima i po potrebi vrlo plitke kultivacije.

'Parallellic', Rune Stark

Vizija zadržana do današnjih dana

S desne strane možete vidjeti vizionarsku skicu 'parallellic' iz 1972. godine, autora Rune Starka, a radi se o stroju koji će izaći s proizvodne trake u proljeće 2015. godine.

Postoji mogućnost upotrebe više zamjenjivih priključaka, što znači da Carrier može obraditi tlo sa puno biljnih ostataka odmah poslije kombajniranja ili kultivaciju poslije oranja.


S razvojem koncepta Carrier razvijena su i tri tipa valjaka:

Opus - najnoviji član Väderstadovih kultivatora

Opus je potpuno novi, snažan i fleksibilan kultivator koji može raditi i na dubinama do 40 cm. Radna tijela su na razmaku od 27 cm, raspoređena na četiri osovine, i klirensom od 80 cm. Opus se može nositi i s velikim količinama biljnih ostataka. Jedinstven asortiman radnih tijela čine ovaj kultivator vrlo prilagodljiv svim uvjetima rada. Dostupan će biti s radnim širinama od 6 - 7 m, u proljeće 2015. godine. Razmak radnih tijela od 27 cm omogućava duboku kultivaciju i do 40 cm i obradu tla sa puno biljnih ostataka. Hidraulična zaštita (700 kg) na svakom radnom tijelu omogućava savršenu kontrolu radne dubine i u najtežim tlima. Dva tipa valjaka dostupna su na Opus-u i mogu se kombinirati.

Opus je razvijen za veće farme koje imaju potrebe za fleksibilnim kultivatorom. Testiran je na tri farme u Njemačkoj, sa varijacijom tala od vrlo lakog do teškog, i upravo je njegova jedinstvenost u univerzalnosti. Dvadeset kombinacija različitih radnih tijela omogućava rad na različitim radnim dubinama i različitim tipovima tla. Radna tijela (50 mm i 80 mm) obložena su specijalnim tvrdim metalom koji im omogućava zadržavanje njihovog oblika kroz cijeli radni vijek, što također znači da im je radni vijek 8 do 10 puta duži od standardnih radnih tijela, prema riječima farmera.

Autor: Ivica Prpić


Fotoprilog


Tagovi

Vaderstad Švedska Prezentacija Novi strojevi Poljoprivredna mehanizacija Rune Stark Carrier L Carrier XL Parallellic nacrt Opus kultivator


Autor

Ivica Prpić

Više [+]

Stručni savjetnik za poljoprivrednu mehanizaciju, član Udruge voćara, vinogradara i vinara općine Kaptol te predsjednik Županijske udruge za organizaciju natjecanja orača Požeško-slavonske županije. Donosi nam inovacije iz svijeta mehanizacije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?