Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Timac Agro
  • 22.05.2024. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Ćeralije

Uzgoj duhana izazovan, ali isplativ. Kako ga zaštititi od stresova?

Bili smo u Ćeralijama gdje je u tijeku sadnja duhana na površinama tvrtke AgroDuhan iz Slatine. Oni već nekoliko godina uspješno surađuju s tvrkom Timac Agro čije proizvode sve više koriste i njihovi kooperanti.

Foto: Karolina Rastija
  • 1.171
  • 136
  • 0

Tvrtka AgroDuhan iz Slatine od prošle je godine u novom vlasništvu. Bilo je to u trenutku kada je proizvodnju duhana pogodila oluja i tuča te ga je proizvedeno oko 35 posto manje. 

"Ove godine imamo ugovoreno oko 650 hektara s kooperantima, kojih je sveukupno 90, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od preko 30 posto (11 novih kooperanata). Uključili smo, nakon dosta godina, 25 hektara vlastite proizvodnje, u Ćeralijama", rekao nam je tehnolog u AgroDuhanu Tomislav Giber. Dodao je kako su dolaskom novih vlasnika izvršene određene investicije, kupljen je traktor, sadilica, a najavljuje se i daljnje širenje investicija u proizvodnji duhana, kako vlastitog tako i kod kooperanata. Ove je godine tvrtka na čelu s novim vlasnicima uložila značajna sredstva u mehaniziranu berbu i ostalu duhansku opremu kod svih kooperanata koji su izrazili želju za tim.

"Prošle godine je otkupljujeno oko 1.000 tona, međutim to nije bila referentna godina zbog velike tuče koja je pogodila usjeve više puta na 70 posto površina. Očekivanja u 2024. su da tvrtka otkupi 1.500 tona", rekao je, kao i to da ga u Slatini otkupljuju, prerađuju, pakiraju te izvoze. "Naš proizvod 100 posto odlazi van granica Hrvatske, a sva prerada se odrađuje kod nas. Isto tako, uslužno obrađujemo oko 1.500 tona duhana godišnje za njemačkog partnera".

Poboljšivač tla prije sadnje

S obzirom na prošlu godinu koja je bila teška za sadnju jer su u svibnju bile učestale oborine pa se "lovio" svaki pogodan dan, ove godine, ističe Giber, prošlo je dosta mirnije. Sjetva je, kaže, završila u rokovima, vremenski uvjeti su pogodovali pa se i sadnja obavlja u optimalnim terminima.

vdf
Suradnja Timac Agra i Agroduhana traje duži niz godina

"Dosta ratara koji nisu imali previše doticaja s duhanom se ove godine odlučila za njegovu proizvodnju jer je tržište žitarica poljuljano, a ova proizvodnja je stabilna", ističe. Duhan je, pojašnjava, radno intenzivna kultura i zbog toga ga je zahtjevno uzgojiti, zbog čega i je cjenovno na visokoj razini.

Svakodnevno prate situaciju u polju, pa ističe kako je sada potrebna kultivacija i prihrana (preporuka 100kg/Ha CaNO3 - kalcijev nitrat), zaštita insekticidom (aktivna tvar deltametrin 0,5l/Ha s 400 l vode). Obavili su zemljišnu zaštitu protiv korova, no ići će se svakako u još jednu korekciju. "Idemo u osnovnu gnojidbu s formulacijom 0-5-30 600kg/ha, to zaoravamo, a aplicirali smo i poboljšivač tla PhysioMax tvrtke Timac Agro", kaže ovaj tehnolog te dodaje da ih kasnije čeka druga kultivacija s prihranama te zalamanje cvata i kontrola rasta zaperaka. Preporuka za to je kontaktno sredstvo N-Dekanol 4 posto/500 l vode, a nakon dva tjedna koriste sistemično sredstvo Malinski hidrazid 9 l/ha na 300 l vode. 

Ojačati korijen za biljku otporniju na stresove 

Njihova suradnja s ovom tvrtkom traje uzastopno oko pet godina, iako je zapravo započela puno ranije kad su kooperanti vidjeli potrebu za zaštićenim oblicima hranjiva, rekao nam je Ivan Ante Lukačević, regionalni menadžer Timac Agro

"Najviše radimo upravo s PhysioMaxom koji je brzo dostupan za zemlju i biljke. To je neorganski oplemenjivač tla s visokim sadržajem kalcijevog karbonata i dodatkom magnezija, a ima Mescal Physio + kompleks koji poboljšava ukorjenjivanje i njegov razvoj." Na pitanje zašto je toliko potreban poboljšivač tla kod ovog uzgoja, Lukačević pojašnjava da duhan dosta zakiseljuje zemlju, a za svoju vegetaciju ne voli toliko kiselu zemlju kakvom je ostavlja. Dosta se često uzgaja u uskom plodoredu i monokulturi zbog čega ju je potrebno odkiseliti. Sredstvo se primjenjuje u granulama, tako da se prije presadnje aplicira u zemlju kako bi se stigao otpustiti te da ga biljka može usvojiti.

Velika je važnost i tekućeg biostimulatora za početni porast, naziva Fertiactyl Starter koji se može koristiti i na presadnicama. Važno je da biljke budu što boljeg i većeg korijenovog sustava jer upravo je suša jedan od problema koji se često pojavljuje budući da se uzgaja na nešto propusnijim tlima.

cd
Fertiactyl Starter može se koristiti i na presadnicama

Koriste i Greenstart mikrogranule, također važan proizvod za početni razvoj jer ima visok sadržaj fosfora i dušika pa omogućava brz vegetativni porast. To je, pojašnjava Lukačević, startno gnojivo koje se pozicionira tik do presadnice.

Brži oporavak nakon elementarnih nepogoda

"Sve više kooperanata AgroDuhana počinje koristiti ove proizvode jer su se uvjerili u njihove benefite. Dolaze mlađi farmeri koji su otvoreniji prema novim oblicima jačanja biljaka potrebnih zbog sve većih klimatskih promjena", nadovezao se Davor Bažok, prodajno stručni savjetnik u Timac Agro te dodao kako trenutno provode pokus kod OPG Čupar Marija u Josipovu na površini od tri hektara. Na jednom hektaru primijenjen je starter u dozi od 5 l/ha, na drugom mikrogranule u dozi od 15 kg/ha, a na trećem bez ikakvih dodataka za razvoj korijena. Rezultate će, ističe, znati na kraju sezone.

Njihov drugi biostimulator Seactiv Elite primjenjuje se, naglašavaju, u kasnijim fazama razvoja, kako bi se dobila čvrstoća lista duhana te je i on sve prepoznatljiviji među proizvođačima. On povećava otpornost biljke na toplinske stresove te omogućava bolju apsorpciju vode i hranjiva. Upravo se djelovanje njihovih proizvoda pokazalo lani kada je led napravio velike štete na usjevima, dosta biljaka se oporavilo zahvaljujući jakom korijenovom sustavu te je ona imala i snage za oporavak i obnovu.

"Najveća prednost, odnosno snaga Timac Agro tvrtke je da imamo zaštićena hranjiva, odnosno oblike fosfora, a u svim prozvodima imamo dovoljnu količinu kalcija koji ta hranjiva čini još pristupačnijim na kiselim tlima nego uobičajeni programi", kaže Lukačević.

Agroduhani stoje na raspolaganju i financiraju kompletnu proizvodnju svojim kooperantima koji se odluče za ove proizvode, poručuje Giber.

Za više informacija obratite se Timac Agro prodajnim predstavnicima: Davor Bažok (teren Slatina - Virovitica) na +385997372616 ili Ivan Mikić (teren Požega) na +385995479902 ili na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Timac Agro Agroduhan Slatina Sadnja duhana Prihrana duhana Zaštićena gnojiva Biostimulatori u duhanu Jačanje korijena Ivan Ante Lukačević Tomislav Giber Davor Bažok Ćeralije


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]