Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 24.04.2018. 12:00

Uz vrhunsku zaštitu do vrhunskih prinosa u soji

Tijekom par zadnjih godina soja se pokazala kao pouzdana kultura s relativno stabilnim prinosima i cijenom. Kako bi ostvarili vrhunske prinose, odaberite kvalitetnu zaštitu od korova!

Foto: BASF
  • 1.406
  • 74
  • 0

Ovih dana u tijeku je sjetva jarih kultura: šećerne repe, soje, suncokreta i kukuruza. Kako se pokazalo u nekoliko zadnjih godina, proizvodnja u tvornici pod otvorenim nebom postaje sve izazovnija. Naime, zbog sve ekstremnijih klimatskih uvjeta, potrebno je biljkama osigurati dovoljne količine hranjiva, dobru predsjetvenu pripremu i adekvatnu zaštitu kroz cijelu vegetaciju i tek nakon toga možemo očekivati vrhunske prinose s naših polja.

I ove godine, kao jedna od najzanimljivijih kultura za sjetvu u proljeće, bit će soja. Tijekom par zadnjih godina soja se pokazala kao pouzdana kultura s relativno stabilnim prinosima i cijenom. Tako da će i ove proizvodne godine soja biti jedna od zastupljenijih kultura u našim poljima.

Kompanija BASF, kao standard u zaštiti bilja, i ove vam godine daje najbolja sredstva za zaštitu soje. Uz standradne BASF-ove preparate za suzbijanje korova u soji - Frontier® X2, Corum®, Pulsar® 40, Basagran® 480, sada u ponudi imaju i novi preparat - Wing® P.

rvrt
Ante Rogić, BASF-ov stručnjak za zaštitu legominoza

Produljena zaštita usjeva od korova

Wing® P je zemljišni preparat koji, zahvaljujući svojim karakteristikama, omogućava produljenu zaštitu usjeva od korova. Njegova učinkovitost i dužina djelovanja izdvajaju ga od drugih zemljišnjih herbicida koji se koriste u pre em tretmanu. Za djelovanje mu je potrebna mala količina oborina od 15 mm. Također, zbog kombinacije dviju aktivnih tvari (dimetenamid P + pendimetalin) ima prošireni spektar djelovanja na jednogodišnje uskolisne i neke jednogodišne širokoline korove koji proizvodnju soje pretvaraju u pravi izazov: koštan (Echinocloa crus-galli), muhari (Setaria ssp.), divlji sirak iz sjemena (Sorgum halapense), loboda (Chenopodium album), ambrozija (Ambrosia artemisifolia) i dvornik (Polygonum ssp.) samo su neki od njih. Kako Wing® P najbolje djeluje na korove u nicanju i na klijance, potrebno ga je primjeniti poslije sjetve, a prije nicanja soje (pre em tretman) u dozi od 3,5-4,0 L/ha.

U praksi se pokazalo da kombinacija Wing® P-a u dozi od 3,0 L/ha s herbicidom s aktivnom tvari metribuzin s dozom od 0,5 kg/ha daje vrhunsku osnovnu zaštitu i omogućava soji nesmetan rast i razvoj do prve troliske.

Upravo se pravovremena osnovna zaštita (pre em tretman) u praksi pokazala kao najbolje rješenje u zaštiti soje od korova. U razdoblju nakon sjetve, porast korova je brži od rasta soje i s osnovnim tretmanom dajemo soji vremena za nesmetan rast i razvoj, što je ključno u kasnijoj borbi protiv korova.

ec
Pravovremena osnovna zaštita (pre em tretman) u praksi pokazala se kao najbolje rješenje u zaštiti soje od korova

Korekcija izniklog korova u post tretmanu

Nakon ponika soje i dobro odrađenog osnovnog tretmana, borba s korovom je puno lakša. Za korekciju izniklog korova u post tretmanu (tretman nakon nicanja usjeva) BASF nudi već poznate preparate: Corum®, Pulsar® 40 i Basagran® 480. Kombinacijom Corum® + Dash® u splitu (2 x 1L Corum + 1L Dash) ili kombinacija Pulsar® 40 + Basagran® 480 (također moguće u split aplikaciji) imate preparate sa širokim spektrom djelovanja na ekonomski najznačajnije uskolisne i širokolisne korove. Svakako, aplikaciju treba odraditi kada su korovi u najpogodnijem stadiju za tretman herbicidom (jednogodišnji u stadiju 1-3 lista, a širokolisni korovi u stadiju od 2-4 lista). 

Zaštititi soju od sjetve do žetve je izazovan posao, ali uz prave preparate taj posao je lakše odraditi kako treba. Za više informacija o zaštiti soje obratite se tvrtki BASF na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

BASF Soja Zaštita Ante Rogić Leguminoze Wing® P Zaštita od korova Herbicid Suzbijanje


Autor

Ante Rogić

Više [+]

Ante Rogić je stručnjak za zaštitu leguminoza.


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr