Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz žitarica
  • 26.03.2024. 18:00

Uvoz pšenice u EU gotovo se utrostručio u roku od dvije godine, 70 posto je stiglo iz Ukrajine

Žitarice iz Ukrajine znatno su jeftinije od europskog. Evo po kojim cijenama stižu i tko su još vodeći uvoznici.

Foto: Depositphotos/wolf139
  • 1.480
  • 161
  • 1

Izuzimajući kukuruz, Europska unija proizvodi više žitarica nego što troši, a u pogledu opskrbe svjetskog tržišta, posebno je značajan njen izvoz pšenice i ječma. To u praksi znači da joj nije potreban nikakav uvoz, baš suprotno, piše Agrarheute.

Cijene žitarica na tržištu EU, odnosno one koje poljoprivrednici dobivaju za svoj proizvod, umnogome ovise o prihodima od izvoza. S izbijanjem rata u Ukrajini, značajne količine ukrajinskog žita teku na europsko tržište. Otvaranje žitnog koridora preko Crnog mora dodatno je pogoršao priljev. Upravo je to i razlog prosvjeda poljoprivrednika u Poljskoj, Rumunjskoj i drugim zemljama.

Žitarice iz Ukrajine znatno su jeftinije od europskih, navodi Olaf Zinke koji već tri desetljeća analizira tržišta poljoprivrede i sirovina, dodavši kako to s jedne strane, stvara veliki cjenovni pritisak na unutarnjem tržištu EU, a s druge istiskuje skuplje žitarice europskih farmera, koje se gomilaju u sve većim zalihama u silosima.

U Francuskoj, vodećem proizvođaču žitarica u EU, proizvođači već zahtijevaju od Emmanuela Macrona da poduzme mjere za zaštitu domaćih proizvođača, javlja AFP. "Danas imamo cijenu pšenice od 155 eura po toni. U usporedbi s cijenom proizvodnje između 220 i 240 eura po toni, vidimo da je gubitak značajan, 420 eura po hektaru ili 42.000 eura za 100 hektara", rekao je za ovu francusku novinsku agenciju, Eric Thirouin, predsjednik tamošnjeg udruženja proizvođača žitarica (AGPB), naglasivši kako količina ukrajinskog izvoza u EU više nije održiva za poljoprivrednike.

Uvoz pšenice utrostručen u dvije godine

Promatrajući brojke u tekućoj marketinškoj godini, EU je proizvela gotovo 126 milijuna tona pšenice. Potrošit će se nešto više od 100 milijuna tona, a pretpostavlja se da će izvesti oko 31 milijun tona, čime bi postala najveći izvoznik nakon Rusije.

No, prema podacima Europske komisije, na tržište EU je u tekućoj marketinškoj godini do kraja veljače stiglo 8,4 milijuna tona pšenice, što je 600.000 tona više nego lani i čak 5,2 milijuna tona više nego prije dvije godine, kada je obujam uvoza iznosio samo 3,1 milijun tona. Dakle, uvoz se gotovo utrostručio u roku od dvije godine!

Cijena pšenice na burzi: 

Od meke pšenice uvezene u tekućoj marketinškoj godini (isključujući durum pšenicu i brašno), lavovski udio od 4,4 milijuna ili gotovo 70 posto dolazi iz Ukrajine. Ostali dobavljači bili su Kanada sa 630.000 tona, Moldavija s 450.000 tona, Rusija s najmanje 290.000 tona i Srbija s 220.000 tona.

Gledajući cijene, jasno je zašto ukrajinska pšenica potiskuje europsku robu s tržišta. Prema podacima EK, najjeftinija europska krušna pšenica zadnji put je ukrcana u najvažnijoj francuskoj izvoznoj luci u Rouenu za 198 eura po toni. Istovremeno, ukrajinska izvozna pšenica košta protuvrijednost od 160 eura po toni, odnosno oko 20 posto manje. Glavna odredišta uvezene obične pšenice bile su Španjolska i Italija te baltičke zemlje, Poljska, Rumunjska i Slovačka.

Stiglo više i ječma

Situacija s ječmom nije puno drugačija nego s pšenicom, iako je ovo tržište manje značajno. U tekućoj marketinškoj godini EU je proizvela gotovo 47,5 milijuna tona ječma, a potrošeno je nešto više od 41 milijun tona.

Do kraja veljače, na europsko tržište je u tekućoj marketinškoj godini stiglo 1,4 milijuna tona ječma, odnosno 200.000 t manje nego lani, ali 720.000 t više nego prije dvije godine kada je količina uvoza bila tek 665.000 tona.

To znači da se uvoz ječma više nego udvostručio unutar dvije godine! I ovdje najveći udio od 711.000 ili gotovo 51% dolazi iz Ukrajine. Drugi najvažniji dobavljač bilo je Ujedinjeno Kraljevstvo s 453.000 tona (uglavnom pivarski ječam) i Moldavija sa 101.000 tona. Tu su još Rusija sa 60.000 tona i Srbija s 55.000 tona.


Tagovi

Uvoz žitarica Ukrajinske žitarice Cijene pšenice Cijene ječma Eric Thirouin Olaf Zinke Europsko tržište


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce