Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 18.09.2013. 13:12

Uštedite na gnojidbi žitarica

Optimalne agrotehničke mjere prilikom gnojidbe ozimih žitarica jamči dobre prinose

Foto: Stock.xchng
  • 1.552
  • 170
  • 0

Jesenska sjetva se bliži, a posebnu pozornost treba posvetiti genetici i doradi sjemena te gnojidbi da bi se iskoristio veliki potencijal današnjih raspoloživih sorti.

Kako bi postigli visoke prinose po hektaru i ostvarili profit treba primjeniti pune agrotehničke mjere. Ovisno o tipu tla i klimatskim uvjetima te sijanoj predkulturi treba pravilno odabrati gnojivo kako bi njive bile optimalno nahranjene. Za jak korijenski sustav i zdravu biljku, koja je otporna na štetnike i bolesti, treba vršiti pravovremenu prihranu mikro i makroelementima.

Kako bi se smanjila ulaganja odnosno troškovi po hektaru treba primjenjivati nove tehnologije. Jedno od rješenja su i Intertimova GlucoHumat gnojiva koja su nastala kao rezultat 10 godišnjeg eksperimentiranja i ispitivanja provedenih na otvorenim poljima i u laboratorijima. Glucohumat gnojiva podižu internacionalni standard kvalitete unutar agrikulturnog sektora.

Gnojidba Glucohumat gnojivima je istovremena sa sjetvom pšenice čime se štedi vrijeme i troškovi poljoprivrednih radova. Gnojivo se direktno stavlja u sijačicu čime se štedi i na poljoprivrednoj mehanizaciji. Uz ovakvu direktnu gnojidbu sjemena iskoristivost gnojiva je preko maksimalnih 90%.

Gnojidba pšenice

Za gnojidbu pšenice preporuča se proizvod GlucoHumat MicroStart G10 (NPK 5 : 13 : 5) koje se stavlja, za vrijeme sjetve, zajedno sa sjemenom u sijačicu. Količina koja se primjenjuje je 40 kg/ha. Na taj način se povećava jednolikost klijanja, te količina suhe supstance pred kraj žetve.

Kako bi povećali specifičnu težinu zrna koristi se folijarni GlucoHumat Glucorapid L2F zajedno sa prvom primjenom herbicida u količini od 4 - 5 kg/ha.

U vremenu kraja rasta pa do početka izbijanja zrna koristi se folijarni Ceral Cu L4F u količini od 3 - 4 kg/ha gdje dobivamo očitu redukciju napada raznih patogena.

Korištenjem folijarnog gnojiva GlucoRapida L2F u fazi početnog rasta i folijarnog Cereala Cu L4F osigurava biljci veću postojanost (stay-green), a štoviše osigurava biljci i veću raspoloživost dušika koji je potreban biljci u fazi punjenja ploda. Uobičajena prihrana je obavezna.

Mogućnost primjene gnojiva Glucohumat u neposrednoj blizini sjemena nudi znatnu priliku za poboljšanje inicijalnog razvoja biljaka.

Njihova izvrsna sposobnost da stimuliraju razvoj sistema korijenja biljke i da otpuštaju elemente koji su u tlu, čini ih idealnim za prevladavanje stresa. Količine koje se koriste su 8 - 10 puta manje od klasičnih gnojiva.

Fenološka faza

Preporučeni proizvod

Preproučeno doziranje

Tehnički komentar

Za vrijeme prve sjetve

(proizvod u slojevima staviti u stroj za sađenje)

Microstart G10

ili

RapidStart G18

40 - 45 kg/ha

povećava jednolikost klijanja, povećava količinu suhe supstance pred kraj žetve

Istovremeno s herbicidima

Glucorapid L2F ili Glucofast L2

4 - 5 kg/ha

povećava specifičnu težinu ploda

Kraj rasta do početka izbijanja plodova

Cereal Cu L4F

3 - 4 kg/ha

očita redukcija napada raznih patogen

Na Vama je da odlučite!

U prilogu članka nalazi se katalog proizvoda u ratarstvu - GlucoHumat gnojiva

Foto: Stock.xchng


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Gnojidba Žitarice Pšenica Folijarno gnojivo Veći prinosi Manji troškovi


Autorica

Maja Bakota

Više [+]

Maja je administratorica/urednica AgroKluba. Završila je diplomski studij financijskog managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Zanima se za društvene mreže, community management i SEO. Osebujnog glazbenog ukusa :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰