Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva žitarica
  • 25.09.2022. 07:30

Uspješnost sjetve ovisi o podešenosti sijačice

Loše podešena sijačica može smanjiti prinos i do 50 posto. Grešku koju napravimo u trenutku sijanja i polaganja sjemena nije moguće kasnije popraviti

Foto: Depositphotos/vkarafill
  • 1.113
  • 83
  • 0

Jesen je vrijeme sjetve žitarica, a uspješnost tog posla ovisi o podešenosti sijačice. Kako bi što bolje iskoristili optimalne agrotehničke rokove potrebno je podesiti sijačicu na željenu normu sijanja, prilagoditi je sjemenu i uvjetima na parceli.

Kada nije pravilno pripremljena i podešena, može smanjiti prinos čak do 50 posto. Grešku koju napravimo u momentu sijanja i polaganja sjemena nije moguće kasnije popraviti.

Važan je odabir traktora

Osnovni korak je odabir odgovarajućeg traktora koji će svojom snagom i hidraulikom osigurati lako dizanje i spuštanje sijačice.

Izuzetno je važno da se postigne ujednačena sjetva sjemena kako bi dobili optimalan sklop biljaka na površini.

Napravite test

Svaka sijačica ima uputstvo za rad i reguliranje sjetvene količine. Međutim, to samo olakšava rad, jer se moramo prilagoditi sjemenu i situaciji na parceli. Sjeme iste sorte može imati različitu veličinu i krupnoću, a na njegove karakteristike prilikom sjetve djeluju i dodana dezinfekcijska sredstva.

Potrebna količina sjemena se povećava ili smanjuje u skladu s rezultatima testa. Sijačica treba prijeći 60 m, a pređena dužina se množi sa širinom koju namjeravamo posijati. Izmjeri se količina sjemena koja se potroši na ovu površinu i preračuna na 1 ha.

Podešavanje žitne sijačice se može obavit pomoću kotača koji pokreću mehanizam za sijanje. Odgovarajući traktor će podizati ili spuštati kako bi oslobodio kotač za njegovu slobodnu rotaciju. Na osnovu simulacije i dužine točka izračuna se broj okretaja koji je potreban da se prijeđe 60 m, a daljnji proračuni se provode kao i na prvi način.

Prije postupka se prostre cerada ili se na izlaze sjemenskih cijevi postave kante koje sakupljaju izbačeno sjeme kako bi obavili vaganje.

Izuzetno je važno da se postigne ujednačena sjetva sjemena (Foto: Depositphotos/hopsalka)

Dobro podešavanje utječe na uspjeh sjetve

Prilikom priključenja, agregacije, potrebno je iznivelirati stroj, gornju polugu treba samo malo podići prema roto drljači. Ako je pri podizanju stroja kut strm povećava se opterećenje na zglobovima kardanskog vratila. Podizanje stroja u ovom slučaju se ne odvija paralelno, što negativno utječe na samo odvijanje rada i povećava trošenje. Promjenom dužine središnje karike regulira se nagib oruđa u uzdužnom smjeru. Tijelo drljače treba biti paralelno sa zemljištem.

Donje karike tijekom rada trebaju slobodno balansirati u desnu i lijevu stranu. Međutim, uređaj u podignutom položaju ne bi se trebao pomicati s jedne na drugu stranu. Prilikom priključivanja sijačice s rotacijskom drljačom treba voditi računa da ona u svom radnom položaju bude okomita na površinu polja. To je neophodno za pravilan rad mehanizama za doziranje. Podešavanje se gotovo uvijek vrši pomoću gornje veze.

Nakon što ste napunili rezervoara sjemenom, vrši se obavezna probna sjetva. Potrebno je podesiti ventile, valjak za miješanje, pogon i sjetvene zavojnice.

Sjetvu ozimih žitarica obavite u optimalnim rokovima - koji su?

Radna dubina se postavlja što je moguće niže da smanjite potrošnju goriva. Treba smanjiti tlak u gumama kako bi trag ostao što plići. To može biti problem kod vožnje po putu. Ovisno od sjemena sijačica s punim spremnikom za sjeme može težiti 4 t, što može premašiti ograničenje opterećenja kotača.


Tagovi

Sjetva žitarica Podešavanje sijačice Količina sjemena Žitna sijačica Test


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]