Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 14.06.2019. 09:00
  • Brodsko-posavska, Vrpolje

Usjevi jači i od vremenskih uvjeta, nema bojazni za ječam, pšenicu, kukuruz i suncokret

Iako je izgledalo nemoguće, Dan polja u Vrpolju prošao je bez kiše. A uz to još slušajući stručnjake Syngente i Petrokemije možemo biti i zadovoljni stanjem pšenice i ječma, ali i kukuruza i suncokreta.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.159
  • 101
  • 0

Ove godine Syngenta Agro d.o.o. je u suradnji s Petrokemijom d.d. održala dva uspješna Centralna dana polja ratarskih kultura: jedan za za istočni dio Hrvatske, kod Vrpolja na poljoprivrednim površinama tvrtke Kulaš te u Koprivničkim Bregima, za zapadni dio Hrvatske sa domaćinom OPG Habijanec.

Već tradicionalno okupljanje i ove godine bilo je izuzetno posjećeno, unatoč kišnom vremenu u Vrpolju te visokim temperaturama u Koprivničkim Bregima. Na oba događaja okupilo se oko 500 gostiju, uglavnom poljoprivrednih proizvođača, brojnih tehnologa, distributera, članova savjetodavne službe i novinara.

Osim najnovijih oplemenjivačkih kreacija, posjetitelji su mogli vidjeti različite varijante zaštite ratarskih kultura od korova, bolesti i štetnika Syngentinim pripravcima.

vf
Centralni dan polja u Koprivničkim Bregima

Nove sorte pšenice dale odlične rezultate

Nova Syngentina sorta pšenice Gabrio, nižeg habitusa, otporna na polijeganje, vrlo tolerantna na stresne uvjete i bolesti, ostvarila je na pokusnim poljima prosječne prinose više od 8 tona/ha s proteinima iznad 12 posto. Novi genetski materijal, pšenica Pibrac, s odličnim rezultatima prinosa nimalo ne zaostaje kvalitetom od već provjerenih i pouzdanih sorti: Falado i Bologna. Na fungicidnom pokusu žitarica još jednom se dokazala učinkovitost fungicida AMISTAR® Opti i MAGNELLO® dok je fungicid ELATUS® Era, pokazao vrhunsku učinkovitost, dugotrajno djelovanje i držanje bolesti pod kontrolom.

Na kukuruzom pokusu posjetiteljima je predstavljeno devet hibrida odlične genetike - SY Scorpius, SY Photon, SY Premeo SY Carioca i SY Senko, SY Prosperic, SY Sandro, SY Atomic i SY Zoan.

S novim herbicidom CALARIS® Pro učinci vidljivi već nakon tjedan dana

Petrokemija Kutina predstavila je svoje programe gnojidbe kukuruza. Izvrsnu učinkovitost na korove u kukuruzu pokazao je Syngentin kralj pre ili ranog posta, LUMAX®, dok je u kasnom post-em tretmanu briljirao Elumis® Peak®. Predstavljeni su i rezultati pokusa s novim herbicidom CALARIS® Pro koji se zbog dugog perioda primjene (do 8 listova) može primijeniti u ranom post tretmanu (do 3-4 lista kukuruza) u kombinaciji s 1 l Dual Gold ili u kasnoj post-em primjeni (6-8 listova) u kombinaciji s 0,5 l herbicida na osnovi aktivne tvari nikosulfuron. CALARIS® Pro ima izuzetno brzo djelovanje pa su učinci na korove vidljivi već tjedan dana nakon primjene.

Pokusi sa Syngentinim hibridima suncokreta i uljane repice potvrdili su već dobro poznatu kvalitetu hibrida te programa zaštite.

Uređaj RemDry za zbrinjavanje otpadne vode

Kao novi projekt predstavljen je uređaj RemDry, koji je razvijen u suradnji s tvrtkama Ecomembrane Srl i Uptofarm Srl, spin-off tvrtkom Zavoda za poljoprivredu, šumarstvo i hranu (DISAFA), Sveučilišta u Torinu, Italija. RemDry predstavlja jednostavno tehničko rješenje za zbrinjavanje otpadne vode koja sadrži ostatke sredstva za zaštitu bilja na poljoprivrednom gospodarstvu. Na taj način pridonosi smanjenju onečišćenja okoliša na jednostavan, učinkovit i održiv način. Sastavljen je od platforme za ispiranje i spremnika u kojemu se skuplja otpadna voda. Pod utjecajem sunčeve svjetlosti i topline voda iz spremnika isparava, dok na kraju sezone na dnu ostaje suhi talog koji se zajedno s folijom predaje ovlaštenoj tvrtki za zbrinjavanje opasnog otpada. RemDry omogućava poljoprivrednim proizvođačima da u praksi provode zahtjeve za održivu primjenu sredstva za zaštitu bilja i doprinose zaštiti prirodnih resursa sprječavanjem onečišćenja voda.

Spremnik za otpadnu vodu

Obilaskom demonstracijskih pokusa posjetitelji su se mogli uvjeriti da je Syngentina ponuda sorti i hibrida ratarskih kultura kao i cjelovit pristup u rješavanju izazova poljoprivredne proizvodnje ono što čini Syngentu danas vodećom tvrtkom u zaštiti bilja, a sve više i u sjemenu ratarskih kultura.


Fotoprilog


Tagovi

Syngenta Petrokemija Vrpolje Dan polja


Partner