Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva ječma
  • 28.06.2016. 09:00

Urod ječma je dobar, no brine niska cijena

Niska cijena ječma od 80 do 90 lipa unosi strah kod ratara da cijena pšenice neće biti viša od jedne kune. Cijena pivarskog ječma ipak nešto viša od kune.

  • 3.435
  • 418
  • 0

Ječam je i ove godine dobar i vjerojatno ćemo u Hrvatskoj uvijek znati proizvesti ovu uljaricu, ali doduše za stočnu hranu. Naime, ječam se u Hrvatskoj 80% uzgaja za potrebe proizvodnje stočne hrane, a samo mali postotci za hranu i proizvodnju piva. Pivarska industrija traži svoje sorte. No, sve možemo, ali nikada ne možemo na vrijeme znati kolika je cijena. I pored toga kada se ide u sjetvu i što se ne zna kolika je otkupna cijena hrvatski poljoprivrednici siju ga svake godine sve više.

Pod ječmom 17 posto više površina

Ove godine imamo ječam na čak 17% površina više. I što je najvažnije 90% radi se o hrvatskim kreacijama ječma iz osječkog i BC instituta. Pred žetvu na raznim danima polja vidjeli smo da je ječam dobar. Darko Kolar iz Valpova je ekološki proizvođač ječma. Sije isključivo sorte osječkog poljoprivrednog instituta, a ove godine je imao jari ječam, a osječki institut ima dvije sorte jarog ječma a to su Matej i Fran. Zatekli smo ga u trenutka kada je neposredno pred žetvu obilazio polja i isticao je da je bilo krezubosti, oštećenja od mraza, a isto tako isticao je da kod svih postiže od 6,2 do sedam tona po hektaru.

Na području južno od Osijeka najviše se sije sorta Barun, ozimi ječam također osječkog instituta i dao je od pet do 6,5 tona što je solidan rezultat. No, pretpostavlja se da će cijena biti oko 80 pa i do 95 lipa za kilogram. Tu sada možemo slobodno istaći i da će cijena pšenice biti oko kune ili najviše 1,05 kuna jer već dugo cijena ječma bude 20-tak posto niža od pšenice.

Na području Brodsko posavske županije nešto se kasnije sijalo, ali također je dao dobre prinose i kiše u lipnju nisu napravile nikakvu štetu. Uglavnom predaju PPK Novoj Gradišci koji ima čak 11 tisuća hektara kod kooperanata. Najvažniji su proteini i kalibracija ječma. Pivarski ječmovi imaju najviše 14,5 posto vlage pri otkupu, a proteini ne smiju prelaziti više od 11,5% jer tada prelaze u stočne ječmove.

Veća cijena pivarskog ječma

Znači muka s cijenom je uvijek muka. Ali zna se da će pivarski ječam biti nešto skuplji od kune koliko će biti otkupna cijena pšenice. Na sreću ove godine ječam je dobar, a ratari ga vole jer je sigurniji za proizvodnju, manje je zaštite i općenito manje ulaganja. Sreća je da se i radi o proizvodnji gdje je i domaća pamet uložena jer, kako smo rekli, radi se o sortama hrvatskih znanstvenika. Iako, i pored sigurnog plasmana, ipak bi bilo realno da cijena pšenice bude od 1,10 do 1,20, pa bi tako i stočni ječam bio oko kune, a pivarski nešto više.

Tomislav Toplak je na području zapadne Slavonije također sijao osječke sorte i dobio je 5 tona na nešto manjoj površini od jednog hektara. U BC Institutu ističu također kvalitetne prinose ječma kod ozimih sorti BC Bosut, Favorit i BC Vedran, te kod jarih ječmova BC Alarik, BC Kalnik i Erih. U Osijeku kod jarih ističu već spominjane Matej i Fran, dok se kod ozimih najviše sijao Barun, a pored njega i Rex, Zlatko, Bingo, Titan i druge sorte.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Ječam Poljoprivredni instut Osijek BC Instut Barun Zlatko Rex Zlatko Bingo Titan PPK Nova Gradiška


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/