Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja Bc hibrida kukurza
  • 02.10.2017. 07:30

Unatoč suši prinos BC 323 hibrida 10,8 t/ha kukuruza!

Prvenstveno se radi o ranim hibridima koji ove godine pokazuju dobre rezultate, a upravo u toj grupi imamo i najznačajnije pomake kada je riječ o povećanju prinosa. To su naši hibridi 323 i Alibi koji izgledaju dobro i očekujemo visoke prinose, kaže Zdrako Kozić.

Foto: Alen Kuns
  • 2.157
  • 59
  • 0

Na pokusnom polju Arator d.o.o. u Lovasu kod Vukovara održan je Dan polja Bc hibrida kukuruza kojem su se odazvali brojni poljoprivredni proizvođači koji su zasijali ili namjeravaju zasijati na svojim njivama neki od hibrida kukuruza. Pored kratkog predavanja o hibridima, stručnjaci Bc Instituta i poljoprivrednici obišli su pokusno polje te nazočili berbi kukuruza kako bi se na licu mjesta uvjerili u ostvarene rezultate zasijanih hibrida.

"Možemo vidjeti da su prinosi zadovoljavajući i u ovoj izrazito sušnoj godini. Posebice jer je suša bila izrazita u srpnju kada je cvatnja kukuruza i kada je ta kultura najosjetljivja i kada se uslijed suše mogu smanjiti i više od 50 posto. Raniji hibridi kao što su FAO grupe 300 su dali veće rezultate u odnosu na kasne što je karakteristično za jednu ovakvu sušnu godinu. Razlog je taj što raniji hibridi i ranije cvatu te izbjegnu fazu suše u vrijeme cvatnje u srpnju. I to se se pokazalo i u ovom pokusu gdje je BC323, naš novi hibrid, bio najrodniji hibrid s 10,8 tona po hektaru", kazao je oplemenjivač kukuruza u Bc Institut Mirko Jukić.

Kukuruz je obran, prinosi unatoč suši zadovoljavajući

Po riječima Zdravka Kozića, predstojnika Zavoda za kukuruz, u kukuruzu je trenutačno prisutna visoka vlaga.

"Čak mogu reći da je vlažnost, kada smo prije dvadesetak dana počeli s berbom, bila niža dva do tri posto nego što je sada", naveo je Kozić.

Hibridi s većom toleracijom na sušu

Rekao je i kako su stručnjaci Instituta na vrijeme uočili problem suše te su programe prilagodili na način da novi hibridi imaju veću toleranciju na sušu.

"Ti su se hibridi pokazali dobrima. Prvenstveno se tu radi o ranim hibridima koji ove godine pokazuju dobre rezultate, a upravo u toj grupi imamo i najznačajnije pomake kada je riječ o povećanju prinosa. To su naši hibridi BC323 i Alibi koji izgledaju dobro i očekujemo visoke prinose", rekao je Zdravko Kozić.

Kroz pokusno polje Bc hibrida kukuruza sudionike je proveo oplemenjivač kukuruza Ivica Buhiniček. U pokusnom polju, okupljeni su mogli vidjeti već svima dobro poznate Bc hibride poput BC244, BC282, BC344, BC418B, Pajdaš, BC424, BC572, Riđan, Dugi i BC678 te nove hibride - Alibi, BC323, Thriller, BC406, Mejaš, BC525 i BC626.

Foto: Alen Kuns


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Dan polja Bc Institut Hibridi Prinos Vlaga Suša Zdravko Kozić Ivica Buhiniček Mirko Jukić Arator Lovas Berba


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/