Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWSponos
  • 21.08.2017. 12:00

Unatoč ledotuči, prinos uljane repice natprosječan

Đuro Nikolić među prvima se vratio u drugoj polovici 90-ih u opustošeno i opljačkano imanje pa je trebalo krenuti ispočetka. Počeli su sa starim traktorom i s 50 hektara i polako kupovali zemlju ili je uzimali u najam da bi došli do sadašnje površine.

Foto: OPG Nikolić
  • 2.096
  • 340
  • 0

Đuro Nikolić iz Donjeg Novog Sela, koji sa sinovima i suprugom obrađuje 260 hektara plodne srijemske zemlje, među prvima se vratio u drugoj polovici 90-ih u opustošeno i opljačkano imanje pa je trebalo krenuti ispočetka. Počeli su sa starim traktorom i s 50 hektara i polako kupovali zemlju ili je uzimali u najam da bi došli do sadašnje površine.

"Mi ratari volimo šetati poljima i gledati kako je kod drugih pa kada vidimo da je kod nekoga naprednija, primjerice, uljana repica i još ako da natprosječni prinos, odmah se raspitujemo koje je sjeme, od koga je kupljeno i sami kupimo od tog sjemenara. Tako sam prije šest godina otkrio KWS i od njih uzimam svo sjeme. Koristim hibride Alvaro KWS, Frodo KWS, Hybrirock, Turan", kaže Đuro Nikolić koji sa suprugom Andreom i sinovima Lukom (19) i Stjepanom (21) od 260 hektara, šećernu repu uzgaja na 46 ha, uljanu repicu na 80, pšenicu na 30, a ostalo je pod sojom.

Kad su se vratili u opustošeno selo, počeli su s 50 hektara zemlje

S godinama se, kaže, uvjerio kako je prinos šećerne i uljane repice, pšenice i soje bolji nego ranije, a posebice ove godine kada je na uljanoj repici ubrao 3,8 tona po hektaru, što je jako dobar prinos, iako je polja oko Donjeg Novog Sela, na krajnjem istoku Vukovarsko-srijemske županije, malo prije žetve poharala ledotuča.

Odustali od stočarstva

Svu zemlju sami obrađuju, imaju svu potrebnu mehanizaciju, ali nije oduvijek tako bilo.

"Prije dok se mljekarstvo isplatilo, imali smo i šest krava-muzara, ali kada je cijena mlijeku pala na razinu da se ne isplati mljekarstvo, odustali smo. Tovio sam i 30-tak svinja, ali sada ni jednu, čak ni za sebe, već za svinjokolju kupim bravaca koliko mi je potrebno. Država mi je izgradila kuću od 60 kvadrata, a ostalo sam sam nadogradio. Izgradio sam veliku halu od 700 četvornih metara gdje smještam traktore i ostale strojeve i automobile, a služi i kao skladište sjemena, mineralnih gnojiva i svega ostalog. U hali je i radionica gdje sa sinovima popravljam sve što se pokvari na traktorima ili strojevima, a na vrhu je pušnica, tako da mi je sve pri ruci", kaže Đuro kojega smo zatekli upravo dok je izrađivao đeram u svom dvorištu koji, naravno, danas više ne koristi, ali želi da mu ukrašava dvorište i podsjeća na djetinjstvo kada je đeram bio u svakom dvorištu.

Kaže da bi kupio još zemlje i proširio imanje kada bi država prodavala, ali ne prodaje. Natječe se i za novac iz fondova EU iz Programa ruralnog razvoja mjere 6.1.1. i 4.1.1., supruga za male OPG-eove, a sin Luka mlade poljoprivrednike i sada čekaju rezultate i nadaju se da će proći.

Apliciraju na EU fondove

"I prije smo aplicirali na EU fondove. Sin se natjecao za mlade poljoprivrednike, ali je nastala nekakva zavrzlama zbog smjene vlade pa natječaj nije bio realiziran u roku od 18 mjeseci i zbog toga smo izgubili cijeli ciklus i propalo je 50 tisuća eura. I on se više nikada ne može natjecati za tu mjeru. Stjepan je zasijao hektar pod bijelim lukom, ali će nagodinu proširiti na 10 hektara", kaže Đuro Nikolić koji je zadovoljan i odnosom KWS-ovih stručnjaka prema ratarima. Na Zorana Petrovića se, kaže, uvijek može pouzdati.

Zoran Petrović, voditelj prodaje KWS Sjeme d.o.o. za istočni dio Hrvatske uzvraća kako se trudi biti stalno na usluzi ratarima na istoku Hrvatske i mobitel nikada ne smije biti isključen.

Uljanu repicu pogodila je ledotuča, no prinos je ipak natprosječan

"To je ključ uspjeha. Ne možeš se nedjeljom isključiti jer netko od ratara će te i tada nazvati jer hitno treba savjet ili dogovor. Proizvođač me treba sada, ovog trenutka, a ne sutra. Naši kooperanti su zadovoljni jer kada naruče sjeme, ono mu odmah dolazi. Jako je bitno da roba uvijek bude kvalitetna i isporučena u dogovorenim rokovima. Nama je najbolja reklama zadovoljan ratar koji će naše sjeme preporučiti i svom susjedu. Sada nudimo kompletan program svih vrsta sjemena za sve ratarske kulture. Đuro sudjeluje u našem ocjenjivanju novih hibrida i uvijek postiže jako dobre rezultate", kaže Petrović.

Foto: OPG Nikolić


Povezane biljne vrste

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Đuro Nikolić Donje Novo Selo Šećerna repa Uljana repica Pšenica Ratarstvo EU projekti Sjeme KWS Sjeme


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024