Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 11.08.2019. 10:30

Ukrajina ruši rekorde, povećava se i izvoz pšenice iz te zemlje

Žetva ranih proljetnih žitarica u Ukrajini bliži se kraju. Ovogodišnja proizvodnja mogla bi dostići novi rekord. U Rusiji je, pak, ranije nego prijašnjih godina krenula žetva soje.

Foto: Depositphoto/jorgefranco
  • 2.105
  • 85
  • 0

Prema posljednjim podacima od 5. kolovoza, tempo žetve u Ukrajini usporen je u odnosu na 01. kolovoz 2019. godine, iako je još uvijek ispred prošlogodišnje razine. Konkretno, žetva pšenice je za 7% bolja, ječma za 18%, raži 5%, zobi za rekordnih 63%, a ozime uljane repice za 29%, izvijestio je UkrAgroConsult.

Žetva stočnog graška zaostaje za 29% u odnosu na žetvu iz prethodne godine. Preostalo je još četiri tisuće hektara za žetvu, s ukupnom površinom pod ovim usjevom za 16% nižom nego prošle godine. Sljedeće žitarice imaju veće prinose od prošlogodišnjih: pšenica za 11,5%, ječam 17,0%, raž 1,6%, zob 16% i grašak za 27,2%. Prinos ozime uljane repice smanjen je za 5,8% u odnosu na godinu dana ranije, preostalo je još 20 tisuća hektara, s ukupnom površinom pod usjevom za 21,4% većom u odnosu na prošlu godinu.

Izvozni potencijal Ukrajine rekordno visok

Žetva ranih proljetnih žitarica u Ukrajini bliži se kraju. S obzirom na prijavljene vrijednosti prinosa tijekom žetve, zajedno s ažuriranjima Ministarstva poljoprivrede o zasijanim površinama za ovu godinu, Black Sea Grain revidirala je ukrajinsku bilancu žitarica. Povećane su prognoze za pšenicu iz 2019. godine, na štetu većih usjeva ozime pšenice, više nego što je očekivano (za 3,5% više u odnosu na 2018. godinu). Prognozira se i veći izvoz pšenice iz Ukrajine.

Prema Ministarstvu poljoprivrede, površina kukuruza u 2019. godini dostigla je najvišu razinu od 4,97 milijuna hektara, što je 8 posto više u odnosu na 2018. godinu. Ovogodišnja proizvodnja žitarica u Ukrajini mogla bi dostići novi rekord. Procijenjeno je i da je izvozni potencijal zemlje na rekordno visokoj razini.

Razvoj žitarica u Ukrajini započeo nešto ranije 

Što se tiče vremenskih uvjeta u Ukrajini, krajem srpnja i početkom kolovoza bilo je umjereno toplo vrijeme s lokalnom kišom i grmljavinom. Mjerenja su pokazala da je prosječna dnevna temperatura zraka u većini regije bila od 0,7 do 6,8 °C iznad normalne, na 18-24 °C. Najviša temperatura zraka registrirana je oko 28-36 ° C, a najniža oko 10-24 °C.

Kada je riječ o opskrbljenosti zemljišta vlagom, padaline su bile raspoređene vrlo neravnomjerno. U većem dijelu zemlje prevladavala je kiša s grmljavinom. Ove padaline nisu utjecale na sadržaj vlage u zemljištu niti na stanje kasnih usjeva jer su bile u obliku jakih pljuskova. Stanje usjeva uglavnom je dobro. Takve vremenske prilike nisu bile dovoljno odgovarajuće za dalji razvoj kasnih toploljubivih usjeva, poput nekih vrsta povrća ili usjeva dinje. Vrijeme je utjecalo i na kasne žitarice i industrijsko bilje, čije su redovne faze rasta započele ranije nego inače, navodi UkrAgroConsult.

Proizvodnja uljane repice u Bugarskoj opada 

Konačni izvještaj bugarskog Ministarstva poljoprivrede o usjevu uljane repice za 2018. godinu ne sadrži izmjene u odnosu na izvješće iz lipnja. Glavna činjenica je da se ukupan prinos uljane repice ustalio na 471.000 tona. Ovo predstavlja pad od 1,7 posto u odnosu na 2017. godinu. Također, zasijana površina je na nivou četverogodišnjeg prosjeka od 185.000 hektara, a što je 12% više nego u 2017.

Skoro cjelokupan izvoz bugarske uljane repice otišao je u zemlje EU, kako prenosi UkrAgroConsult. U sezoni 2019/20., proizvodnja ove uljarice past će zbog smanjenja površina i pada prinosa, koji je ispod petogodišnjeg prosjeka. Pad proizvodnje bit će djelomično nadoknađen uvozom uljane repice. Prema procjenama stručnjaka, trend iz prethodne dvije godine nastavit će se i u vegetacijskoj 2019/20. godini.

U Rusiji žetva soje u krasnodarskoj regiji počela ranije nego obično

Poljoprivrednici u Krasnodaru započeli su sa žetvom soje dva do tri tjedna ranije nego inače. Prvi tovari robe već su spremni za transport. Ovogodišnja površina pod sojom u krasnodarskoj regiji premašuje 210.000 hektara. Predviđa se da će se do 2024. godine povećati proizvodnju uljarica u ovoj regiji za 1,8 puta.

Turska pojačala uvoz suncokreta

Turska je uvezla 804.000 tona suncokreta u periodu od siječnja do lipnja. Prošle godine, ova količina iznosila je 278.000 tona, kako izvještava UkrAgroConsult, a na osnovu procjena koje je dao Oil World (agencija za nezavisnu analizu globalnog tržišta). Glavni uvoznici su Moldavija s 286.000 tona, Rumunjska s količinom od 168.000 tona i Rusija u vrijednosti od 135.000 tona.

Uvoz iz Rusije višestruko se povećao u odnosu na prošlu godinu, kada su kupljene tri tisuće tona. Uvoz iz Argentine porastao je na 31.000 tona. Turska je također prvi put kupila 16.000 tona suncokretovog sjemena od Mađarske. Očekuje se da će uvoz robe u periodu od srpnja do prosinca biti manji zbog domaće proizvodnje i povećanja uvozne tarife, sa 59 USD/t na 90 USD/t.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žetva žitarica Izvozni potencijal Proizvodnja žita Proizvodnja uljarica Izvoz pšenice Tempo žetve


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.