Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 07.07.2019. 07:30

Ukrajina preuzima od Rusije titulu najvećeg izvoznika žitarica

Rusija je posljednje tri godine bila vodeći svjetski izvoznik žitarica, ali preliminarni rezultati pokazuju da je Ukrajina povratila titulu svog rivala. Osim toga, žitarice su postale glavni izvor zarade za obje zemlje, a ovogodišnji izvoz vrijedi oko 20 milijardi dolara za svaku zemlju.

Foto: Depositphotos/kaetana
  • 909
  • 106
  • 0

Rusija je bila vodeći svjetski izvoznik žitarica, ali posljednje procjene do 30. lipnja pokazuju da je Ukrajina povratila titulu svog rivala. Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine je predvidjelo da će izvoz ove godine dostići 50 milijuna tona.

Ipak, i Rusija je na pravom putu za dobru žetvu ove godine, za koju se predviđa da će dostići 118 milijuna tona. Dok konačni izvozni podaci Rusije za ovu poljoprivrednu godinu ne budu objavljeni, službena prognoza za izvoz je iznosila samo 46 milijuna do 48 milijuna tona, a žetva će se blago smanjiti u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, žitarice su postale glavni izvor zarade za obje zemlje, a ovogodišnji izvoz vrijedi oko 20 milijardi dolara za svaku zemlju. Ovakve prilike predstavljaju i osnovu za razvoj stočarstva, u obje zemlje.

Putin naredio Rusiji da razvije brend "zelenog" zrna bez GMO-a

Izvoz žitarica u Ukrajini porastao je za 26% u odnosu na prethodnu godinu. Izvoz kukuruza u Ukrajini porastao je za 62 posto i dostigao 29,8 milijuna tona. Pšenica je pala za 9 posto, na 15,6 milijuna tona. Ječam je pao za 18,6%, na 3,6 milijuna tona.

Predsjednik Vladimir Putin je nedavno rekao da se očekuje da će se ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda udvostručiti i dostići 45 milijardi dolara u narednih pet godina. Putin je naredio Rusiji da razvije brend "zelenog" zrna bez GMO-a za međunarodno tržište.

U 2016. godini Rusija je postala svjetski lider u izvozu pšenice. Udio zemlje u globalnom tržištu pšenice se učetverostručio od početka 2000. Sveukupno, ruska poljoprivredna proizvodnja porasla je za 20 posto u posljednjih pet godina.

U Rusiji su od 28. lipnja poljoprivrednici sakupili 8,6 milijuna tona žitarica

Cijeli lipanj je bio nenormalno suh u Rusiji i Ukrajini, što predstavlja rizik za pšenicu, ječam, kukuruz i suncokret. Cijene suncokreta zadržale su se prošli tjedan na 18.975 rubalja, dok se rast cijena suncokretovog ulja nastavio: dodali su 250 rubalja na 43.175 rubalja po toni. Izvozne cijene suncokretovog ulja bile su na nivou od 700 dolara po toni, prenosi Ukragroconsult.

U Rusiji su od 28. lipnja poljoprivrednici sakupili 8,6 milijuna tona žitarica s prosječnim prinosom od 4,05 tona po hektaru. Ovo je uspoređeno sa 4,9 milijuna tona s prinosom od 3,82 tona prije godinu dana. Izvozila je 42 milijuna tona žita od početka sezone 2018/19 do 27. lipnja, što je za 19% manje u odnosu na prethodnu sezonu. To uključuje 34,5 milijuna tona pšenice.

Ministarstvo je prošlog tjedna nastavilo prodavati žitarice iz svojih zaliha - ukupno 1.350 tona pšenice. 

Vrućina utjecala i na raniji početak žetve uljane repice

Poljoprivrednici skoro svuda u Gomelskoj regiji u Bjelorusiji počeli su žetvu uljane repice. Nenormalna vrućina ove sezone i nedostatak padalina izazvali su raniji početak žetve, prenosi UkrAgroConsult.

Prve požnjevene površine (usjevi oštećeni u najvećem stupnju) pokazuju prinos od 1,15 MT (metrička tona)/ha, ali se očekuje da će konačni prinos biti nešto veći nego prošle godine, na 1,2 MT/ha.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Uljarice Žitarice Žetva Rusija Ukrajina Izvoz žitarica


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo