Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti
  • 03.10.2013. 09:36

Učinkovito suzbijanje bolesti u uljanoj repici

Za visoke prinose, veliku uljnost te krupno zrno treba se pobrinuti i o zaštiti uljane repice

Foto: Stock.xchng
  • 709
  • 77
  • 0

Uljana repica je rasprostranjena kultura koja se sije na području Hrvatske. Kako bi prinosi bili vrhunske kvalitete i velike rodnosti treba se pobrinuti i o pravodobnoj zaštiti. BASF je u suradnji s KWS-om organizirao predavanje o zaštiti uljane repice gdje su prisutni poljoprivredni proizvođači mogli saznati sve novitete u uzgoju ove kulture te kako ju pravodobno zaštititi.

Od sredstava za zaštitu u BASF-u preporučuju Butisan S® koji djeluje na širok spektar korova u uljanoj repici. Kako bi se riješili samoniklog žita i suzbili najproblematičnije širokolisne korove Butisan S® u dozi od 1,8l/ha treba kombinirati sa herbicidom Clon® u dozi od 0,2 l/ha.

Caramba® je kontaktno - sistemični fungicid za suzbijanje biljnih bolesti na ozimoj pšenici i ječmu u količini od 1,2 - 1,5 l/ha te kao regulator rasta u uljanoj repici u jesen u količini od 0,7- 1,0 l/ha, te za suzbijanje bolesti u uljanoj repici u količini od 1,0-1,25 l/ha.

Drugi u nizu herbicida je Pictor® čije je djelovanje bazirano na suzbijanju najvažnijih bolesti uljane repice, reduciranje zelene mase, spriječavanje polijeganja stabljike i pucanja komuški. Osim već nabrojenog Pictor® pomaže biljci u svladavanju stresnih uvjeta uzrokovanih vremenskim neprilikama. Pictor® poboljšava kondiciju biljke, povoljno djeluje na sazrijevanje i nalijevanje zrna čime pospješuje prinose, krupnoću zrna i količinu ulja. Primjenjivati se može pred ili u cvatnji te u sredini vegetacije.

Foto: Stock.xchng


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Bolesti Vegetacija Cvatnja Vremenske neprilike


Autorica

Maja Bakota

Više [+]

Maja je administratorica/urednica AgroKluba. Završila je diplomski studij financijskog managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Zanima se za društvene mreže, community management i SEO. Osebujnog glazbenog ukusa :)


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr