Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWSponos
  • 07.08.2017. 12:00

U poljoprivredi od 10. godine, s 13 snimio reklamu!

Kao čuvar obiteljske tradicije i nekadašnji nositelj OPG-a Mihael Mrganić, uz uslužni tov svinja, obrađuje oko 150 hektara pod ratarskim kulturama, pri čemu, ovisno o godini, oko 30 ha odlazi na pšenicu, 50 ha na uljanu repicu, 60 ha na kukuruz, te 20 ha na soju. Visoke prinose zahvaljuje KWS-ovim hibridima.

Foto: Roberta Kljenak
  • 5.910
  • 657
  • 0

Da država mora spoznati snagu hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, svjedoči i mladi farmer Mihael Mrganić iz Magadenovca koji poljoprivredom prehranjuje obitelj i koji je s nepunih 30 godina radom u poljoprivredi stekao zavidnu mehanizaciju usprkos tomu što se godinama bori s neredovitim i smanjenim poticajima, visokim kamatnim stopama kredita i cijenama zakupa državnog zemljišta pri čemu čak 1.600 kuna plaća po hektaru.

No, ipak je, u nizu tih problema, uspio, te kao čuvar obiteljske tradicije i nekadašnji nositelj OPG-a, uz uslužni tov svinja, obrađuje oko 150 hektara pod ratarskim kulturama, pri čemu, ovisno o godini, oko 30 ha odlazi na pšenicu, 50 ha na uljanu repicu, 60 ha na kukuruz, te, na koncu, 20 ha na soju.

Pod ratarskim kulturama Mihael Mrganić ima 150 hektara

"Sve je počelo prije šest godina kada sam pohađao zimska predavanja KWS-a na temu noviteta hibrida u njihovoj proizvodnji. Od tada vjerno sijem Hybrirock KWS koji daje prinose od oko 4 t/ha, visoke kvalitete, što je meni, kao proizvođaču, od neposredne važnosti. Racionalizacije troškova radi, vršim redovitu zaštitu od bolesti na uljanoj repici u jesen i pred cvatnju u proljeće, a za istu izdvajam oko 350 kn/ha, te isto tako obavljam i zaštitu protiv korova gdje mi ode oko 400 kn/ha te štetnika, a konkretno repičinog sjajnika, sovice pozemljuše i repičine pipe", objašnjava.

S obzirom na to da se ovaj farmer čije gospodarstvo postoji od 1983. godine, bavi diverzificiranom proizvodnjom, gnojnicu od svinja iskorištava za gnojidbu, dok u isto vrijeme, svinje rado jedu KWS-ove hibride kukuruza.

"U ratarstvo sam zakoraknuo ne tako davne 2008. kada sam preuzeo OPG od oca, no u poljoprivredi sam od svoje desete godine prošao i naučio svašta. Da je tome tako, svjedoči i John Deere reklama koju sam snimao već s 13 godina, a sve zahvaljujući radu i naklonjenosti prema poljoprivredi", dodaje.

Agrotehnika kao uvjet početka proizvodnje, zarada po ha 3.000 kuna

Kada govorimo o agrotehnici, ista nastupa u vrijeme kada se ovrši pšenica koja se pokazala najboljom pretkulturom za uljanu repicu. Bitno je samo, tvrdi on, da se obavi prašenje strništa kako bi se zemlja slegla, nakon čeka se čeka prva kiša s ciljem usitnjavanja zemlje koja se, ako se spekne, uslijed visokih ljetnih temperatura neće moći usitniti. Poslije toga, nastupa teška drljača zbog zatvaranja brazde, a 25. kolovoza kreće i sjetva kada rade rotor, drljača i sijačica pri čemu se uljana repica sije na 2 cm dubine tako što se zrno ulaže u tvrdo tlo, mekog pokrivača.

"Po hektaru se na našem gospodarstvu sije oko tri kg hibrida koje nam je preporučio stručni KWS-ov prodajni savjetnik, Vladimir Grđan, zahvaljujući čemu postižemo dobre prinose. Govorimo li o zaradi po hektaru ista iznosi oko 3.000 kuna, dok se po 1 kg dobije oko 2,35 kuna", priča farmer Mihael čiji se OPG diči i jakom mehanizacijom.

Tri generacije Mrganića u društvu s Vladimirom Grđanom

Posjeduje, naime, nekoliko vrijednih traktora, kombajn od 100.000 eura, vrhunsku prskalicu, sijačicu, trobrazne i četverobrazne plugove i druge strojeve za obradu zemlje. Na gospodarstvu uz Mihaela rade djed i brat čija im je pomoć i više nego dobro došla.

Troškovi hibrida po hektaru 500 kuna

S obzirom na to da je ovaj farmer pohvalio KWS-ovo sjeme, kao i savjete prodajnog predstavnika, odlučili smo razgovarati i s Vladimirom Grđanom koji je najavio predstavljanje čak sedam KWS-ovih hibrida uljane repice, zahvaljujući čemu će mnogi poljoprivrednici uživati u sijanju ranih, srednje ranih i kasnih hibrida vrhunskih prinosa i zapanjujuće kvalitete.

Foto: Roberta Kljenak


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

KWS Mihael Mrganić Uljana repica Hibridi Prinosi


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr