Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Euro-Tim d.o.o.
  • 30.07.2020. 16:30
  • Brodsko-posavska, Oriovac

U jednoj smjeni na polju Darka Grivičića pokose 80 ha lucerne, zasluga ide SIP-ovim strojevima

Kad smo se odlučili na veću proizvodnju lucerne, razgovarao sam sa Željkom Šoštarićem, voditeljem prodaje poduzeća SIP Šempeter iz Slovenije za područje Hrvatske i na njegov prijedlog kupili smo bočnu kosu s gnječilicom. Tada sam vidio veliku razliku u kvaliteti osušene lucerne, hvali Darko Grivičić koji danas ima cijeli set njihovih priključnih strojeva.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 3.668
  • 424
  • 0

Mjesec srpanj u obiteljskoj tvrtki EURO-TIM d.o.o. vlasništvo Danijele i Darka Grivičića sa sjedištem u malom slavonskom selu Kujniku u općini Oriovac na području Brodsko-posavske županije protekao je u znaku intenzivnih žetvenih i drugih radova. 

Na pedeset hektara vlastite i oko 800 hektara državne zemlje u dugogodišnjoj koncesiji na područjima općina Sibinj i Brodski Stupnik ta tvrtka s jedanaest zaposlenih, uglavnom mladih ljudi, bavi se ratarstvom, proizvodnjom djeteline lucerne, stočarstvom, a od proljeća 2018. godine su u Slobodnici kod Slavonskog Broda otvorili i postrojenje za proizvodnju peleta vrijedno oko tri milijuna kuna. U njemu prerađuju dio lucerne koju siju na većim površinama i biljne ostatke s njiva i prodaju ih kao gotove proizvode. 

"Dosadašnjom sezonom prilično smo zadovoljni. U proizvodnji pivarskog ječma ostvarili smo prinos od oko 8 tona po hektaru, što nam je najbolji urod te žitarice do sada. Prinos ekološke pšenice bio je niži - nešto više od 5 tona po hektaru jer su nam miševi i voluharice načinili dosta štete, a zadovoljni smo urodom ekološke uljane repice koju smo požnjeli 2,3 tone po hektaru. Ječam smo isporučili za tvornicu slada, a ekološku pšenicu i uljanu repicu odmah smo izvezli i ostvarili zadovoljavajuću cijenu. Od ratarskih kultura na našim površinama imamo još soju i kukuruz kojima su kiše u lipnju i srpnju jako dobro došle tako da usjevi izgledaju fenomenalno i prema sadašnjem stanju obećavaju odlične prinose", priča nam Darko Grivičić dok jedna ekipa djelatnika kosi lucernu pod kojom ove godine imaju 230 hektara.

Na dijelu površine već četvrta košnja vrijedne krmne kulture 

Na dijelu površina to je bila treća, a na jednom čak četvrta košnja te vrijedne krmne kulture koju uzgajaju po ekološkim načelima. Dio prodaju u balama, a od dijela u vlastitom pogonu proizvode pelete za hranidbu stoke. Kao pioniri u proizvodnji agro peleta u Hrvatskoj osim lucerne koriste i velike količine druge biomase, biljne ostatke (pšenica, uljana repica, soja) sa svojih polja na kojima prevladava ekološka proizvodnja (oko 600 hektara).   

Posao na lucerništu ide bez problema, uvjerili smo se 

Odvezao nas je ponosni vlasnik i na lucernište da vidimo kako ide posao. Njegovi djelatnici Dražen Mesaroš i Hrvoje Dikanović rutinski su obavljali košnju s priključcima slovenske tvrtke SIP Šempeter koje vuku jači traktori od 160 konjskih snaga, iako su za ove poslove košnje, kažu, dovoljni i oni od 130 ks. 

"Posljednjih godina puno radim na ovim poslovima košenja i spremanja lucerne i vrlo smo zadovoljni SIP-ovim kosama s gnječilicama zahvata 9 metara. Najbolja je radna brzina 7 do deset kilometara na sat. Na ovoj površini je nešto slabiji ovaj treći otkos lucerne, pa smo za sedam sati već pokosili oko 75 hektara. Iza kosilice odmah idemo s razbacivačem također zahvata 9 metara, da se pokošena masa što prije osuši.  

Inače, cijela naša ekipa je mlada, svi smo mlađi od 30 godina i puno nam znači što smo smo ovdje zaposleni, plaće su nam dobre, nemamo se na šta požaliti. Ne treba nam ni Njemačka ni Irska ili neka treća europska zemlja, ovdje nam je dobro, kod kuće smo s obiteljima", zadovoljan je Dražen Mesaroš koji 13 godina radi u tvrtki iz Kujnika.

Kad smo se odlučili na veću proizvodnju lucerne, razgovarao sam sa Željkom Šoštarićem, voditeljem prodaje poduzeća SIP Šempeter iz Slovenije za područje Republike Hrvatske i na njegov prijedlog kupili smo bočnu kosu s gnječilicom. Tada sam vidio veliku razliku u kvaliteti osušene lucerne. 

I njegov, po radnom stažu mlađi kolega Hrvoje Dikanović, zadovoljan je zaposleničkim statusom, ali i robusnim i moćnim strojevima tvrtke SIP Šempeter s kojima u kratko vrijeme i kvalitetno obave puno posla.

Od kosilice manjeg zahvata do seta priključnih strojeva tvrtke SIP 

"Strojevi su jaki i kvalitetni, jednostavni su za održavanje, proizvođač nam na vrijeme šalje potrebne dijelove. Dobro smo se osposobili, kvarovi su zaista rijetki, a ako se ipak dogodi neki veći zovemo njihove stručnjake i majstore i oni nam to riješe", kaže Hrvoje. 

Nakon što je kratko porazgovarao sa svojim djelatnicima i dogovorio poslove za sljedeće dane jer s obitelji odlazi na godišnji odmor na Jadran, Darko Grivičić nam se pohvalio svojom vrijednom ekipom mladih, vrijednih i odgovornih ljudi na koje se, kako kaže, može potpuno osloniti, jer vrlo korektno obavljaju svoj posao. Ističe da se većina tih mladića nakon zaposlenja u njegovoj tvrtki oženila, stvorili su obitelji s djecom, kupili su kuće i ostali u zavičaju u Slavoniji, jer imaju siguran posao i egzistenciju.    

Darko Grivičić ponosan je na svoje djelatnike Dražena Mesaroša i Hrvoja Dikanovića

Što se tiče mehanizacije, i suradnje s tom renomiranom slovenskom tvrtkom specijaliziranom za strojeve za košenje i skupljanje krme, kaže da je najprije kupio kosilicu manjeg zahvata, ali da se već tada uvjerio kako je riječ o kvalitetnom stroju. 

"Ona nije imala gnječilicu, a bez nje se djetelina teže suši i dobijete manji udio proteina. Dakle, kada lucernu pokosite bez gnječenja, list se brzo prosuši, a dok se stabljika osuši, list se i presuši i kod skupljanja mase stvaraju se gubici. A nije svejedno je li postotak proteina 11-12 ili 17-18 posto. Kad smo se odlučili na veću proizvodnju lucerne, razgovarao sam sa Željkom Šoštarićem, voditeljem prodaje poduzeća SIP Šempeter iz Slovenije za područje Republike Hrvatske i na njegov prijedlog kupili smo bočnu kosu s gnječilicom. Tada sam vidio veliku razliku u kvaliteti osušene lucerne. Kako nam se širilo tržište povećavali smo površine pod lucernom. S prvih 50 ha, u međuvremenu digli smo proizvodnju na više od dvjesto hektara, a ići ćemo do 300", hvali Grivičić i dodaje da sada imaju trodjelnu kosu (jedna kosa ispred i dvije kose iza traktora) ukupnog zahvata 9 metara.

"Evo, danas ste vidjeli: naši dečki će za jednu smjenu pokositi 80 hektara lucerne. Odmah iza kosilice ide SIP-ov razbacivač, također zahvata devet metara, koji omogućuje brže prosušivanje pokošene mase i već sutradan možemo balirati lucernu s vlagom od 12 do 15 posto", kaže naš domaćin. Dodaje da su nabavili cijeli set priključnih strojeva ove tvrtke za košenje, sušenje i baliranje lucerne. Uz kosilicu i razbacivač imaju i 2 skupljača zahvata po sedam metara.

Dnevno mogu napraviti 500 do 600 velikih bala 

"Njih smo nabavili da prosušenu lucernu skupljamo u zbojeve s površine širine 14 metara i nakon toga balirkom možemo dnevno napraviti 500 do 600 velikih bala. Otkako radimo sa SIP-ovim strojevima, mogu reći samo riječi pohvale za njih i za suradnju s tom renomiranom tvrtkom i za opskrbu rezervnim dijelovima. Mi do sada nismo imali većih problema s njima. Strojevi su zaista moćni. Bitno je ovdje istaknuti i tko i kako radi s njima, a ja sam jako zadovoljan sa svojim dečkima", naglašava.

Otkriva nam da, iako se tvrtka EURO-TIM d.o.o. do sada javila na više natječaja Programa ruralnog razvoja prošla je na samo jednom natječaju na tipu operacije 4.1.3. korištenje obnovljivih izvora energije - fotonaponska elektrana od 80 kilovata za vlastitu potrošnju električne energije. Ona bi trebala zadovaljavati potrebe rada peletirke, odnosno kompletnu potrošnju električne energije u toj tvrtki. 

Razlika u kvaliteti osušene lucerne nakon rada sa SIP-ovim strojevima je ogromna, kaže vlasnik

"Budući da je velika konkurencija na europskom i svjetskom tržištu na koje smo djelomice orijentirani, ne razmišljamo o dizanju cijena naših proizvoda, nego o smanjivanju troškova, da bismo bili što konkurentniji. A velika nam je želja i potreba gradnja silosa za skladištenje naših ratarskih proizvoda, da ih ne prodajemo naposredno nakon žetve kada su najeftiniji. Nažalost, Hrvatska izvozi velike količine pšenice koja bi se mogla doraditi i u našoj zemlji.

Spomenut ću samo jedan primjer. Mi smo ovih dana izvezli u Italiju i Sloveniju nekoliko kamiona peletirane slame po cijeni od oko jedne kune za kilogram, a dio naših poljoprivrednika je u kampanji otkupa zrna te naše najvažnije krušarice dobio manje od kune za kilogram. Svoju ekološku pšenicu, više od 700 tona, isto smo izvezli i cijenom smo zadovoljni, ali da smo ju uskladištili i prodali kasnije, cijena bi sigurno bila veća", zaključuje Darko Grivičić.   


Fotoprilog


Tagovi

Euro-Tim d.o.o. SIP Šempeter Košnja lucerne Strojevi Suradnja Peleti


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

SIP Strojna industrija d.d.

Juhartova ulica 2, 3311 Šempeter v Savinjski dolini, Slovenija
tel: +386 (0) 3 703 85 00, e-mail: zeljko.sostaric@sip.si web: https://www.sip.si/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]