Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva pšenice
  • 17.07.2021. 09:00
  • Osječko-baranjska, Klisa

Tvrtka Jerković i FAZOS u akciji: Na pokušalištu žetvu pšenice vršio Claas Lexion 6900

Riječ je o trogodišnjoj suradnji koja ima za cilj studentima pokazati najmodernije tehnologije, a s druge pomoći fakultetu da prije ovrši žetvu, pojasnio je Pavle Marić, voditelj prodaje tvrtke Jerković. 

Foto: Renata Prusina
  • 586
  • 174
  • 0

Ovih se dana prašilo i na polju pokušališta Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) gdje je Claas Lexion 6900 vršio posljednje parcele pšenice i ječma. 

"Koliki će biti prinosi? Rekordni!“, rekao je prof. dr. sc. Bojan Stipešević koji je na drugom kraju polja nadgledao žetvu pokusa ječma u kojem su ispitivali kako će se različiti sklopovi, gustoća i rokovi sjetve odraziti na kvalitetu i kvantitetu prinosa. 

Uzorke pokusa za laboratorijska ispitivanja uzimao je Mustafa, student na razmjeni preko Erasmus plus projekta. "Ovo mi je jako zanimljivo iskustvo jer dolazim iz regije gdje se uglavnom uzgaja krumpir i kukuruz, pa ću u ova tri mjeseca puno toga naučiti“, izjavio je zadovoljan student iz Turske.

Naime, riječ je o trogodišnjoj suradnji tvrtke Jerković i fakulteta. "Cilj je s jedne strane pokazati studentima najmodernije tehnologije, a s druge pomoći fakultetu da prije napravi žetvu na površinama pod raznim kulturama", pojasnio je Pavle Marić, voditelj prodaje tvrtke Jerković d.o.o.  

Prve dvije godine žetva se obavljala na kukuruzu, a sada prvi put vrše i pšenicu s već spomenutim kombajnom Lexion 6900, najvećim modelom na tržištu kada je riječ o klasičnom sustavu vršidbe sa šest slamotresa, a koji je bio predstavljen studentima mehanizacije i na nedavno održanim danima precizne poljoprivrede. Podsjetimo, pokreće ga MAN-ov motor od 373 kW, odnosno 507 konjskih snaga, a opremljen je poznatim Claasovim Cebis upravljačkim sustavom - zaskonom osjetljivim na dodir sa postavkama za sve glavne funkcije poput brzine rotora i ventilatora, vlage zrna kao i razine punjenja spremnika za zrno. Praktično, upravljenje prstom jedne ruke iz udobnosti kabine. 

Claas Lexion 6900 na pokušalištu FAZOS-a

Marić najavljuje i jesensku žetvu kukuruza u kojoj će također sudjelovati studenti.

A upravo je to i jedna od glavnih namjena pokušališta FAZOS-a na kojem studenti primjenom teorijskih stječu i praktična znanja, radeći na stručnim, znanstveno-istraživačkim i u konačnici vlastitim diplomskim radovima. 


Fotoprilog


Tagovi

Jerković FAZOS Pokušališta Žetva pšenice Claas Lexion 6900


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs