Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj uljane repice
  • 27.05.2021. 10:30

Turnip yellow virus može smanjiti prinos uljane repice i do 15 posto, što činiti?

Vremenske neprilike poput tople zime, uzgoj u uskom plodoredu, velik broj samoniklih biljaka, dio je faktora koji pospješuju širenje infekcije, upozoravaju iz RWA Hrvatska.

Foto: RWA Hrvatska
  • 325
  • 28
  • 0

Turnip yellow virus (TuYV) najvažniji je virus koji napada uljanu repicu, a može smanjiti prinose i do 1.000 kg po hektaru. 

I dok primarna infekcija nastaje u jesen, od sredine listopada, kod sekundarne se posredstvom prenositelja - lisnih uši ili drugih ubadajućih ili sisajućih insekata, virus širi po cijelom usjevu, što može rezultirati gubitcima prinosa i do 15 posto.  

Zbog učestale pojave, ali i veće površine zaraženih polja diljem Europe, francuska firma Limagrain u travnju je ove godine napravila analizu zaraženosti uljane repice ovim virusom. Uzorci su uzeti na 233 lokacija diljem Europe, a njegova prisutnost otkrivena je na čak 96 posto lokacija. 

Na lokaciji u Koprivnici zaraza bila 100 posto

Hrvatska u njihovom ispitivanju nije bila uključena, međutim istraživanjem tvrtke RWA Austrija provedenim u travnju prošle godine, analiziralo se među šest europskih zemalja i usjeve s jedne lokacije u Koprivnici

Na svakoj lokaciji uzeti su uzorci listova hibrida uljane repice koji nemaju otpornost na TuYV, te poslani na analizu u jedan njemački laboratorij. Rezultati su pokazali da je zaraženost kod svih država bila vrlo visoka, a za naše poljoprivrednike zabrinjavajuć je podatak da je ona bila 100 posto na ovom hrvatskom lokalitetu, odnosno svi uzeti uzorci bili su zaraženi. 

Inače, simptomi virusne infekcije u jesen su obojeni plavo-crveno ili ljubičasto-crno rubovi listova, dok je u proljeće primjetan spor proljetni porast, biljke su tanke i bez grana. Listovi su mozaični s nekrozama, a rubovi listova su naborani. Kod temperature od 25 °C rubovi polja i trake u polju pocrvene ili poljubičaste.

Razlika u sjetvi osjetljivih i otpornih hibrida na TuYV (Foto: RWA)

Vremenske neprilike poput tople zime, uzgoj u uskom plodoredu, velik broj samoniklih biljaka uljane repice, biljke divlje repice pored ceste te velik broj zaraženih insekata- vektora, većinom lisnih ušiju - faktori su koji pospješuju širenje infekcije. 

Najefikasnija zaštita otporni hibridi 

Štete od virusa su zakržljale biljke, smanjenje lisne mase, smanjeno primarno grananje, manji broj zrna po mahuni, smanjen sadržaj ulja, povećanje sadržaja glukozinulata te smanjenje prinosa 

Također, u prilog poljoprivrednicima nikako ne ide zabrana nekih kemijskih sredstava poput neonikotinoida, pojava rezistentnosti kod lisnih uši na neke insekticide (piretroide i karbamate) kao i uvođenje "greening" programa.

Ipak, postoje učinkovite mjere borbe koje se preporučuju svim ratarima među kojima spada kemijska kontrola lisnih ušiju prskanjem dva do tri puta u jesen, ali i ona najefikasnija, upotreba hibrida Aurelia i Anniston koji su otporni na virus. 

Važno je istaknuti kako Anniston daje i vrlo visoke prinose, a može se kupiti jedino u RWA Hrvatska d.o.o.


Fotoprilog


Tagovi

Turnip yellow virus Uzgoj uljane repice Otporni hibridi Aurelia Anniston RWA Hrvatska d.o.o.


Autor

Goran Tonković

Više [+]

dipl.ing. agr., Voditelj marketinga u RWA Hrvatska d.o.o., član ekipe "Sava špineri" i član "Preferans kluba Samobor"


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]