Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice olujnog nevremena
  • 27.06.2016. 15:00

Tuča "požnjela" uljanu repicu

Za svega osam minuta jaka je tuča uništila svu uljanu repicu koju je Željko Trnka zasijao na 34 hektara svog OPG-a u Dragaliću.

Foto: Vjeko Hudolin
  • 5.919
  • 769
  • 0

Jaka tuča "požnjela" je uljanu repicu na zapadnoslavonskim poljima. "Nažalost, na 34 hektara našeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva jaka tuča je za osam minuta 100% uništila svu uljanu repicu. Danas smo trebali početi kombajnirati tu uljaricu, no nevrijeme nas je preduhitrilo, tako da od žetve neće biti ništa“, razočaran je Željko Trnka koji je ove godine prema stanju i izgledu usjeva očekivao rekordan prinos od oko 4 tone po hektaru.

Stradali ozimi usjevi

Stradali su mu i drugi usjevi ozimi ječam, pšenica, ali i proljetni poput soje koja će se, nada se, ipak oporaviti. "Usjeve sam osigurao, ali sa najnižom premijom, tako da ako i bude naknada štete, bit će to otprilike onoliko koliko sam uložio u proizvodnju uljane repice, ali gdje smo u tom slučaju mi koji smo primijenili punu tehnologiju u njezinu proizvodnju?", pita se Trnka.

Procjena je da se šteta, ovisno o intezitetu tuče i olujnog nevremena, kreće u rasponu od 30 do 70%.

Slično je prošlo i obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Slađana Matijaševića, također iz Dragalića. "Tuča nam je već načinila popriličnu štetu u travnju, prije onog jakog mraza, a sada nam je dokrajčila uljanu repicu na svih deset hektara. Ništa nismo osigurali, pa će nam to biti velik udarac i gubitak u ovogodišnjoj proizvodnji", razočaran je Slađan.

Iako je također doživio veliku štetu Zoran Bilačić je nešto bolje prošao od svojih sumještana Trnke i Matijaševića. On procjenjuje da mu je uljana repica stradala oko 70%, iako je, kako kaže, to sada teško reći, razmjeri štete najbolje će se vidjeti za 4-5 dana.

"Ja sam uljanu repicu sijao u nešto kasnijim rokovima i nije bila potpuno zrela, pa te zelenije mahunice nisu stradale kao one koje su bile potpuno zrele. Upravo danas očekujem procjenitelje tvrtke kod kojih osiguravamo sve poljoprivredne usjeve, jer zbog hirovitog vremena proizvodnju ratarskih kultura pod vedrim nebom ne možemo više prepustiti slučaju", kaže Bilačić i dodaje da su i drugi ratari novogradiškog područja pretrpjeli veliku štetu na uljanoj repici.

Ovogodišnja treća elementarna nepogoda

Tehnolog u novogradiškom Poljoprivredno-prehrambenom kompleksu dipl ing. Stjepan Lalić kaže da je od 485 hektara, koliko imaju pod uljanom repicom tuča zahvatila površinu od oko 280 hektara.

"Procjenjujemo da se šteta, ovisno o intezitetu tuče i olujnog nevremena kreće u rasponu od 30 do 70%. Srećom, mi smo osigurali svoje usjeve i od tuče i od olujnog nevremena, jer znamo iz prijašnjih godina da na zreloj uljanoj repici osim zrna tuče štete mogu načiniti i krupne kapi kiše i jak vjetar koji jednostavno otvaraju komušku", kaže Lalić dodajući da će se o šteti više znati kada procjenitelji obave svoj dio posla.

Olujno nevrijeme praćeno jakom tučom treća je velika nepogoda koja je od travnja do sada poharala taj dio zapadne Slavonije. Bez uroda su ostali mnogi voćari i vinogradari tog područja, a tuča ubire danak na ratarskim kulturama i na povrću. Snažno nevrijeme s tučom pokosilo je i voćnjake u istočnoj Slavoniji.

Foto: Vjeko Hudolin


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Tuča Željko Trnka Slađana Matijaševića Štetu Zoran Bilačić Uljana repica Stjepan Lalić Zapadne Slavonije Nepogoda..


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]