Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 07.09.2014. 10:00

Tržište žitarica pod velom politike - urod raste!

Globalna proizvodnja pšenice ruši rekorde, raste i prognoza uroda kukuruza, gdje vode Francuska i Rumunjska. Soja buja u SAD-u, Njemačku je krenulo s uljanom repicom. No, što tu ima za reći politika?

Foto: depositphotos.com
  • 1.281
  • 124
  • 0

Prema Međunarodnom vijeću za žitarice, globalna proizvodnja pšenice postavila je novi rekord, a u porastu su i prinosi kukuruza pa Europska komisija procjenjuje ukupni porast proizvodnje žitarica i uljarica na području Europe. Izvozne obveze SAD-a za soju i sojino brašno nastavljaju rasti, a Australiju je lagano zabrinuo nedostatak kiše u kolovozu. Što se prošlog tjedna događalo na tržištu žitarica i uljarica, donosimo u nastavku.

Politika ponovno u prvom planu

Politika se kao posljedica napetosti između Rusije i Ukrajine ponovno vratila u prvi plan na tržištu žitarica, ponudivši određene potpore cijenama. Važnost i utjecaj Ukrajine na svjetsko tržište žitarica bit će jedna od glavnih tema na ovogodišnjem HGC-ovom okupljanju.

Pšenica bilježi nove svjetske rekorde - prate ju kukuruz i ječam

Svjetska proizvodnja pšenice procjenjuje se na novi rekord od 713.4 Mt, što je za 11 Mt više od srpanjske prognoze (kada su se i očekivali bolji rezultati u EU, Kini i Rusiji), te za 0,9 Mt više od prošlogodišnjeg rekorda. Porasla je i globalna proizvodnja kukuruza na 973 Mt i trenutno zaostaje za rekordom 2013./2014., i to za 9 Mt.

Europska komisija podigla je procjene za meku pšenicu, i to za 2,05 Mt, 0,7 Mt za ječam i te 2,59 Mt za kukuruz. Proizvodnja meke pšenice sada je na 139,6 Mt, u odnosu na 135,0 Mt prošle godine, ječam je na 56.6 Mt u odnosu na 49,4 Mt iz 2013./14., a kukuruz na 73,4 Mt, dok je lani urod iznosio 65,4 Mt. U Njemačkoj se proizvodnja pšenice procjenjuje na 27,9 Mt, što je za 12 % više u odnosu na prošlu godinu.

Prognoza za australsku proizvodnju pšenice je 26,5 Mt, što je, unatoč većim zasijanim površinama, za 0,5 Mt manje od prošle sezone. Predviđa se i za 0,3 Mt niži urod uljane repice i trebao bi iznositi 3,5 Mt. Zabrinutost su izazvale ispodprosječne oborine za srpanj i kolovoz, pa iako su kiše nedavno popravile situaciju u Novom Južnom Welsu, redovite kiše bit će potrebne u svim regijama tijekom rujna i listopada - ključnim mjesecima za urod.

Obećavajući izgledi za usjeve Crnomorske regije za 2014./15.

Za ključne proizvođače žitarica i uljarica Crnomorske regije, urod ove sezone izgleda obećavajuće. Trenutno Rusija i Rumunjska bilježe povijesno visoke urode žitarica, dok je u Ukrajini žetva ranih žitarica tek završena. Rusko ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je kako trenutno bilježe više prosječne prinose za većinu žitarica, uz izuzetak soje čiji su prinosi nešto ispod prošlogodišnje razine. Procjenjuje se i da bi ukupni urod žitarica 2014./15. mogao potući rekord iz sezone 2008./09. koji je iznosio 108 Mt.

U Ukrajini je žetva pšenice, ječma, raži i zobi u ukupnoj količini od 35,1 Mt zabilježila rast u odnosu na prošlogodišnjih 32,5 Mt. No, vruće i suho vrijeme izazvalo je zabrinutost za još nedozrele usjeve poput kukuruza i suncokreta. Ipak, u ovom trenutku je teško procijeniti koliko će to ostaviti traga na ovim kulturama.

Francuska i Rumunjska - najveći EU proizvođači kukuruza?

I u Rumunjskoj se bliži kraj žetve. Urod pšenice i tamo je ove godine porastao na rekordnih 7,4 Mt, dok je uljana repica sa urodom od 1,1 Mt dosegnula najvišu razinu u posljednjih 44 godine. Ipak, kao i u Ukrajini i drugim europskim zemljama, pretežno kišno ljeto doprinijet će nešto nižoj kvaliteti pšeničnog zrna. No, kiše su pogodovale kukuruzu. Procjenjuje se da će urod ove godine dosegnuti 4,4 t/ha pa bi Rumunjska mogla biti drugi europski proizvođač kukuruza za 2004./15., odmah nakon Francuske sa urodom kukuruza od 9,85 Mt.

Prošlog tjedna, Egipat je kupio ruske i rumunjske pšenice u količini od 175 Kt po prosječnoj cijeni od 258,81 dolara/t za rujansku isporuku, od čega je 115 Kt ruske i 60 Kt rumunjske pšenice. Prema procjenama Finske poljoprivredne statistike, Finska će ove godine proizvesti 1.07 Mt zobi, što je u skladu sa srpanjskom prognozom i predstavlja pad od 11 % u odnosu na 2013. godinu, ali tome su razlog i manje zasijane površine.

U Velikoj Britaniji kvaliteta žitarica bolja od prošlogodišnje

Sudeći prema privremenim rezultatima AHDB/HGCA-ove ankete o kvaliteti žitarica za 2014. godinu, kvaliteta britanske pšenice bilježi poboljšanje u odnosu na proteklu godinu što dovodi do pozitivnih izgleda ovosezonske izvozne kampanje. Iako je sadržaj proteina bio niži od prosjeka, to bi se moglo otkloniti dodavanjem glutena ili miješanjem sa uvoznom pšenicom. Blagi pad kvalitete u odnosu na proteklu godinu zabilježio je britanski ječam, no ipak, rezultati su znatno bolji od loših rezultata iz 2012. godine.

Soja buja u SAD-u, Njemačka očekuje drugi najveći urod uljane repice

Tijekom prošlog tjedna došlo je do male promjene po pitanju obećavajućih izgleda opskrbe uljarica. Vlaga u tlu koju su diljem Srednjeg zapada SAD-a uzrokovale kiše, pogoduje rastu usjeva soje pa se tu očekuju dobri rezultati. Na drugom kraju Atlantika, njemačko Ministarstvo poljoprivrede procjenjuje urod ozime uljane repice na 6,21 Mt, što je 7,7 % više u odnosu na prethodnu godinu i ako se prognoze ostvare, bit će to drugi najveći urod. Nadalje, Europska komisija također je na više (za 1 %) revidirala prognoze za proizvodnju uljarica za 2014./15. na 22,4 Mt dok je output soje sada 11,7 % viši nego u srpnju.

Potražnja za uljaricama i dalje u porastu

No raste i potražnja. Podaci USDA pokazuju da je prodaja novih usjeva soje dosegnula 20,81 Mt, što je više za 1,3 Mt u odnosu na tjedan ranije te 5,5 % u odnosu na prethodnu godinu. Prodaja američkog sojinog brašna za 2014./15. također je na rekordnoj razini sa 4,45 Mt u usporedbi sa 1,84 Mt u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Kina očekuje uvoz soje za kolovoz u količini od 6,2 Mt, što je 2,18 Mt više od prethodne procjene. Prognoza za kolovoz je za 11,1 % viša od očekivanog srpanjskog uvoza.

U 2013./14. snažna potražnja za američkom sojom uzrokovala je podršku cijena u sektoru uljarica te se do neke mjere umanjio pad cijena koji se očekivao na temelju rekordnog uroda. Bit će zanimljivo za 2014./15. vidjeti kako će potražnja reagirati na pad cijena.


Pojašnjenje iskazanih veličina:

* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Raž

Raž

Sinonim: - | Engleski naziv: Rye | Latinski naziv: Secale cereale L.

Raž raste u sjevernim krajevima gdje druge žitarice slabo uspijevaju ili se uopće ne mogu uzgojiti. U našim uvjetima u proizvodnji su ozimi kultivari jer su prinosniji. Sadrži... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Globalna proizvodnja pšenice Ukupni porast proizvodnje Tržište žitarica i uljarica Njemačka SAD Rumunjska Francuska Ukrajina Rusija Kukuruz Soja Raž Ječam Pšenica Crnomorska regija Povijesno visok urod Žetva Uljana repica Revidirane prog