Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište pšenice
  • 20.03.2017. 10:50

Tržište pšenice raste, a rekordni prinosi iznenađuju

Europska unija je globalni lider u proizvodnji pšenice. Svjetski rekord u proizvodnji pšenice drži englez Rod Smith, sa prinosom od nezamislivih 16,52 tone po hektaru.

  • 4.679
  • 204
  • 0

Pšenica je kultura koju možemo naći na svim kontinentima. Ona je i najznačajnija biljka koja se koristi za ljudsku prehranu i druga je na ljestvici ukupne globalne proizvodnje žitarica - odmah iza kukuruza.

S aspekta produkcije prema podacima USDA u zadnjih 60 godina proizvodnja raste, a ove godine se očekuje svjetski prinos od gotovo 750 milijuna tona suhog zrna na ukupno 222 milijuna hektara zemljišta.

EU28 najveći proizvođač pšenice

Europska unija (EU28) najveći je globalni proizvođač pšenice sa 144 milijuna tona godišnje proizvodnje (19%), dok je drugoplasirana Kina sa 128 milijuna tona (17%). Treća na ovoj ljestvici je Indija sa 87 milijuna tona (11%), a četvrto mjesto drži Rusija sa 72 milijuna tona (9,5%). Među najvećim proizvođačima pšenice svoje mjesto su našle i SAD sa 62 milijuna tona godišnje proizvodnje (8%) ove krušarice.

Ova kultura ima dugu tradiciji uzgoja na našim prostorima tako da se u Hrvatskoj zasije oko 150 do 200 tisuća hektara sa pšenicom što rezultira prinosom do 1 milijun tona zrna. Proizvodnja u susjednoj Srbiji je višestruko veća i kreće se oko 3 milijuna tona na 600 tisuća hektara. Pšenica se u Bosni i Hercegovini zasije na oko 60 tisuća hektara s godišnjim prinosom od oko 200 tisuća tona, govore podaci USDA.

Pšenica - 2015. godina rušenja rekorda

Svjetski rekordi u proizvodnji pšenice 2015. godine srušeni su više puta. Prvo je englez Tim Lamyman u kolovozu 2015. godine ostvario prinos od gotovo nezamislivih 16.5 tona po hektaru na istoku Engleske - grofovija Lincolnshire. On je srušio dotadašnji, 5 godina star novozelandski rekord u prinosu pšenice po hektaru za više od 5%.

Lamyman je zasijao ozimu pšenicu sorte Reflection (Syngenta), 14. rujna, mase sjemena 110-120kg/ha. Gustoća sklopa pred žetvu iznosila je 900+ biljaka po metru kvadratnom.

Samo 10-ak dana kasnije novi svjetski rekord postavio je njegov sunarodnjak - Rod Smith u sjeveroistočnoj engleskoj regiji Northumberland od 16.52t/ha. Očito odlična godina za žitarice tako je donijela dva rekorda u samo dva tjedna. Komparacije radi prosječni prinos te godine na razini cijele Europske unije (EU28) iznosio je 5,3 t/ha.

A pobjednička formula uspjeha Roda Smitha izgledala je ukratko ovako:

Zasijana je sorta Dickens (Agrii) na tablu na kojoj je stočni grašak bio predkultura, a datum sjetve 22. rujna 2014. Gustoća sjetve je bila 330 zrna po metru kvadratnom, odnosno 185 kilograma po hektaru. Detalje o zaštiti i gnojidbi/prihrani ovog rekorda pogledajte u ovom videu, a podatke o globalnom tržištu pšenice putem infografike ispod:

Infografika - pšenica


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Rod Smith Prinos Svjetski rekord Žitarice Krušarice


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]