Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja žitarica
  • 22.06.2020. 07:30

Trendovi u ratarstvu: Njemačka ove godine proizvodi 30% više zobi

U Njemačkoj je ove godine zasijano 161.700 hektara zobi, što je skoro 30% više nego lani. Najviše proizvode pokrajine Schleswig-Holstein i Donja Saksonija.

Foto: JumpStory
  • 1.035
  • 131
  • 0

"Poljoprivrednici prepoznaju višestruku korist od zobi. Ono nudi brojne agronomske prednosti i omogućava rotaciju usjeva. Pored toga, marketinške mogućnosti su ogromne, a u mlinovima je sve veća potreba za kvalitetnom sirovinom", objašnjava za topagrar Ulrich Schumacher, glasnogovornik Udruženja žitarica, mlinova i škroba (VGMS). Naime, u Njemačkoj se do sada prerađivalo oko 500.000 tona zobi za prehranu.

Zasijali 161.7000 hektara zobi

Površina pod zobi u toj je zemlji procijenjena ove godine na 161.700 hektara, što je skoro 30% više nego lani dok je u odnosu na 2010. godinu zabilježeno tek 15% više zasijanih površina jer je tada zabilježen veliki pad proizvodnje ove žitarice.

Prosječni trošak proizvodnje žitarica u EU je 635 eura po hektaru

Iznad prosjeka od 27,6% povećane proizvodnje u odnosu na prošlu godinu bilježe Donja Saksonija, Saarland, Saksonija-Anhalt i Schleswig-Holstein. Rajna-Palatinat je jedina savezna država u kojoj su te površine smanjene.

Najveće, dvostruko povećanje se dogodilo u pokrajinama Schleswig-Holstein, a u Donjoj Saksoniji, je zasijano 66% više nego godinu dana ranije. Naime, njemački uzgajivači i korisnici prepoznali su prednosti i svestranost ove kulture, pa su spremni preispitati strukturu sjetve i rado isprobavaju nove, snažnije sorte.

Zob sve traženija na tržištu?

Zob se može uzgajati bilo gdje u Njemačkoj zbog klimatskih uvjeta i tla, uključujući dobru integraciju u rotaciju usjeva i povećanje iskorištavanja kapaciteta postrojenja za preradu

U posljednje vrijeme, zob je sve traženija na tržištu, a njemačka prehrambena industrija plaća i dobru cijenu za dobru kvalitetu s obzirom na to da je potrošnja zobene hrane, posebno mlijeka, u porastu u cijeloj Europi. Na temelju svih činjenica, Nijemci očekuju daljnji rast zasijanih površina tijekom narednih godina.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) kod nas je prošle godine povećana proizvodnja zobi, za 26,7%, na 57.000 tona. Prinos po hektaru je iznosio 3 tone, što je rast u odnosu na godinu dana ranije kada je bio 2,8 tona.


Povezana biljna vrsta

Zob

Zob

Sinonim: - | Engleski naziv: Oats | Latinski naziv: Avena sativa L.

Zob je ranije korištena za proizvodnju kruha, ali s porastom standarda koristi se za proizvodnju prehrambenih proizvoda (zobene pahuljice, brašno, krupica, ljuskice itd.).... Više [+]

Tagovi

Njemačka Zob Proizvodnja zobi Povećana proizvodnj Zob u prehrani


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024