Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište poljoprivrednih strojeva
  • 09.03.2017. 12:00

Traktori na daljinski novost tržišta strojeva

Iva Grom Jug menadžerica tvrtke Agrogrom d.o.o.koja se bavi prodajom poljoprivrednih i komunalnih strojeva, kaže da se poljoprivredne parcele već uvelike obrađuju traktorima na svojevrsno navigavanje.

  • 5.133
  • 246
  • 0

Da tehnologija ide naprijed poznato je, a kako u tom smislu stoji poljoprivreda najbolje govori činjenica da su u praksi već zaživjeli traktori na daljinsko upravljanje. Koriste se oni na velikim poljoprivrednim parcelama pri čemu je stroj programiran da radi ono što bi (u)činio poljoprivrednik unutar kabine, odnosno naviga(va).

Priča je to o najnovijim dostignućima kada je riječ o poljoprivrednim strojevima, a otkriva nam je Iva Grom Jug menadžerica samoborske tvrtke Agrogrom d.o.o, koja tržištu nudi komunalne odnosno poljoprivredne strojeve. Ekonomistica po struci, radu sa potonjim predana je već više godina. Kaže, (na)učila se radu u tom sektoru, jer djed joj je bio poljoprivrednik , imao je svoje kombajne, žnjeo je žitarice koje je uzgajao pa je već odmalena rasla uz "mašine". Otac je nastavio djedovim putem pa se u konačnici u obitelji iznjedrila i njihova prodaja.

Strojevi za malčiranje, traktori za nedostupne terene

Strojevi za malčiranje, jedna vrsta netipičnih traktora (idealni su za nedostupne terene), multinamjenske kosilice za visoke nasipe samo su dio ponude gospođe Grom Jug. Cijena im kaže ovisi o vrsti i onome za što je stroj namijenjen, a baš je ovih dana kupljen jedan za maslinik(e) u Rovinju. U prosjeku im se cijena kreće oko 85.000 kuna, a ako se s njim dobro rukuje može potrajati i dva desetljeća.

Traktori i plugovi njemačke vrste najčešće traženi

Ljudi im najviše kupuju traktore i plugove, najčešće njemačke vrste, a upite mailom zaprimaju i od poljoprivrednica koje najčešće traže plugove, ali i druge poljoprivredne priključke. Kada je o tržištu spomenutim strojevima riječ, naša sugovornica kaže da ih ima u ponudi svakakvih, a pokazalo se da su najzahvalniji njemački. Oni su zastupnici nekoliko inozemnih firmi, a da bi se moglo od takve vrste trgovine i živjeti, u ponudi moraju imati i do petnaestak različitih priključaka i strojeva.

Da bi se opstalo u toj vrsti trgovine, treba pratiti informacije i stanje na inozemnom tržištu i kupcima nuditi kvalitetne strojeve, a njemački pokazalo se ipak prednjače!

Obuka za kupljene strojeve, ishodište vozačka B kategorije

Kupci, kada kod Samoboraca nabave traktor ili bilo koji drugi stroj, prolaze i obuku a u pravilu joj je ishodište vozačka dozvola B kategorije. Tvrtka doznajemo nema ciljani marketing, ali su ustrojili facebok odnosno internet stranicu (www.agrogrom.hr). Kako bi bili ukorak sa svjetskim trendovima Agrogrom kaže menadžerica, odlazi po specijaliziranim sajmovima posebice onom u njemačkom Hannoveru. Zapute se oni i u slovensku Radgonu odnosno bolonjsku EIMA-u u Italiji. U Hrvatskoj je uvijek aktualan Bjelovarski proljetni i jesenski sajam, ali i drugi stručnog karaktera.

Poticati malo i srednje poduzetništvo

Da bi zaživjelo tržište strojevima i poljoprivrednici imali poboljšanu mehanizaciju (mogli je i kupiti) vlasti trebaju poticati malo i srednje poduzetništvo smatra naša sugovornica, a rješenje su i povoljniji krediti koje država daje preko poslovnih banaka. Investiranje i poboljšanje proizvodnje i nabavka strojeva u poljoprivredi je neizostavna pa proizvođači u tom segmentu nude brojne (višenamjenske) programe.

Rasipači umjetnog gnojiva, sjetvospremačice, omotačice bala

Rasipači umjetnog gnojiva, sjetvospremačice, mlinovi za pripremu stočne hrane, priključne traktorske kosilice i omotačice bala, prekretači za sušenje sjenaže samo su dio proizvoda koje primjerice ima Feraboli, talijanska tvrtka sa višegodišnjom tradicijom, dok je grupacija AEBI SCHMIDT (njihovi su zastupnici) razvila nekolicinu specijaliziranih vozila za košnju na zahtjevnim terenima odnosno za transport pokošene sjenaže i sa najzahtjevnijih terena i dr.


Tagovi

Iva Grom Jug Samobor Agrogrom Strojevi Prodaja Traktori Priključci Poljoprivreda Daljinski


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.