Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine
  • 28.11.2019. 09:00
  • Varaždinska, Gornji Kneginec

Traktor bez kompromisa - Fendt 942 Vario

U finalu Hrvatskog izbora traktora godine je i Fendt 942 Vario, predstavljen na peradarskoj farmi Blagus kod Gornjeg Knegineca.   

Foto: Ivan Stupnišek
  • 3.468
  • 170
  • 0

U finalu Hrvatskog izbora traktora godine kojeg prvi put organizira Društvo agrarnih novinara Hrvatske (DANH) našao se i Fendt 942 Vario, traktor godine 2020. po izboru Totyja, a kojemu je laskava titula nedavno dodijeljena na ovogodišnjem sajmu Agritechnica u Hannoveru, u Njemačkoj.

Prodajni predstavnik tvrtke "Grapak", ekskluzivnog uvoznika za tržište Hrvatske od 2017. godine, Tomislav Petric predstavio je ovog finalistu na peradarskoj farmi "Blagus" kod Gornjeg Knegineca u Varaždinskoj županiji.

Potpuna vuča uz maksimalnu zaštitu tla 

Petric je referirao da Fendt serije 900 ima raspon snage motora od 296 do 415 KS, kao što je slučaj kod našeg finaliste Fendt 942 Vario s šestocilindričnim motorom, predodređim za rad na niskim okretajima. Od ventilatora motora do hidraulike, sve za nisku potrošnju goriva, a koje predstavlja trošak svakom poljoprivredniku. Tu je i turbopunjač s promjenjivom geometrijom turbine (VTG), niske emisije buke, kao i pogonski sustav VarioDrive. Riječ je o velikom traktoru za sve okolnosti, koji ima punu brzinu do 60 km/h+.  

Šestocilindrični motor predodređen je da radi na niskim okretajima

Kako smo čuli, tvrtka "Grapak" ove godine ima rekordnu prodaju Fendt traktora u Hrvatskoj, zahvaljujući i realizaciji EU fondova pa bi do kraja ove godine to moglo biti i više od 55 prodanih traktora. "Zaista, radi se o vrhunskim strojevima koji su san svakog profesionalnog poljoprivrednika, a čija se cijena Fendt serije 900, kreće između 260.000 i 300.000 eura, bez PDV-a", kaže Petric.

Dakle, čuli smo, riječ je o traktoru bez kompromisa kad je riječ o efikasnosti, stabilnosti, raznovrsnosti, sigurnosti, udobnosti i umjetnoj inteligenciji. Izazov kod ovih velikih traktora, čija je zadnja guma promjera od 2,20 metara, je prijenos vučnih sila na tlo. Potpuna vuča uz maksimalnu zaštitu tla je prioritet, a Fendt serije 900 Vario je spreman za bolje prianjanje.

Fendt 942 Vario ima i potpuno novi dizajn kabine, koja je obješena na zračnom ovjesu te 13 zvučnika u audio sustavu spojenih bluetooth tehnologijom, koja mobitelom ili USB-om, služi i za prijenos podataka. Tu je i nova rasvjeta, kao i robusni poklopac motora, u čijem 'zelenom nosu' se nalazi kamera koja pomaže vozaču vidjeti što se događa ispred samog traktora. Tu je i efekt 'izvlačenja' preko prednje osovine, što smanjuje radijus i do 10 posto. Osim kožnog ima i ventilirano sjedalo, koje je grijano i hlađeno, ovisno o vremenskim uvjetima već i kod standardnog paketa opreme.   

Precizna poljoprivreda i uređaj za vožnju unatrag  

Petric ističe da se automatski tlak u gumama (Fendt VarioGrip tlak zraka) mijenja ovisno o operaciji. Je li traktor na njivi ili je na prometnici, a može se podesiti po kliku u Varioterminalu. Fendt traktori se mogu opremiti samonavođenjem, preko GPS-a, s centimetar ili dva odstupanja od zadanog cilja. "Drugim riječima, precizna poljoprivreda u samom vrhu", kaže naš domaćin.     

Nadalje, Fendt Grip Assistant pomaže s obzirom na balast i tlak zraka u gumi. Alternativno, on može izračunati optimalni balans ovisno o priključku, te preporučiti težinu sprijeda ili optimalnu radnu brzinu. 

"Individualno prilagođen vašim potrebama, možete birati između četiri različite težine, 870 do 2.500 kg, u prednjem i stražnjem priključku, kao i između četiri različite težine kotača od 300 do 1.250 kg po strani", objašnjava Petric.

Potpuna vuča uz maksimalnu zaštitu tla je glavni prioritet Fendta

Osnovne poluge omogućuju promjenjivo podešavanje širine traga, a birati se može i između osnovne prirubnice ili poluosovine 2,5 m ili 3,0 m. Dodatno povećanje vuče može se postići velikim dimenzijama guma.

Tu je i uređaj za vožnju unatrag, a na zahtjev možete svoj Fendt serije 900 nadograditi, i to s prednje i stražnje strane. Pneumatski potpomognuti uređaj omogućuje brzo okretanje cijele vozačeve kabine. Slijedom toga, vozač pronalazi uobičajeno radno okruženje s optimalnim pogledom na stražnji dio stroja, čak i pri radu s obrnutim pogonom.      

Inače, osim u Gornjem Kneginecu, gdje je veliki prodajni i servisni centar, tvrtka "Grapak" ima podružnicu u industrijskoj zoni Osijeka, a tvrtka s podružnicom u Sloveniji, broji 40-ak zaposlenih.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Fendt 942 Vario Traktor godine Hrvatski izbora traktora godine


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Hrvatski izbor traktora godine

Berislavićeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info@danh.hr web: http://www.danh.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]