Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 22.11.2021. 07:30

Tona pšenice 299 eura - preskupa je pa potražnja pada?

Europske cijene pšenice protekli su tjedan dosegle novi 14-godišnji maksimum. Industrija se okreće jeftinijem kukuruzu.

Foto: Depositphotos/vlalukinv@gmail.com
  • 1.601
  • 170
  • 0

Visoke cijene pšenice poljuljale su izvoz i navele prerađivače u industriji da se orijentiraju na kukuruz, zbog čega je konzultantska kuća Strategie Grain smanjila prognozu potražnje te žitarice u 2021./22., navodi reuters

U svom je mjesečnom izvješću o žitaricama smanjila izglede za izvoz meke pšenice u EU i to za 1,6 milijuna tona, na 30,4 mil. t. Smatra se da će to povećati zalihe na kraju sezone za više od 2 milijuna tona, odnosno na nešto više od 12 mil. t. 

Europske cijene pšenice protekli su tjedan dosegle novi 14-godišnji maksimum budući da je međunarodna potražnja potaknula zabrinutost oko one u zemljama izvoznicama. Tako je tona ove žitarice, primjerice, na France FOB burzi iznosila 299 eura po toni. Nisu daleko bile cijene ni na drugih europskim burzama. 

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U Strategie Grainu navode da na tržištu pšenice nedostaju faktori koji bi jamčili daljnji rast cijena na što bi moglo utjecati trenutno vlažno vrijeme u Australiji ili ograničenje argentinskog izvoza. 

Francuska doživljava turbulencije jer je Alžir promijenio uvjete uvoza i sve više favorizira Rusiju. 

Kada je pak riječ o kukuruzu, povećani su izgledi za njegov uvoz u EU, u 2021/22. za 1,1 milijun tona, na 15 milijuna tona, unatoč velikoj domaćoj proizvodnji i, kako ističu, sedmogodišnjem vrhuncu od 67,8 milijuna tona. 

Ponovno možemo čitati kako se očekuje povećanje površina pod uljanom repicom te potražnja za usjevima za koje je potrebno manje gnojiva. Površina pod mekom pšenicom bi mogla pasti na 21,64 milijuna hektara (s ovogodišnjih 21,69 mil. ha), a kukuruza za 2 posto, na 9,06 ha. 


Tagovi

Tržište žitarica Cijena pšenice Prognoze Maksimum Tržište kukuruza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.