Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište kukuruza
  • 14.03.2017. 13:30

Svjetski rekord 35,8 tona kukuruza po hektaru

Kukuruz (Zea mays) je najzastupljenija globalna žitarica. Jedina biljka iznad milijardu tona prinosa godišnje.

  • 10.406
  • 419
  • 0

Kukuruz je apsolutna kultura broj 1. u svijetu. Proizvodnja iz godine u godinu globalno raste, a unazad nekoliko desetljeća se čak upetorostručila.

Tako je obim proizvodnje 1960-tih iznosio cca. 200 milijuna tona dok se ove godine očekuje ukupni globalni prinos od gotovo nestvarnih milijardu tona, zasijanih na više od 181 milijuna hektara površine - što je ekvivalent ukupnoj površini primjerice Mađarske (93) i Srbije (88) zajedno.

Tržište raste, cijena oscilira

SAD su najveći proizvođač na svijetu sa više od 384 milijuna tona godišnje proizvodnje ili 37% svjetskog tržišta kukuruza, Kina je na drugom mjestu sa 219 milijuna tona odnosno 21% tržišta, dok je na trećem mjestu Brazil sa 86 milijuna tona zrna kukuruza odnosno 8%. EU je na sa svojom proizvodnjom od 60 milijuna tona na 4. mjestu ove ljestvice, a iza nje je Argentina sa 36 milijuna tona roda kukuruza ove godine. Kratak pogled na ove brojeve pokazuje da SAD i Kina zajedno drže više od polovine tržišta vodeće žitarice.

Prognoze također govore da se ove godine očekuje rast prinosa i površina u Ukrajini i Meksiku, dok se manji pad prinosa očekuje u Europskoj uniji, gdje druge kulture pomalo osvajaju veći prostor.

Rast tržišta ne prati identičan trend cijena, naprotiv, gledajući cijene kukuruza iz godine u godinu bilježimo značajne oscilacije, a ponajviše zbog utjecaja velikih zaliha i potražnje.

Srbija - vodeći regionalni izvoznik kukuruza

Procjene USDA za sezonu 2016/2017 govore o očekivanih 7,5 milijuna tona kukuruza iz Srbije na više od milijun i sto tisuća hektara zemlje.

Kukuruz je dominantna kultura i u Hrvatskoj, a USDA procjene govore oko 300 tisuća hektara zasijane površine s proizvodnjom od oko 2 milijuna tona, što je u suglasju i s podacima Državnog zavoda za statistiku.

Očekivani prinos u Bosni i Hercegovini kreće se na razini od 600 do 700.000 tona na procijenjenih 175.000 hektara.

Svjetski rekord 35,8 tona po hektaru!

Poznato je da ova kultura dolazi sa Američkog kontinenta, a tamo daje i najbolje rezultate. Naime, svjetski rekord u prinosu kukuruza postavio je 2015. godine, amerikanac David Hula iz mjesta Charles City u saveznoj državi Virginia.

Ostvario je prinos od 35,8 tona po hektaru na navodnjavanoj površini koristeći sjeme Pioneer® P1197AM i različite tehnike ishrane bilja, a u sklopu Nacionalnog natjecanja u prinosu udruženja uzgajivača kukuruza (National Corn Growers Association (NCGA) Corn Yield Contest). Koliko je taj broj velik, pokazuje podatak da je te godine američki prosječni prinos po hektaru iznosio 12 tona.

Infografika kukuruz - Globalna proizvodnja sezona 2016/2017

Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Infografika Rekord SAD Kina EU 28 Brazil Argentina Globalni prinos Tržište


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije