Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 06.02.2017. 07:30

Svjetske cijene pšenice pod pritiskom prinosa

Pogledajte prosječne svjetske cjenovne razine za soju, pšenicu i kukuruz. Svjetske izvozne cijene pšenice i dalje su pod pritiskom rekordnih prinosa, a prosječne svjetske cjenovne razine za soju padaju već peti mjesec zaredom.

Foto: kridneh/pixabay.com
  • 3.858
  • 192
  • 0

Dana 04. studenoga 2016. godine, Ministarstvo poljoprivrede Brazila ovlastilo je poduzeće za Nacionalne robne rezerve (CONAB) za održavanje interventne aukcije pšenice u slučaju pada cijena ispod 205,48 dolara po toni kako bi se osigurao prihod poljoprivrednika.

Dana 17. studenog 2016., Brazil je najavio pružanje daljnje financijske potpore lokalnim prodavačima pšenice nakon rekordnih količina domaćih usjeva koje su srušile cijene i tržišnu aktivnost. Oko 43,8 milijuna dolara biti će dodijeljeno kao pomoć poljoprivrednicima za prodaju 1,7 milijuna tona pšenice lokalnoj prehrambenoj industriji.

Argentinski izvoz sojine sačme i brašna

Argentinska Nacionalna organizacija za zdravlje i kakvoću hrane (SENASA) te ruski Federalni veterinarski i fitosanitarni zavod potpisali su 01. studenog 2016. sporazum o nastavku argentinskog izvoza sojine sačme i sojinog brašna na tržište Ruske Federacije i drugih članica Euroazijske ekonomske unije. Uvoz tih roba bio je obustavljen od veljače 2016. godine zbog zabrinutosti oko genetski modificiranih organizama (GMO-a).

Njemačka je 02. studenog 2016. godine odobrila nacrt Zakona o zabrani uzgoja genetički modificiranih usjeva. Nacrt navedenog Zakona pripremljen je u okviru EU-okvirnog sporazuma koji omogućuje pojedinoj EU članici uvesti zabranu na uzgoj GMO usjeva, čak ako ih je Europska agencija za sigurnost hrane proglasila sigurnim za upotrebu.

Njemačka je 02. studenog 2016. godine odobrila nacrt Zakona o zabrani uzgoja genetički modificiranih usjeva.

Pad svjetske cijene pšenice

Svjetske izvozne cijene pšenice i dalje su pod pritiskom rekordnih prinosa, s prosječnim cijenama u padu oko 1% u prosincu u odnosu na prethodni mjesec 2016. što je gotovo na razini desetogodišnjeg minimuma. Viša cjenovna razina održavala se zbog zabrinutosti oko ograničene raspoloživosti visoko kvalitetne krušne pšenice pa su usjevi najbolje kvalitete imali dobre cjenovne mogućnosti.

Takve cijene opstale su i zbog lošijih vremenskih prilika predviđenih za usjeve u sezoni 2017/18 u nekim područjima, uključujući uvjete pojačane suše kod usjeva ozime pšenice u SAD-u. Ipak, u ovoj ranoj fazi vegetacije, ukupni svjetski izgledi za proizvodnju pšenice u sezoni 2017/18 i dalje su većinom povoljni.

Bez obzira na ograničenost specifičnih vijesti vezanih uz svjetsku pšenicu, dnevna kretanja cijena često su povezana s drugim robama, posebno širokorednim usjevima, kao i promjenama u valutama, s indeksom američkog dolara blizu 14-godišnjeg maksimuma.

Povoljni izgledi za berbu kukuruza

Prosječne izvozne cijene kukuruza neznatno su se smanjile tijekom studenog 2016., s IGC GOI sub-indeksom manjim za oko 1% naspram prethodnog mjeseca. Cijene su određene bogatom raspoloživosti žitarica za stočnu hranu i većinom povoljnih izgleda za narednu žetvu u južnoj hemisferi.

Pada i cijena soje

Prosječne svjetske cjenovne razine za soju padaju već peti mjesec zaredom, a GOI sub-indeks manji je za oko 1% u studenom u odnosu na prethodni mjesec 2016. godine. Internacionalna potražnja za američkim usjevima pružila je temeljnu podršku cjenovnim razinama tijekom aktualnog mjeseca. Cijene su, zajedno s izvoznim obvezama u sezoni 2016/17, bile za oko jednu četvrtinu veće naspram prethodne godine te su dosegnule razinu 70% višu od prognozirane za cijelu tržišnu godinu.

Izvor: AMIS prosinac 2016., obrada: TISUP, Foto: kridneh/pixabay.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Pšenica Kukuruz Soja Cijena Zalihe TISUP Svijet

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!