Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 24.03.2016. 12:30

Sve spremno za proljetnu sjetvu!

U Hrvatskim duhanima je počela sjetva duhana za rasad, Viro je ugovorio proizvodnju šećerne repe na preko 4.200 hektara u Hrvatskoji i 2.000 u Mađarskoj.

Foto: Pixabay
  • 571
  • 163
  • 0

Sve je spremno za proljetnu sjetvu na području Virovitičko-podravske županije, usuglasili su se sudionici Strukovne grupe agrara u virovitičkoj HGK. Sav potreban repromaterijal - od sjemena, gnojiva i zaštitnih sredstava jarih kultura poput duhana, šećerne repe, kukuruza, suncokreta i soje je osiguran.

U Hrvatskim duhanima počela je sjetva duhana za rasad, a ugovorena proizvodnja za ovu godinu nešto je manja, odnosno očekuju kako će biti između 3 i 4% manje rasađenog duhana u odnosu na prošlu 2015. godinu.

Osigurana sredstva za kreditiranje kooperanata

Kako bi povećali kvalitetu i prinose, čulo se na tom sastanku, osigurana su sredstva za kreditiranje kooperanata kroz dugoročne investicije poput sušionica na biomasu, sušenje duhana solarnom energijom, navodnjavanje, kupovinu zemljišta.

Istovremeno je virovitička Tvornica šećera Viro ugovorila proizvodnju šećerne repe na preko 4.200 hektara u Hrvatskoj i oko 2.000 u susjednoj Mađarskoj za ovu godinu. Očekuje se kako će digestija i prinosi biti veći nego prošle godine, što uvelike ovisi i o vremenskim uvjetima. Ako budu povoljni, očekuje se da će sjetva slatkog korijena krenuti krajem ovoga mjeseca.

Proizvodnja lješnjaka i šećerne repe

Cijene šećera na tržištu su u blagom porastu, izvijestili su na stranicama HGK pa se očekuje kako će se uz odgovarajuće poticaje i pravovoremenu isplatu slijedećih godina povećati i proizvodne površine pod šećernom repom.

Proizvodnja lješnjaka u PP Orahovica, pak, ugovara se za veće površine jer su 2015. Ostvareni dobri prinosi i uz dobru tržnu konjunkturu. U ribnjačarstvo se puno investira kako bi se proizvodnja podigla na višu razinu, a uskoro će, kako je najavljeno na ovom sastanku u Otrovancu, biti gotova i Tvornica za preradu ribe u Čačincima.

Prihrana ozimih usjeva

Ozimi usjevi pšenice, uljane repice, kamilice, rečeno je, dobrog su vegetativnog izgleda, obavljena je prihrana te zaštita protiv bolesti.

Članovima ove strukovne skupine pod predsjedanjem Dušana Alebića predstavljene su i mogućnosti apliciranja te vizualnog označavanja sa znakovima HGK Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta za kvalitetne županijske proizvode, a prikazan im je i video-spot o reformi HGK.

Foto: Pixabay


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Kamilica

Kamilica

Sinonim: titrica, kamomila, zdraviš, bijeli margić | Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

HGK Virovitica Agrar Sastanak Duhan Šećerna repa Digestija Prinos Lješnjak Kamilica Uljana repica Pšenica Hektar Hrvatska Mađarska PP Orahovica Hrvatski duhani Tvornica šećera Viro Ribnjačarstvo


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)