Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korov u usjevu
  • 20.01.2022. 07:30

Suzbijanje korova: Umjesto prskanja - košnja

Visoke trave formiraju puno sjemena koje je izvor zakorovljenosti usjeva, a probleme pravi i u sljedećim godinama. Koliko je učinkovita kosilica DHM BioCut?

Foto: Facebook/DHM Engineering GmbH
  • 895
  • 51
  • 2

Korovi su velik problem u uzgoju bilo kojeg usjeva pa tako i žitarica. Osim što "kradu" hraniva uzgajanoj biljci, u slučaju da rastu brže od nje prave i hlad, a problem dobiva novu dimenziju kada se osjemene. Na taj način velika količina neželjenog sjemena dospije na zemlju i pravi probleme i narednim vegetacijama.

Kako se sve više govori o smanjenoj upotrebi herbicida, a u skladu s tim i ukidanju korištenja pojedinih aktivnih tvari, traže se nove mogućnosti za rješavanje ovoga problema.

Korov pravi višestruke probleme

Stoga je tvrtka za poljoprivredni inženjering DHM Engineering GmbH iz Austrije razvila traktorsku kosilicu DHM BioCut koja efikasno kosi korov iznad usjeva žitarica, navodi Agrarheute. Operacija se izvodi u periodu njihova cvjetanja. Naime, kosilica reže cvjetne metlice koje su više od usjeva čime se sprječava da dođe do formiranja i zrenja sjemena koje bi se prije žetve žitarica moglo osuti i pasti na zemlju. Ovaj način, tvrde inovatori, dugoročno smanjuje pritisak korova na parceli.

Tri verzije kosilice

Rezač ima dvostruki nož koji reže vrhove biljaka, a proizvođač ističe da je prikladan u ekološkoj poljoprivredi, ali i za konvencionalne farme, budući da je sve manje dozvoljenih aktivnih sastojaka za pojedine usjeve. Osim što dobiva više svjetlosti, urod je veći i kvalitetniji jer nema primjesa neželjenog sjemena. Također, ovime se olakšava žetva i manje je zagušenje kombajna. 

Dvostruki nož

Dakle, kosilica koja je pričvršćena na prednju plugu traktora, "lebdi" iznad usjeva. Dostupne su tri verzije s radnim širinama od 6, 9 i 12 metara. Budući da je sklopiva, kod širine radnog tijela od 6 metara, ona se za transport može sklopiti u 2,6 m. Nagib noža se kontrolira joystick-om. Za pričvršćivanje je potreban hidraulički regulacijski ventil dvosmjernog djelovanja ili upravljačka jedinica jednostrukog djelovanja s povratom bez tlaka Dvostruka lopatica ima hidraulički pogon i zahtijeva oko 30 l/min hidrauličkog protoka.

Pogodna i za druge kulture

DHM BioCut se pokazao efikasan u žitaricama, no našao je svoju primjenu i u drugim kulturama kao što je šećerna repa, soja i druge mahunarke, ali i na travnjacima.

Također, kosilica je izuzetno učinkovita kod primjene za biljke kao što su mak i divlja rotkva. Njezini kreatori ipak ističu da je prvenstveno namijenjena rješavanju problema s travnim korovima koji se često mogu naći u usjevima žitarica.


Fotoprilog


Tagovi

Kosilica Košnja Kosilica DHM BioCut Korov u žitaricama Kontrola korova Mehanička kontrola Suzbijanje korova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje