Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 11.04.2016. 08:30

Suzbijanje korova u žitaricama

Koje sve korovske vrste susrećemo na našim poljima, koje štete nanose i kako ih suzbiti?

  • 2.596
  • 33
  • 0

Kada govorimo o suzbijanju korova, bitno je naglasiti da se često ne vodi dovoljno brige o pravovremenoj zaštiti od korova. Poljoprivrednici ne bi smjeli dozvoliti da izmaknu optimalne faze za suzbijanje korova jer, ukoliko se to dogodi, uspjeh zaštite više neće biti isti, poskupljuje proizvodnja, a i konačan rezultat više nije siguran.

Na jačinu nicanja korovskih vrsta bitno utječe način pripreme tla za sjetvu, rok sjetve te klimatske prilike nakon sjetve.

Kakve sve štete korovi nanose žitaricama?

  • konkurenciju u hranivima, svjetlu, životnom prostoru, vlazi
  • opasnost od poljeganja u zakorovljenom usjevu
  • veći napad biljnih bolesti
  • kasnije sazrijevanje
  • otežanu žetva

Koje korovske vrste susrećemo na našim poljima?

Korove smo podijelili u dvije skupine, uskolisne travne i širokolisne korove. Od jednogodišnjih travnih korova posebno treba izdvojiti:

  • slakoperku, mišji repak, vlasnjaču, ljuljeve i druge.

Kod jednogodišnjih širokolisnih korova pojavljuju se:

  • mišjakinja, čestoslavica, broćika, gorušica, kamilica, poljski mak, mrtva kopriva i cijeli niz drugih širokolisnih korova.

Od višegodišnjih širokolisnih korova bitno je za spomenuti:

  • osjak ili boca, slak


1. red s lijeva na desno: mračnjak, limundžik, jarmen
2. red s lijeva na desno: kamilica, osjak, slak

Suzbijanje korova herbicidima

Korova se u strnim žitaricama možete riješiti herbicidima VEGA i ACCURATE 200 WG. VEGA je kombinirani sistemični herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova u strnim žitaricama i kukuruzu. ACCURATE 200 WG je herbicid za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova, kao i nekih višegodišnjih širokolisnih korova.

Jedna od bitnih odlika ovih herbicida, osim visoke djelotvorosti na širokolisne korove, je i prihvatljiva cijena.

VEGA, predstavlja kombinaciju dobro poznatih i provjerenih herbicida Starane 250 i Logo 300 u savršeno balansiranom odnosu, čime se može kontrolirati sve najznačajnije i najotpornije širokolisne korove u našim proizvodnim uvjetima, kao što su: bročika (Galium aparine), pelinolisna ambrozija (Ambrosia elatior), obična mišjakinja (Stelaria media), štir (Amaranthus retroflexus), kužnjak (Datura stramonium), crna pomoćnica (Solanum nigrum), samonikli suncokret (Helianthus annus), kamilice (Matricaria spp.), jarmen (Anthemis elatior), obični kostriš (Senecio vulgaris), svinjak (Sonchus oleraceus), mali obični čićak (Xanthium strumarium), bijela gorušica (Sinapis arvensis), čvorast smrdelj (Galeopsis tetrahit) i drugi.

Višegodišnji korovi koji se mogu kontrolirati u našim proizvodnim uvjetima kao su: osjak (Cirsium arvense), obični slak (Convolvulus arvensis), veliki slak (Calistegia sepium) i drugi.

Vrijeme i doza primjene

Trenutak primjene određujemo prema vrstama korova. Osjak od faze rozete do 10 cm visine, kamilica 4-6 listova, a ostali korovi u fazi 2-6 listova.

Vrijeme uporabe u ozimim i jarim žitaricama

VEGA se koristi u strnim žitaricama (ozima pšenica, ozimi ječam, jari ječam i zob) u dozi 1 - 1,5 l /ha, tretiranjem od početka busanja do pojave jezičca ( 21-39 po ZCK ljestvici), a iznikli korovi u navedenoj fazi razvoja. Kukuruzu za zrno namijenjena je doza 1 - 1,5 l/ha, tretiranjem kada je usjev u fazi 3-7 listova, a iznikli korovi u optimalnom stadiju razvoja.

ACCURATE 200 WG primjenjuje se u ozimoj i jaroj pšenici, ozimom i jarom ječmu te na površinama pod biljnim pokrovom koje nisu namijenjene za poljoprivrednu proizvodnju (npr. ugar). ACCURATE 200 WG suzbija veliki broj jednogodišnjih širokolisnih korova, kao i neke višegodišnje širokolisne korove.

Najbolji rezultati postižu se kada se sredstvo primjenjuje na korove koji su u stadiju razvoja kotiledona pa do 4 prava lista i u intenzivnom porastu, a osjak (Cirsium arvense) u stadiju rozete. Za bolju učinkovitost u suzbijanju osjaka (Cirsium arvense) uz sredstvo ACCURATE 200 WG preporučuje se dodati okvašivač.

ACCURATE 200 WG je sistemični herbicid iz skupine sulfonilurea, a djeluje preko lista i korijena. U pšenici i ječmu primjenjuje se u proljeće u stadiju razvoja od 3 lista (BBCH 12) do pojave jezičca zadnjeg lista - zastavičara (BBCH 39).Doza primjene je 30 g/ha.

Članak je savjetodavnog karaktera. Prije korištenja pripravka obavezno pročitati upute za uporabu. Za više informacija možete se obratiti tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Mr.Dražen Šimić, dipl.ing.agro.


Tagovi

Chromos Agro Korovi Herbicidi VEGA ACCURATE 200 WG Suzbijanje korova


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?