Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita
  • 19.09.2013. 13:12

Suvremena aplikacija zaštitnih sredstava

Prskanje s mjerom!

  • 1.041
  • 100
  • 0

U suvremenoj biljnoj proizvodnji je zaštita bilja postala jedna od najvažnijih operacija koji ima izuzetno velik utjecaj na količinu i kvalitetu uroda. Zaštita bilja međutim nosi sve veći udio u ukupnim troškovima biljne proizvodnje koje kod nekih intenzivnih kultura nerijetko iznosi i do 40 % ukupnih troškova. Današnja moderna zaštitna sredstva se koriste u malim dozama, stoga je tim važnije da se njihova aplikacija obavlja precizno, i da uzdužna i poprečna raspodjela suspenzije bude što ravnomjernija. Jako je važno da se aplikacija vrši sa prskalicama, koje zadovoljavaju ekološke preduvjete i kojima se skupa zaštitna sredstva mogu precizno rasporediti na površinu u željenoj dozi.

Berthoud je specijalista za proizvodnju strojeva za zaštitu bilja koji proizvodi isključivo atomizere i poljske prskalice vrhunske kvalitete i može ponuditi zasigurno najveću paletu prskalica na tržištu gdje se može pronaći najoptimalniji stroj za svako gospodarstvo i za svaki izazov u zaštiti bilja. Berthoud proizvodi prskalice sa zapreminom spremnika od 200 litara sa krilima od 7 m pa sve do zapremine spremnika 6700 litara i krilima širine 44 m.

Prskalica Berthoud Sprinter

Najnoviji model prskalice marke Berthoud koji vam želimo predstaviti je prskalica pod nazivom Sprinter.

Sprinter je konstruiran u duhu modernizacije Berthoud proizvoda koje prate suvremeni dizajn serije Tenor i Tracker. Sprinter zamjenjuje prijašnje modele Primer i Racer, te uvodi nova tehnička rješenja u svijet strojeva za zaštitu bilja.

Berthoud Sprinter - spoj tradicije, iskustva i suvremenih rješenja

Nominalna zapremina spremnika je 2500 litara. Spremnik je izrađen od polietilena, koji je puno elastičniji od spremnika koji su izrađeni od poliestera ili stakloplastike, otporniji je na utjecaj meteoroloških neprilika i na UV zračenje. Zahvaljujući specijalnom obliku spremnika, težište stroja leži relativno nisko, što uz kratku konstrukciju stroja osigurava jedinstvene manevarske sposobnosti tijekom rada.

Spremnik i izlazni otvor je konstruiran tako da se ukupna količina suspenzije može izvući iz spremnika pri čemu se ne stvara pojava vrtloženja na izlaznom otvoru iz spremnika i kod ove prskalice pumpa ne usisava zrak zbog vrtloženja stoga nema gubitka tlaka.

Kad smo kod spremnika, trebamo dodati da je prskalica opremljena dodatnim spremnikom za čistu vodu zapremine 260 litara, koji je smješten na sredini prednjeg dijela stroja. Ova količina čiste vode je više nego dovoljna za ispiranje spremnika zahvaljujući kuglastim mlaznicama koje su ugrađene u spremniku. Kako je pravilnikom o zaštiti bilja propisano da se tehnički ostatci prskalice (ona količina tekućine, koja se fizički ne može isprskati iz stroja) moraju razrijediti u omjeru 1:10 i isprskati na već poprskanu površinu, količina čiste vode od 260 l u potpunosti zadovoljava ova pravila jer su tehnički ostatci kod Sprinter-a manja od 25 l čak i sa najvećim zahvatom krila. Središnji položaj spremnika osigurava puno veću stabilnost prskalice u odnosu na strojeve gdje je spremnik za čistu vodu montiran sa strane. Uz to se dodatno osigurava bolja opterećenost, time i bolja trakcija stražnjih kotača traktora.

Prskalica Berthoud Sprinter

Prskalica je opremljena sa pumpom Gama 130 dobave 130 l/min (opcionalno se može ugraditi i pumpa Gama 160 l/min). Radi se o klipnoj pumpi sa 3 klipa sa keramičkim cilindrima, koja je puno pouzdanija i iziskuje manje održavanja od bilo koje klipno-membranske pumpe. Ove pumpe su apsolutno neupitne kvalitete, dugotrajnosti i jednostavnosti održavanja.

Regulaciju zadane doze neovisno o brzini kretanja regulira tzv. DPTronic elektronika, koja regulaciju vrši na osnovu tlaka, a ne na osnovu protoka kao kod klasičnih prskalica. Primjenom senzora, koji očitava tlak možemo vrlo brzo i jednostavno mijenjati određenu dozu a sustav kontinuirano održava zadanu dozu neovisno o brzini kretanja. Na prskalici je tlak tekućine jedan egzaktan podatak na koji možemo temeljiti preciznu aplikaciju naših skupih zaštitnih sredstava. Za razliku od prskalica koji rade sa mjeračima protoka, ovdje ne moramo voditi računa o istrošenosti elise u protočnom mjeraču, o promjeru crijeva, o smanjenju promjera protočnog mjerača uslijed taloženja sredstva, o pogrešnim mjerenjima i ne moramo ga svake godine baždariti kao što je to slučaj kod sistema sa protočnim mjeračima. Kod DPTronic sustava nema povratnih vodova pojedinih sekcija krila pa ne moramo gubiti naše dragocjeno vrijeme sa kalibracijom povrata prilikom isključivanja pojedinih sekcija krila, a zahvaljujući tome su prije spomenuti tehnički ostatci puno manju nego kod klasičnih prskalica.

Nova ALS krila za poljsko prskanje se prvi puta ugrađuju na model Sprinter. Proizvode se u radnim zahvatima 18 - 24 m. Krila su ugrađena na stroj preko paralelograma sa hidrauličkom amortizacijom i podešavanje po visini te sklapanje i rasklapanje se vrši hidraulički iz kabine traktora. Ovo krilo je jedna potpuno nova Berthoud konstrukcija, kod koje se paralelno vođenje krila u odnosu na površinu postiže preko ovjesa krila na jednom središnjem klinu i preko dodatnih mehaničkih i hidrauličkih stabilizatora preko kojih se postiže stabilnost ovih manjih krila kao što je to slučaj kod krila većih zahvata od 30-42 m. Ugradnja krila na jedan središnji klin ima veliku prednost u odnosu na ovjesima krila na paralelogramima ili na klatećim uređajima, jer je ovdje na mjestu ovjesa krila na središnjem klinu ujedno i središte težišta krila, time je točka ovjesa niže nego kod drugih sistema pa se "štetno" gibanje stroja ne prenosi na krila i time krila imaju izuzetnu stabilnost. Na krilima se nalazi jedna konstrukcija u obliku slova L koja je unatoč svoje jednostavne i lagane konstrukcije izuzetno čvrsta i stabilna. Crijeva i nosači mlaznica su smješteni unutar strukture krila, što im daje dodatnu zaštitu i jamči pouzdano stvaranje mlaza pravilnog oblika.

Upoznajte vrhunske Berthoud prskalice kod ovlaštenog zastupnika tvrtke Berthoud za Republiku Hrvatsku - tvrtke AGRON d.o.o.

Tvrtka Agron je pripremila posebne pogodnosti i izuzetno povoljne cijene za Berthoud prskalice, stoga nazovite i raspitajte se!


Tagovi

Prskalica Aplikacija Biljna proizvodnja Zaštita bilja Atomizer Spremnik Pravilnik o zaštiti bilja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]