Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Igman
  • 07.11.2014. 13:35

Sušare njemačke kvalitete na našem tržištu!

Tvrtka Igman našem tržištu nudi Petkus protočne sušare koje su dizajnirane za reciklažu toplog zraka prilikom sušenja te na taj način podižu iskoristivost goriva za 15 %.

  • 3.705
  • 347
  • 0

Petkus Technologie GmbH Njemačka je tvrtka koja na tržište stavlja sušare, a njihov eksluzivni zastupnik za Hrvatsku je tvrtka Igman d.o.o. iz Slavonskog Broda. Oni u svom asortimanu imaju dva modela sušara - Petkus WU i Petkus DU. Radi se o protočnim sušarama koje su dizajnirane za reciklažu toplog zraka prilikom sušenja te na taj način podižu iskoristivost goriva za 15 %.

Najnovija generacija Petkus protočnih sušara za žitarice, s povratom topline, bilježi najnižu potrošnju energenata u klasi. Odlikuje ih modularna, pouzdana konstrukcija, koja osigurava širok spektar opcija modela i kapaciteta: direktne, indirektne ili kombinirane sušilice s najučinkovitijim uniformnim načinom sušenja.

Kako rade Petkus sušare?

Ulazni ljevak Petkus DU sušare ispunjen je vlažnim proizvodom preko cijevi za punjenje. Tri indikatora nivoa (pun/prazan/alarm) detektiraju nivo u bunkeru (silosu). Odjeljci za sušenje i hlađenje sadrže horizontalno postavljene kanale za zrak koji su izvedeni konusno kako bi garantirali postojano provođenje zraka. Zrak prolazi od prijemnog kanala kroz sloj proizvoda do ispusnog kanala. Proizvod se kreće cik-cak kroz odjeljke za sušenje i upravo zbog takvog cik-cak kretanja žitarice se konstantno okreću. One prolaze kroz stup sušare u zračnoj struji koja naizmjenično ide od gore i od dolje.

Ovakav sistem strujanja zraka kroz proizvod i topal zrak, omogućuje ravnomjerno smanjivanje vlažnosti. Analogno tome, proizvod se hladi u odjeljcima za hlađenje i to vanjskim zrakom. Vrijeme boravka porizvoda u stupu sušare kontrolira ispusni uređaj čiji se donji klizač pneumatski pokreće, zbog čega se podešava zaustavno vrijeme donjeg klizača.

Petkus sušara

Zrak koji suši zagrijavaju plamenik na plin ili ulje. Temperaturu toplog zraka mjeri nekoliko otpornih termometara PT 100 prije nego što on uđe u kanal za distribuciju. Termostat kontrolira uključivanje i isključivanje druge etape plamenika u zavisnosti od podešene maksimalne i minimalne temperature. Uz to, plamenik će biti isključen, ukoliko se termalna granica prekorači. Isključivanje plamenika u slučaju prekoračenja namještene termalne granice odvija se uz pomoć bimetalnog oslobađanja.

Efikasnost sušenja/hlađenja može se adaptirati uvjetima rada otvaranjem i zatvaranjem odvojivih dna između zone sušenja i hlađenja. Na strani gdje je otpadni zrak, jedan ili nekoliko aksialnih ventilatora je ugrađeno u izolacijski sloj. Zrak za preradu prolazi kroz odjeljak uz pomoć ventilatora. Ventilatori isisavaju otpadni zrak koji je obogaćen vlagom i izbacuju ga van. U proizvod je smješten i detektor topline PT 100 koji služi za kontrolu temperature žitarica. Uz pomoć nekoliko mjernih instrumenata PT 100, koji su smješteni duž širine sušenja, mjeri se temperatura otpadnog zraka na kraju odjeljka za sušenje, a ovo se koristi i za kontrolu brzine protoka.

Osušeni proizvod odlazi iz sušare kroz ispusni ljevak. Za pražnjenje ljevka moraju se koristiti
transporteri. Kapacitet pražnjenja transportera mora biti u skladu sa maksimalnim kapacitetom sušenja. Mogući problem tokom prijenosa osušenog proizvoda će se prikazati na alarmnoj kutiji koja pokreće alarm i isključuje plamenik i pražnjenje, ako je maksimalno dozvoljeni nivo prekoračen. Svaki aksialni ventilator opremljen je žaluzinom na pneumatski pogon. Tokom vremena pražnjenja, ove žaluzine se zatvaraju i ispuštanje zraka se prekida. Izbacivanje prašine i lakih primjesa je time spriječeno u fazi kada se proizvod pomiče u sušari.

Tijekom operacije sušenja na slijedeće neispravnosti ukazuje signalna sirena paljenjem svijetla i alarmom:

  • protok koji je ispod minimalnog dozvoljenog nivoa proizvoda na ulaznom dijelu
  • nedovoljan pritisak u protoku kompresiranog zraka
  • blokada ljevka za pražnjenje
  • prekoračenje dozvoljenog toplog zraka i temperature žitarica
  • poremećaj u radu ventilatora, plamenika, kompresora i transportera
  • nefunkcioniranje mjernih instrumenata PT 100

Pekus WU sušara radi na vrlo sličan način, a glavna razlika između WU i DU sušare je u tome da WU sušara radi na prinicipu izmjenjivača topline te roba koja se suši nije direktno izložena toplini plamena, već toplinu prenosi neki medij (npr. topla voda), dok je DU sušara direktna sušara u kojoj roba koja se suši dobiva toplinu direktno sa plamena. Obje sušare imaju sistem za recikliranje topline, što je najvažnija razlika u odnosu na konkurenciju.

Pravo vrijeme za planiranje iduće sezone!

Važna je priprema: 'Budući da nam uskoro strukturni fondovi EU postaju dostupni i prvi natječaji su najavljeni za kraj godine, smatramo kako je već sada vrijeme za razmišljati o nabavci kvalitetne sušare ovog njemačkog proizvođača. Rok isporuke sušare je 3-5 mjeseci pa je dobro unaprijed planirati i biti spreman za iduću sezonu'., govori gospodin Mato Mrkalj iz tvrtke Igman d.o.o..


Tagovi

Petkus sušare Petkus DU Petkus WU Igman d.o.o. Slavonski Brod Protočna sušara Sušenje žitarica Kontinuirana sušara Izmjenjivač topline Sistem recikliranja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]