Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 21.03.2015. 11:40

Suša na sjeveru, rekordna žetva na jugu Amerike!

Valute ostaju ključni faktor na globalnom tržištu. Soja je i ove godine južnoamerički adut, dok je SAD pogođen sušom. Izvozna konkurentnost eurozone još uvijek je izgledna za cijelu 2015., a britanski izvoz je u problemima.

Foto: depositphotos.com,
  • 492
  • 58
  • 0

Valute i dalje ostaju ključni faktor u formiranju cijena EU žitarica, posebno otkad se euro približava dolaru. Euro je prošlog tjedna pokazao snagu naspram funte, što će zasigurno pogodovati britanskim trgovcima.

Dolar se součava s najvećim padom u šest godina. Kao rezultat toga, cijene budućnosnica američke pšenice i uljarica su za 1 do 2 % više. No, kako se dolar brzo oporavio, to je bila samo trenutna reakcija na stanje na tržištu. Kretanje dolara i neposredna promjena cijene budućnosnica odražavaju važnost vrijednosti valuta. Oslabljeni dolar bi mogao naštetiti konkurentnosti EU.

Kretanje američkog dolara utječe i na britanske cijene i konkurentnost. Nedavno slabljenje funte naspram dolara je ojačalo konkurentnost britanskog izvoza. Ako američki dolar oslabi naspram funte, to bi moglo utjecati na britansku konkurentnost prema trećim zemljama. To se odnosi i na EU izvoz koji je profitirao padom dolara.

Izvozna konkurentnost eurozone

Prošlog tjedna su britanske budućnosnice pšenice (i novih i starih usjeva) za stočnu hranu nešto porasle. No, zanimljivo je da su premije za budućnosnice novih usjeva pšenice povećane.

Prošli su tjedan analitičari izašli s podacima za prognoze globalnog uroda kukuruza koje su sada niže. Valute ostaju ključni faktor na globalnom tržištu, iako je direktni udar na britanske cijene minimiziran snagom funte naspram eura. Ključni udar promjene valuta je poticaj izvoznoj konkurentnosti eurozone.

Do 10. ožujka, broj EU izvoznih dozvola za pšenicu se utrostručio naspram proteklog tjedna. To je stvorilo kumulativan korak s obzirom na prošlu godinu, pružajući tako dobre temelje za ostvarenje prognoza koje se tiču sveukupnog izvoza. Sušni uvjeti pogađaju američke usjeve pšenice, prognoze nisu dobre.

Nove kulture donose pojačanje

Ove marketinške sezone dogodio se neobičan prijenos cijena sa starijih na svježije žitarice. To se dogodilo zbog otežane opskrbe EU stočnom hranom i slabog izvoznog tempa iz Velike Britanije. S nedovoljnom potražnjom, tržište starije pšenice mora dati cjenovnu prednost nad novim usjevima, kako bi dali poticaj proizvodnji poljoprivrednika i poslovnih subjekata koji bi nosili stariji urod u novu marketinšku sezonu, i to u obliku stočne hrane. Proizvodnja stočne hrane u EU će biti niža u 2015., podupirući cijene novih žitarica.

Iako ovo farmerima nudi alternativu da prodaju bilo koju prošlosezonsku žitaricu na tržištu, prenošenje žita u novu sezonu mora se dobro isplanirati i o tom potezu promisliti, zbog logistike skladištenja, ali i protoka novca.

Rekordna sezona uljarica odlijeva izazovima

Glavni fokus tržišta uljarica je nadolazeća žetva soje u Južnoj Americi, ali situacija je daleko od predvidive. Očekuje se rekordna sezona, no prognoze za brazilske usjeve soje su već u padu. Od četvrtka, 12. ožujka, Buenos Aires Grain Exchange zadržali su prognozu argentinskih žitarica na 57Mt. No, na petak 13. je objavljeno kako su nedavne poplave smanjile domaću proizvodnju za 1-2.5Mt. No, i u ovom slučaju, argentinski urodi bi mogli probiti rekorde.

Izvoz američke soje i dalje usporava, kako se i očekivalo. Poražavajuće statistike za veljaču također prognoziraju usporavanje domaće potražnje u usporedbi sa siječnjem. Prognoze za uskladištenu soju globalno su se povisile. Njemačka proizvodnja uljane repice mogla bi pasti u 2015. kako najavljuje German Farmers Association. U 2015. su prognoze na 5.2Mt, što predstavlja pad od 17 %. No, iako se radi o naglom padu sa prošlogodišnjih 6.3Mt, bliže je petogodišnjem prosjeku od 5.3Mt.

Foto: depositphotos.com, @fotokostic


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Valute Pšenica SAD Uljarice Soja Tržište Budućnosnice Usjevi Cijene Buenos Aires Grain Exchange Poplave Suša Brazilski usjevi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]