Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 16.10.2017. 18:00

Stvaraju kukuruz bogat proteinom koji se nalazi u mesu?

Tim američkih znanstvenika otkrio je način kako putem genetičkog inženjeringa u kukuruzu proizvesti vrstu aminokiseline koja se nalazi u mesu.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 767
  • 85
  • 0

Kukuruz je jedna od najčešće proizvedenih ratarskih kultura u SAD-u i čini više od 95 posto ukupne proizvodnje i uporabe. Najčešće se koristi kao stočna hrana, ali se također prerađuje u razne prehrambene proizvode poput pahuljica, alkohola, zaslađivača i još mnogo toga. Prema novom izvješću, objavljenom u Zborniku Nacionalne akademije znanosti, tim američkih znanstvenika otkrio je način kako putem genetičkog inženjeringa u kukuruzu proizvesti vrstu aminokiseline koja se nalazi u mesu, prenosi ndtv.

Proteini se sastoje od nekoliko manjih jedinica poznatih kao aminokiseline koje su međusobno povezane peptidnim vezama, stvarajući dugi lanac. Prema istraživačima, ovo otkriće može pomoći u proizvodnji nutricionistički bogatih usjeva koji mogu pogodovati milijunima ljudi u zemljama u razvoju gdje je kukuruz glavna hrana.

Tijekom eksperimenta, umetnuli su bakterijski gen koji dovodi do toga da kukuruz stvori metionin koji je važan nutrijent za zdravlje kože, kose i noktiju. U radu se objašnjava da sumpor u metioninu pomaže u zaštiti stanica od zagađivača, usporava starenje stanica i bitan je za apsorpciju minerala kao što su selen i cink.

Znanstvenici su umetnuli bakterijski gen Escherihiae coli u genom biljke kukuruza. Enzim E. coli doveo je do stvaranja metionina u lišću biljke. Zabilježeno je da je nakon umetanja metionin u zrnu kukuruza porastao za 57 posto, a cijeli proces nije utjecao na rast biljaka. S obzirom da se i dalje raspravlja o tome jesu li genetski modificirani usjevi sigurni za potrošnju ili ne, Thomas Leustek, profesor na Odsjeku za biologiju bilja na Sveučilištu Rutgers, pojasnio je da bi moglo biti moguće uzgajati kukuruz s aminokiselinom bez genetskog inženjeringa. No, potrebno je više istraživanja kako bi se shvatilo kako se to može omogućiti.

Foto: Pixabay/Couleur


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz GMO Aminokiseline


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?