• Poplave
  • 18.05.2014. 08:10

Štete se tek moraju sagledati

Najviše je poplavljenih poljoprivrednih zemljišta, čak 30 posto, u općinama Drenovci, Gunja i Vrbanja gdje su i neke kuće ugrožene.

  • 427
  • 53
  • 0

U Slavoniji, problemima nikada kraja. Ovoga puta zaprijetila je uzbujala Sava prijeteći da polavi slavonsku ravnicu, što je i učinila na području Račinovaca i Rajevog Sela u županjskoj Posavini, prisilivši mještane tih sela da prinudno napuste svoje domove. Kao da kiše nisu bile dovoljne i dosta štete pruzročile, sada prijeti i zahuktala Sava.

Zbog velike materijalne štete na poljoprivrednim kulturama i ostalim dobrima, a zbog prekomjernih padalina tijekom prve polovice svibnja, župan Božo Galić proglasio je elementarnu nepogodu za područje Vukovarsko-srijemske županije. Na teren su izašli zamjenici župana Željko Cirba i Zdravko Kelić, ujedno i načelnik Županijskog stožera zaštite i spašavanja, predstojnik Ureda župana Marinko Beljo te predsjednik Županijskoga povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Andrija Matić i obišli poplavljena područja županije – općine Drenovci, Vrbanju, Gunju, Nijemce te Ilok gdje su brojna polja i usjevi pod vodom i nastale su velike materijalne štete.

Po ustaljenom redu, gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda sada su dužna za svoje područje hitno pokrenuti postupak konačne procjene nastale štete. Nakon prikupljanja i analize podataka, konačno izvješće o šteti Županija će dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima kako bi se osigurala naknada štete.

A kolika će ona ukonačnici biti, još uvijek u županiji ne znaju. "Najviše se pribojavamo nadiranja Save, koja bi mogla nanijeti i najviše štete upravo naseljima. Tužno je vidjeti polja pod vodom i pitanje je koliko će se toga moći spasiti", rekao je Galić nakon što je donio odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje Vukovarsko-srijemske županije. Najviše je poplavljenih poljoprivrednih zemljišta, čak 30 posto, u općinama Drenovci, Gunja i Vrbanja. Županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić kaže da će polovicu usjeva trebati ponovo zasijati, no pitanje je hoće li zbog vlage u tlu to biti moguće i hoće li urod dozreti. Po njegovim riječima, posebna je priča ono što će se događati nakon što se sa polja voda povuče i kada usjeve, koji se odupru vodi, napadnu razne bolesti koje će biti potrebno suzbiti. A zna se da dobar dio poljoprivrednika i bez izdataka za zaštitina i druga sredstva, jedva sastavlja kraj s krajem.

Matić je zato pozvao Vladu da pronađe način kako pomoći ugroženim poljodjelcima. Predsjednik Vlade Zoran Milanović, nakon što je u subotu obišao poplavom ugrožena područja u Slavoniji, na pitanje novinara o naknadi štete ugroženim domaćinstvima, rekao je kako je s ministrom financija razgovarao o korištenju proračunske pričuve te kako će o nekim konkretnim iznosima moći reći više kada ovo sve prođe. Štete bi, po njegovim riječima, trebale biti manje nego u Srbiji i BiH, ali kako je, rekao „šteta je šteta, i bez obzira na to kolika je, velika je onima kojima je prouzročena“. U obilasku ugroženih područja s premijerom bio je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ali on se nije izjašnjavao o navedenoj temi, a novinarima nije ostavljeno niti vremena da ga nešto priupitaju, iako su imali štošta.

Sve u svemu, i kao i mnogo puta do sada, šteta koju su poljoprivrednici pretrpjeli u još jednoj nedaći koja ih je snašla, tek se treba zbrojiti. Međutim, i onima manje vičnijima matematici, posve je već sada jasno da nadoknada vjerojatno neće mnoge zadovoljiti. U obračunu dugovanja i potraživanja između države i poljoprivrednika, deblji kraj zna se tko izvuče.


Tagovi

Poplava Poljoprivreda Račinovci Rajevo Selo Sava Štete Ratari Usjevi Naknada Proračun Pričuva Jakovina Odštete Materijalne štete Milanović


Autor

Alen Kuns

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Koja je tajna izrazito visokog potencijala prinosa HYVIDO® hibrida ječma?

HYVIDO® hibrid ječma dobiven je križanjem dvije različite roditeljske linije, a rezultat su biljke izvanredno pozitivnih agronomskih osobina koje doprinose boljim rezulta...

Pročitaj cijelu bilješku