Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje glodavaca
  • 12.10.2022. 07:30

Štakori u skladištima: Začepite rupe, koristite različite mamce

Začepite rupe usitnjenim staklom s cemetom, pomaže i zalijevanje vrelom vodom, ali i jedna metoda iz prošlosti. A kako koristiti otrove?

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav/Bubbers
  • 1.244
  • 113
  • 0

Štakori se mogu naseliti u svako skladište koje će im osigurati dovoljno hrane, da je toplo i da se mogu razmnožavati bez ometanja. Prenose više od 70 raznih bolesti, a kako se njihova brojnost nevjerojatno brzo povećava, postoji stalna opasnost od zaraze.

Zbog toga je neophodno provoditi razne mjere deratizacije kako bi spriječili njihovu pojavu i uništili ih kada su prisutni. Kada im uskratimo hranu, vodu i mir sami će napustiti objekt.

Upornost je neophodna

Nije lako se upustiti u borbu s ovim štetočinama, jer su vrlo inteligentni. Potrebno je imati veliko iskustvo i biti uporan. Pristupi svakom objekti su individualni, a mjere borbe se moraju prilagoditi. Rasipanje mamaca i jednostavno postavljanje zamki neće biti efikasno.

Miševi i štakori su noćna mora svakog kućanstva - na što paziti

Kako bi začepili rupe kroz koje ulaze u objekt, potrebno je koristiti usitnjeno staklo s cementom, jer oni mogu progristi šperploču, drvo, mekane metalne dijelove od bakra, kositar, cement. Možemo u otvore nagurati krpe natopljene acetonom, benzinom ili kerozinom, ali primjena ovih sredstava ovisi od toga šta je u skladištu. Pomaže i zalijevanje vrelom vodom. Još jedna, ali vrlo učinkovita metoda iz prošlosti, je guranje trnovitih grančica u otvore.

Sve rupe se zatvaraju iz unutrašnjosti objekta kako bi spriječili ulazak štakora. Najlakše ćete utvrditi radi li se o aktivnim otvorima tako što komad papira zgužvate i utisnete na ulaz. Ukoliko je aktivna, životinja će izbaciti papir. To možemo iskoristiti da zaprašimo ulaz. Radi se o štetniku koji često tijekom dana čisti svoje krzno, a otrovni prah dospijeva u probavni trakt prilikom čišćenja.

Zamke treba koristiti oprezno, jer ih istovremeno ne smijemo uplašiti i moramo ih prevariti. Štakori su izuzetno oprezni i kako žive u obiteljima, natjerat će najslabijeg među njima da izvidi situaciju, da pojede novu hranu. Ako on preživi, cijela će obitelj jesti mamac i neće se bojati zamke. Nakon što se jedan uhvati potrebno je zamku temeljno očistiti, jer će nanjušiti i najmanji trag krvi, miris uhvaćenog i neće prilaziti.

Ponudite im hranu drugačiju od one u skladištu (Foto: Depositphotos/tutye)

Kako ih namamiti u zamku? 

Za suzbijanje se koriste mamci sa sporim, odnosno odloženim djelovanjem. Vrlo je važno da prvi štakor ne osjeti da se radi o otrovnoj hrani kako bi i ostali pojeli što više. Promjene u organizmu u prvim danima prolaze neprimjetno, a tek poslije pet do sedam dana nakon uzimanja otrova pokazuju se znaci trovanja koji dovode do uginuća.

Prilikom upotrebe otrovnih mamaca potrebno je saznati što je to što ih privlači i što jedu u konkretnom objektu. Često se događa da im treba ponuditi nešto ukusno, ali različito od namirnica u skladištu. Dakle, izbjegavajte mamce na bazi hrane koju mogu i sami pronaći. Tako u silosima i skladištima pšenice i brašna za njihovu pripremu koristimo drugu hranu i mirise.

Postoje i gotovi mamci od žitarica, kao i sve vrste briketa od mekog tijesta s mirisom čokolade, kikirikija, ribe, sira, suncokretovog ulja i raznih dimljenih mesa.

Kada radite po europskim standardima, bit će vam neophodni plastični kontejneri za mamac kako bi se rad na deratizaciji odvijao prema utvrđenim pravilima. Svaki kontejner treba biti osiguran, zaključan, označen datumom postavljanja i nazivom otrova  kojega smo koristili. Oni su praktični za primjenu i uklanjanje.

Zvučni repelenti će kratko vrijeme biti efikasni i u tom vremenskom intervalu kada ih rastjerate, potrebno je zatvoriti sve ulazne otvore u objekt, jer će se u protivnom vratiti.

Za fumigaciju se koriste dimne bombe, a mogu se primijeniti samo u onim prostorijama koje se mogu hermetički zatvoriti i gdje nećemo izazvati zatrovanost uskladištenih proizvoda. Metoda se koristi u kombinaciji s ostalim načinima suzbijanja, jer čim plin prestane djelovati štakori će se vratiti.


Tagovi

Štakor Skladišne štetočine Suzbijanje Mamci Fumigacija Glodavci


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je na #FAZOS otvorena 1. međunarodna konferencija #A3C posvećena klimatskim promjenama u poljoprivredi ⚡

Tu će od 19. do 22.9. znanstvena zajednica progovarati o ulozi i statusu agrara tražeći inovativne i održive pristupe