Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljna proizvodnja
  • 02.03.2016. 17:30

Soja sustiže pšenicu - cilja se na potpore!

Matić ukazuje i kako se županijski prihodi od biljne proizvodnje već godinama kreću oko 750 milijuna, kuna što je ipak osjetno manje od 950 milijuna kuna koliko je prihod iznosio 2012.

Foto: bibiphoto/bigstockphoto.com
  • 1.501
  • 194
  • 0

Na području Vukovarsko-srijemske županije trenutno se obrađuje oko 145 tisuća hektara zemlje, pri čemu se, kada se radi o biljnim proizvodima, i dalje najviše sije kukuruz. Međutim, zadnjih godina sve veći broj proizvođača odlučuje se i za proizvodnju soje koja se gotovo izjednačila s površinama posijanim pšenicom.

Prema službenim podacima vukovarsko-srijemskog pročelnika za poljoprivredu i ruralni razvoj Andrije Matića pod pšenicom je zasijano 30 tisuća hektara, a pod sojom već oko 22 tisuće hektara. Oko 120 tisuća hektara je u sustavu poticaja.

Na vukovarsko-srijemskim poljima

"Jedan od razloga tome su poticaji, ali svakako i činjenica da soja kao kultura nije previše zahtjevna. Problem nam predstavlja i činjenica da imamo oko 20 tisuća hektara zemlje na koju ne možemo ostvariti poticaje iz raznih razloga. Radi toga godišnje gubimo oko 30 milijuna kuna", kaže Andrija Matić.

Ciljanje potpora

Prema njegovim riječima, unatoč činjenici da sve više ratara sije soju, na poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji glavne kulture među žitaricama su još uvijek kukuruz i pšenica. Međutim soja polagano sustiže po zasijanim površinama, što znači da Europa dobro cilja s potporama za određene kulture, mišljenja je Matić.

Prihod od biljne proizvodnje se smanjio

Ukazuje na činjenicu da se županijski prihodi od biljne proizvodnje već godinama kreću oko 750 milijuna kuna, što je ipak osjetno manje od 950 milijuna kuna koliko je prihod iznosio 2012. godine.

"Ova godina mogla bi biti prijelomna za naše poljoprivrednike. Jedan od načina da se opstane bit će udruživanje malih i srednjih proizvođača kao što već rade neki voćari u našoj županiji. To će biti i jedan od načina da se opstane na tržištu. Iskustva drugih ćemo preslikati kod nas", tvrdi Matić.

Prihodi i struktura biljne proizvodnje drastično su se promijenili na području Vukovarsko-srijemske županije, a poljoprivrednici već odavno kalkuliraju.

Foto: bibiphoto/bigstockphoto.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Ratarstvo Kulture Pšenica Soja Kukuruz Andrija Matić Vukovarsko-srijemska županija Površine Europa Poticaji Ratari


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/